Berta Sándor

A Parkinson-kór tüneteit is felismeri majd az Apple Watch

A kaliforniai konszern új egészségügyi funkciókkal akarja kiegészíteni az okosóráját.

Az Apple által benyújtott szabadalmi dokumentum szerint a mozgásérzékelőknek köszönhetően a viselhető termékek képesek lehetnek felismerni a Parkinson-kór jellemző tüneteit, például az izomremegéseket és a mozgási rendellenességeket (diszkinézia). A Parkinson-kór kezelése jelenleg az egyes tünetek felfedezésén alapul, történjen az a beteg vagy az orvos által. Az óriáscég a szabadalmi leírásban viszont azt taglalta, hogy ezek az észlelések nem mindig pontosak.

Ezen segíthetnek a viselhető termékek, amelyek képesek a mozgási rendellenességek folyamatos észlelésére és dokumentálására. Az így megszerzett adatoknak köszönhetően az orvosok pontosabban határozhatják meg a gyógyszeradagolást és elektronikusan feljegyezhetik a tüneteket, valamint a betegség lefolyását. Az elemzésekbe más jellemzők (aktivitás, gyakorlatok, alvási szokások) is bevonhatók, s az emberek képessé válhatnak arra, hogy a tipikus tünetmintákat követve tervezzék meg a tevékenységeiket és ezáltal gyakorlatilag a teljes életüket.

Az egyelőre kérdéses, hogy az Apple az új funkciókat a jövőben integrálja-e majd például a watchOS operációs rendszerbe vagy sem. Augusztusban az vált ismertté, hogy az Apple Watch felismerheti az időskori elbutulást (demenciát) is. A kaliforniai társaság, az Evidation Health, Inc. és az Eli Lilly and Company egyelőre azt vizsgálják, hogy ilyen célokra is alkalmas lehet-e az okosóra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #9
    Hogy lehettél ekkora paraszt, hogy egy drága sportórát vettél, mikor:
    "az izomrángásokat kimutatni egy 6.000 Ft-os eszközzel is lehet" és "aztán qrva nagy szoftver kell, hogy az ismétlődéseket jelezze".
  • Tinman #8
    Ahhoz aztán qrva nagy szoftver kell, hogy az ismétlődéseket jelezze... a Parkinson esetében az izomrángásokat kimutatni egy 6.000 Ft-os eszközzel is lehet még akkor is, amikor azok rendkívül aprók!

    Gy.k.: Egy újabb parasztvakítás parasztoknak. Ez továbbra is csak egy brutál gyorsan lemerülő túlárazott szar. (Mondom ezt úgy, hogy nekem egy 2x ennyibe kerülő sportórám van.)
  • M2 #6
    A hardver által közölt adatokat fel is kell dolgozni. Ezt a feldolgozást végzi az, amit úgy hívunk szoftver.
    A szoftvert nem varázslók szülik meg egy szeánszon, hanem kutatások és fejlesztések hosszú folyamatában készül el.
  • Tinman #5
    A filléres szar órákban is ott van már ezer éve a gyorsulásmérő, amivel pl. az alvás közbeni mozgást is monitorozzák. A kb. 5.000 Ft-os Xiaomi is képes erre. Konkrétan mp-re pontos grafikont kapsz arról, hogy a kezed, mennyire mozgott. Egy fokkal komolyabb órákban ott a giroszkóp is. A kettő használatával ezer éve monitorozható a kézmozgás.

    Ez az óra a kór kezelésében semmit nem tud segíteni, a beteg életminőségének javításában dettó nem. Olyan általános faszságokat írtál ide, mintha Apple boltod lenne...
  • M2 #4
    Végre egy újabb Apple hírre beírhatta, hogy fúúúj Apple. Erre jössz és elrontod az örömét. Mi értelme lesz így az életének? Ebbe nem is gondoltál bele!
  • Ulthanito #3
    Meg pár hülye is van, akinek az értő olvasás nem megy.

    Az írás nem szól arról, hogy az óra majd diagnosztizálja a Parkinson-kórt.

    "Ezen segíthetnek a viselhető termékek, amelyek képesek a mozgási rendellenességek folyamatos észlelésére és dokumentálására. Az így megszerzett adatoknak köszönhetően az orvosok pontosabban határozhatják meg a gyógyszeradagolást és elektronikusan feljegyezhetik a tüneteket, valamint a betegség lefolyását."

    Azaz, az óra a kór kezelésében, és a beteg életminőségének javításában segíthet azáltal, hogy a megfelelő medikáció mellett a betegek jobban tervezhetik meg napi rutinjukat.
  • barret #2
    Miért ne? 1 milla euró vigaszdíjat fizet az aPPLE minden hibás diagnózisra nem igaz?? :)
    Utoljára szerkesztette: barret, 2019.12.09. 21:53:58
  • Tinman #1
    Amikor egy Parkinsonos keze remeg, már rég diagnosztizálták. Persze lesz pár hülye, aki ennek is bedől.