Berta Sándor

Kitilthatják a karórákat a vizsgákról Angliában

A készülékek az állami vizsgák alatt már most sem viselhetők, de szigorúbb szabályozás jöhet.

Nagy-Britanniában egyre nagyobb igény merül fel arra, hogy megtiltsák az okosórák használatát a különböző vizsgákon. Az ok az, hogy az eszközök alkalmasak lehetnek a puskázásra, ráadásul egyre kevésbé különböztethetők meg a hagyományos modellektől, így nem lehet tudni, hogy valaki a pontos időt nézi vagy egy gombot lenyomva egy honlapot keres fel. Éppen ezért a hagyományos órák viselését is megtiltanák.

A BBC arról számolt be, hogy az elképzelést - illetékes testületként - a szabálytalanságok kivizsgálására létrehozott független oktatási bizottság akarja átültetni a gyakorlatba és a testület elnöke, Sir John Dunford érvelt a teljes óratilalom mellett. A tilalom betartatásáról az iskoláknak kell majd gondoskodniuk. A vizsgatanács úgy vélte, hogy a tilalmat a leghamarabb jövő nyáron vezethetik be.

A szigetországban korábban az iskolai vizsgákon való csalásokat leginkább mobiltelefonokkal követték el, tavaly Angliában 2735 diákot büntettek meg csalásért. Emellett növekvő problémát jelent az online vizsgakérdések kiszivárogtatása. Érdekesség egyébként, hogy egyre több brit iskolában nő meg a vizsgaidő azért, mert vannak olyan tanulók, akiknek különleges igényük van vagy érzelmi probléma merül fel náluk. A jövőben szintén szabályozásra szorulhat az, hogy milyen esetekben kaphatnak az egyes diákok plusz vizsgaidőt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Andrevv #13
  A google-el legtöbbször nem érsz semmit. A legtöbb esetben nem csak a memóriádat kell használd, sok tantárgynak a matek az alapja, ott pedig a wolframalpha sokkal nagyobb segítség, azzal lehet mindenféle egyenleteket oldani, deriválni, integrálni. Van akinek még egy sima determináns számolás is nehézséget okoz, mert már az alapok is hiányoznak. Manapság olyanok csúsznak át a vizsgákon, akik azt hiszik, hogy a mátrix egy film és gőzük sincs semmiről. Amikor én jártam gimibe, még nem voltak ilyen lehetőségek, most viszont elég nehéz betartatni a szabályokat, meg is látszik a végzősökön...
 • Palinko #12
  Na igen az már a nem vicces kategória, azt tényleg nem szabadna megengedni és nehéz lenne elválasztani a kettőt, mert minden IP címet, DNS tartományt nehéz lenne blokkolni ahol voip van meg felhúznak egy újat a vizsgára ha kell.
 • M2 #11
  Az igazi megoldás az lenne, ha a vizsgahelyek is használnák a modern technikákat. Rögzíteni kell végig egy kamerával és szemkövetéssel a vizsgázót, ha az AI csalás gyanúját találja, akkor átvizsgálják a felvételeket és bukta.

  Nem levetetni kellene az órákat, hanem azt büntetni, aki sokat pöcögteti. Az azért elég feltűnő.

  Volt egy osztálytársam, aki nálam elnyerte a legpofátlanabb puskázó címet. Az iskolaigazgatónál ült a legelső padban, de a diri asztala 30 centivel magasabb volt. Oda nekitámasztotta a kinyitott könyvet. :-)
 • kvp #10
  "Lehetett volna nálad bármilyen puska, úgy volt a ZH összeállítva, ha nem tudtad az anyagot kapásból, és nem írtad végig az időt, akkor nem tudtál átmenni."

  Ha okosoraval lefotozza a feladatokat es vegig headset-en (okosfulbevalon) a fulebe beszel kivulrol aki tudja az anyagot, akkor meg akar hibatlanra is megirhatja. Szoval a megfelelo technikaval csak jol kell csalni az otoshoz. A ketteshez talan az is eleg ha a csuklojan megjeleno szoveget szepen sorban leirja ahogy a segito begepeli.

  A barmilyen techika tiltasa (ruhazatatvizsgalassal az elejen) meg akar mukodhet is. Kulonben a valodi vizsgazo barhol lehet a vilagon, a bent ulo ember csak adatmasolo.
 • Caro #8
  Ugyan.
  Nem mondom hogy minden tárgyból, de amikor én jártam egyetemre, volt pár tárgy ahol esélyed sem lett volna ilyesmire.
  Lehetett volna nálad bármilyen puska, úgy volt a ZH összeállítva, ha nem tudtad az anyagot kapásból, és nem írtad végig az időt, akkor nem tudtál átmenni.
 • kvp #7
  "Jah de nem értem miért, ha olyasmi amit adott határidőn belül ki tud googlezni és levizsgázni belőle akkor miért is kell memóriaversenyt csinálni az egészből?"

  Mert tobbnyire nem a google-t hasznaljak hanem chat-en egy okosabb embert aki erti az anyagot. Kerdes ki, kulso segito megoldja, valasz vissza. Ezt csak a kommunikacio blokkolasaval lehet kivedeni. Ma meg mar barmi lehet okostelefon. (okos=kepes kepet es szoveget atvinni)
 • M2 #6
  Azt az időszakot éljük, amikor az oktatás le van maradva a technológiai fejlettséghez képest. Igazából fogalmunk sincs, hogyan kellene csinálni ezt az egészet, hogyan éljünk együtt a kütyüinkkel.

  Új oktatási rendszer kell, újfajta vizsgáztatási módszerekkel.
 • Csaba161 #5
  Még úgy se!

  Ha van a bőr alá beültetett chiped, amire felvetted a teljes vizsgaanyagot és rá van kötve az idegrendszeredre, akkor azon keresztül rögtön az agyaddal kereshetsz benne...
 • Palinko #4
  Jah de nem értem miért, ha olyasmi amit adott határidőn belül ki tud googlezni és levizsgázni belőle akkor miért is kell memóriaversenyt csinálni az egészből? Ha meg nem tanult és olyasmit nem tud ami nincs fent googlen vagy nem első találat úgyis ki fog csúszni az időből. Pedig mondták hogy bezzeg a nyugati oktatás meg ott aztán nem magoltatnak és az eszközhasználat ott hogy megy erre itt a példa hogy mégsem annyira. Ha saját anyagot állítja össze és abból puskázik azzal is mi a gond, meg tudta csinálni, felelt a kérdésre helyesen? Akkor oké, egyébként is akik bemagolják amúgyis elfelejtik pár hónapon belül a nagyját.
 • barret #3
  Lassan eljutunk oda,hogy csak pucéran lehet bemenni a vizsgaterembe!