Berta Sándor

Elérhető a webes Magna Charta

A dokumentum alapvető változásokat hozhat, de ehhez számos feltételnek teljesülnie kell.

Sir Tim Berners-Lee, a World Wide Web atyja tavaly novemberben közölte, hogy egy webes Magna Chartát dolgozott ki és azt akarja elérni, hogy a világ kormányai, vállalatai és felhasználói megváltoztassák a gondolkodásukat. A szakember többek között a különböző internetes fenyegetések, például a diszkrimináció és a politikai manipulációk ellen akar harcolni. Az eredeti terv az volt, hogy a kezdeményezést májusban indítják el, de az végül most történt meg.

A Contract for the Web kezdeményezést eddig több mint 160 vállalat és szervezet támogatja, köztük a Google, az Electronic Frontier Foundation (EFF), a DuckDuckGo, a Microsoft, a Facebook, a GitHub, a Reddit, a Riporterek Határok Nélkül (RSF), a Twitter, a Telefonica és Hasso Plattner Intézet. A kapcsolódó dokumentum többek között rögzíti, hogy mindenkinek joga van a szabad és korlátlan internethozzáféréshez. Emellett cél a dolgok internetével kapcsolatos visszaélések megakadályozása.

Sir Tim Berners-Lee kijelentette, hogy az internet azon hatalma, hogy megváltoztatja az emberek életét, gazdagítja a társadalmat és csökkenti az egyenlőtlenségeket, egyike a mostani korszak egyik meghatározó lehetőségének. De ha az emberiség most nem cselekszik azért, hogy megakadályozza a visszaéléseket, akkor fennáll a veszélye, hogy elherdálja a világhálóban rejlő lehetőségeket.

A rögzített kilenc alapelv között van, hogy a kormányoknak meg kell bizonyosodniuk arról, hogy mindegyik polgár hozzáférjen az internethez. Az internetelérés jogát senkitől sem lehet megtagadni. A vállalatoknak megfizethetővé kell tenniük az internethozzáféréseket és tiszteletben kell tartaniuk, illetve meg kell védeniük a felhasználók szabadságát és jogait. Fontos továbbá, hogy az emberek megtarthassák az ellenőrzést az adataik és a magánéletük felett. Csak e feltételek teljesülése esetén állítható helyre a világhálóba vetett bizalom.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #1
  "A Contract for the Web kezdeményezést eddig több mint 160 vállalat és szervezet támogatja, köztük a Google, az Electronic Frontier Foundation (EFF), a DuckDuckGo, a Microsoft, a Facebook, a GitHub, a Reddit, a Riporterek Határok Nélkül (RSF), a Twitter, a Telefonica és Hasso Plattner Intézet."

  Hát, hogy a faxba ne támogatnák, amikor az államnak szavatolnia kell, hogy mindenki hozzáférjen az internethez (az az ügyféllé váljon) ráadásul az infrastruktúrára vonatkozóan konkrét minimum követelményeket ír elő számára, azonban azt már nem hogy a szolgáltatás ingyenes legyen. XD
  A cégeknek viszont nem írja elő, hogy mennyit kérhetnek konkrétan a szolgáltatásért, vagy hogy NE lopkodják, az emberek adatait. Jóformán csak azt, hogy erről tájékoztassanak bennünket.

  Az összes többi csak rizsa!
  Hát gratulálok jól megerőltette magát ezzel a 9 ponttal, amiből 4 gyak ugyanannak a másképp való megfogalmazása!
  Az is árulkodó, hogy amíg a kormány, vagy a cégeknek 3-3 oldalon keresztül rizsáz arról, amit amúgy is megtesznek jól felfogott érdekből. Addig az állampolgári részt elintézi 1,5 oldalon, tőmondatokban megfogalmazva.