Berta Sándor

Az internetért való harc az egyik legfontosabb dolog

A World Wide Web atyja továbbra is azért kampányol, hogy senki se éljen vissza a találmányával.

Sir Tim Berners-Lee tavaly novemberben indított harcot az online fenyegetések, a diszkrimináció és a politikai manipulációk ellen. A szakember egy webes Magna Chartát dolgozott ki, s az elképzelést néhány nap alatt 50 társaság és szervezet biztosította a támogatásáról, köztük volt a Google, a Facebook, az Internet Sans Frontieres és a francia kormány is.

A World Wide Web atyja most nyilvánosságra hozta az új nyílt levelét, amelyben többek között azt írta, hogy az internetért zajló harc a mostani időszak egyik legfontosabb küzdelme. Szerinte érthető, hogy sokan aggódnak és bizonytalanok amiatt, hogy a világháló valóban pozitív befolyással van-e a különböző folyamatokra. De defetista dolog lenne azt hinni, hogy a web a jelenlegi formájában a következő 30 évet tekintve nem tehető jobbá.

Sir Tim Berners-Lee az új nyílt levelében is az adatokkal való visszaélések, a dezinformáció, a gyűlöletbeszédek és a cenzúra ellen emelte fel a szavát. Amint rámutatott, a szándékosan terjesztett rosszindulatú tartalmak ellen törvényekkel és számítógépes kódokkal lehet harcolni, míg az álinformációkat továbbterjesztő üzleti modellek ellen szintén fel lehet és kell lépni. A szakember úgy vélte, hogy a vállalatoknak többet kell tenniük azért, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a profitszerzésük nem az emberi jogok, a demokrácia, a tudományos tények és a közbiztonság kárára valósul meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #10
  Azaz értem mi a defeatism, de magyarul nem értettem.
 • zola2000 #9
  Ilyen magyar szó nincs.
 • esztyopa #8
  Amíg a profit überel mindent,addig tehetnek bármit,kudarcra vannak ítélve a leg értelmesebb kezdeményezések is !
 • Sir Cryalot #7
  Defeatism átvétele
  Kishitű, beszűkült rokonértelműje
 • szoftos #6
  ma'bocs de mi az a defetista?
 • Sir Cryalot #5

  Sonynak kirendeltsége meg studioi vannak usaban.
  Nintendo pl. Seattleben van mint a valve meg az ms.
  Sony meg Kurva régóta van ott ahol.

  Egyébként gyengén szerepelnek az usa beli sony studiok a nyálverés ellenére állítólag nagy átszervezés van lefejezésekkel meg ami azzal jár.
 • zola2000 #4
  (a sony költözött 2016ban kaliforniába, a steam nem tudom hova valósi)

  Viszont ami nevetséges néha, amikor pl néhány gatcha mobiljáték angol verziója cenzurázottabb mint a kínai ... pedig ha nyugati játékról van szó akkor a kínai cenzorok hírhedtek.

  Na de ezért jó az internet, ha nem tetszik valakinek a steam cenzúra, ott a dlsite/mangagamer vagy a deviantart cenzúra akkor ott a pixiv stb, de ha saját kultúrán belül van valakinek népszerűtlen nézete pl oltásellenes álhírek, már nehezebb dolga van.
  Utoljára szerkesztette: zola2000, 2019.03.18. 19:59:01
 • Sir Cryalot #3
  Sonynak meg "diversity hire" - jai vannak, akik nem élnek túl egy átszervezést.
 • Sir Cryalot #2

  Valve sosem volt kalifornia :D
  Eléggé köztudott hogy a reflex/hüllőagyjáték gyíkisten GABEN egy nap fogta a microsoftos monopóliumból származó dugipénzt, mert megunta az ms menedzsereit, és ebből lett a valve féle legenda, hogy mindenki milliomos meg mindenkit meghallgatnak meg mindenki hülyére nyaralja magát minden évben. Közben meg pont olyan klikkes cég mint mind, és megágyaztak a fortnitenak a tf2vel, szóval még meg is szopatták magukat :)
  .
  Nem is ment seattleből sehova.
 • zola2000 #1
  "a dezinformáció, a gyűlöletbeszédek és a cenzúra ellen"

  Most akkor cenzúrázzák azt ami szerintük álhír/gyűlöletbeszéd vagy le a cenzúrával? Ez örök dilemma lesz a neten...

  (Főleg hogy olyan dolgok is vannak néha hogy pl a Kaliforniai sony/steam a kulturális különbségek miatt néha nem tudja eldönteni mihez kezdjen pl a kelet ázsiai játékokkal)
  Utoljára szerkesztette: zola2000, 2019.03.18. 19:18:38