Berta Sándor

Queensland - drónok figyelmeztetik a fürdőzőket a krokodilokra

Ausztráliában egyre több területen alkalmazzák a robotrepülőgépeket.

A Little Ripper nevű drónszolgálat a jövőben pilóta nélküli légi járművek segítségével figyelmezteti a Queensland területén fürdőzőket a közelben lévő krokodilokra. A drónokra felszerelt kamerák az alkalmazott mesterséges intelligenciának köszönhetően ismerik fel a levegőből az állatokat. Az ötödik kontinensen 2015 novembere óta sikeresen használnak robotrepülőgépeket a cápák felismerésére és ezáltal a fürdőzők figyelmeztetésére. A gépek immár azt is tudják, hogy miként ismerhetik fel a vízben mozgó krokodilokat.

A Surf Life Saving Queensland nevű vízimentő-társaság és a Little Ripper már tavaly novemberben azt vizsgálta, hogy miként lehet a krokodilok mozgását a mesterséges intelligencia bevonásával felismerni, felügyelni és követni. Az alkalmazott Innoflight Stellar X1000 típusú kvadrokoptereket kamerákkal, szirénákkal és legfeljebb négy személy számára megfelelő ellátását biztosító mentőcsomagokkal szerelték fel. Az utóbbiak ledobhatók, így gyakorlatilag közvetlenül a sérült személyekhez vagy az őket ellátó vízimentőkhöz kerülhetnek.

A Little Ripper azt tervezi, hogy a jövőben nagy hatótávolságú drónokkal fogja ellenőrizni a nem őrzött ausztrál strandokat. Az első robotrepülőgépek várhatóan Sydney és Newcastle között járőröznek majd.

Ausztráliában drónokkal és infravörös kamerákkal figyelik a koalák populációit és víz alatt közlekedő robotjárművekkel védenék meg a Nagy-korallzátonyt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!