Berta Sándor

Több kormány is támogatja Tim Berners-Lee kezdeményezését

A szakember elképzelése gyorsan támogatókra talált.

Néhány nappal ezelőtt hirdetett harcot a World Wide Web atyja az online fenyegetések, például a diszkrimináció és a politikai manipulációk ellen, s ezért egy webes Magna Chartát dolgozott ki. Sir Tim Berners-Lee azt akarja elérni, hogy a világ kormányai, vállalatai és felhasználói megváltoztassák a gondolkodásukat. A szakember a lisszaboni Web Summit keretében tartott beszédében felszólította a világ kabinetjeit és cégeit, hogy támogassák az új "webes szerződését", amely a demokráciát és az emberi jogokat akarja biztosítani a világhálón.

A Contract for the Web (#ForTheWeb) nevű elképzelést már a World Wide Web atyjának bejelentése előtt 50 társaság és szervezet biztosította a támogatásáról, köztük volt a Google, a Facebook, az Internet Sans Frontieres és a francia kormány is. A közeljövőben egy újabb taggal bővülhet a támogatók tábora, ugyanis a Reuters birtokába jutott információk alapján a német kormány is csatlakozni akar a globális kezdeményezéshez.

A német kormányzati körökből kiszivárgott információk szerint a szövetségi kancellári hivatal azt kérte a minisztériumoktól, hogy támogassák a Contract for the Webet. Az erről szóló hivatalos döntés napokon belül megszülethet és nyilvánosságra is hozhatják. A Contract for the Web része, hogy a kormányok vállalják, hogy minden állampolgárnak szabad internethozzáférést biztosítanak és megakadályozzák, hogy az emberek elszigetelődjenek a világháló bizonyos részeitől. Óvnák a felhasználói - például a személyiségi és az adatbiztonsághoz való - jogokat, s a támogató cégeket köteleznék arra, hogy olyan technológiákat fejlesszenek ki, amelyek megakadályozzák az internettel kapcsolatos visszaéléseket. Továbbá a vállalatoknak védeniük kellene az emberek személyiségi jogait is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • fonak #3
  Naiv elképzelés, ami a valóságban történik: az elit (mármint nyugaton, a liberális és nemzetek feletti) bepánikolt a Brexit-népszavazás eredményétől és Trump győzelmétől, az ún. populista hullámtól, a bűnbak természetesen az internet és a Facebook lettek, a liberráltak azóta minden szekrényben orosz ügynököket keresnek és találnak, akik "álhírek" tömegével zavarják össze a jámbor választópolgárok agyát (aminek persze van némi igazságmagva).
  Most azon vannak, hogy megszabaduljanak mindentől, ami nem progresszív az interneten, fokozzák a cenzúrát. Sok szó esik keresési találatokat manipuláló algoritmusokról, "félreértésekről" és egyéb dolgokról, amiből egyértelmű, hogy a Google menedzsmentje (kikerült pár hónapja a videó, amelyen a Google össz-céges meetingen siratja Trump győzelmét) már évek óta igyekszik a nem balosokat elnyomni minden vonalon. A Yt-n egyelőre csak egymás után demonetizálnak minden jobber csatornát, akik nem fognak ettől megijedni előbb-utóbb ki lesznek tiltva, és az alt-right, manoszféra és minden olyan gondolat, amelyet nem kedvelnak a progresszívek, lassan el fog onnan tűnni, ahogy cenzúrázzák, karanténba zárják vagy bannolják az ilyen felhasználókat és témákat pl. a Redditen is. Legalábbis ez a terv. szó szerint el akarnak tüntetni minden olyan véleményt, ami nem igazodik a PC-progresszív-feminista vonalhoz. Amit pár hónapja Alex Jones-szal tettek (egyszerre tiltották ki vagy fél tucat helyről, még a pinterestről is), az vár mindegyikre. Megakadályozzák a "renitens" egyének, csoportok, cégek közösségi médiához való hozzáférését, de messzebb is elmehetnek, a domain- és tárhelyszolgáltatók, a bankok, internetes fizetési és adománygyűjtő platformok megszakítják a szerződésüket velük, egyszerűen kicsinálják a nem kívánatosakat. A techcégek HR-esei mindenhol progresszívek és feministák, akik listákat köröztetnek azokról, akik nem alkalmazhatók a nézeteik miatt. A cél az alulról jövő ellenvélemények elhallgattatása, az ellenőrzött média túlsúlyának visszaállítása, elég az információs csatornák 80-90% -ának kézben tartása (ahogy ezt jól tudja és alkalmazza a mi kormányunk is, vagy Putyin stb.), a többi már irreleváns, de ez a modell (ami jól működött a TV-vel, a rádióval és az újságokkal) az interneten felborult (nálunk is az internet az, amit a kormány nem tud kézben tartani, a fb-hez hasonló külföldi platformokkal meg végképp nem tud mit kezdeni, csak a kínai módszer "működne" velük szemben). Nyugaton élőben láthatjuk, ahogy a netből is megpróbálnak ismét hagyományos médiát csinálni szigorúan ellenőrzött tartalmakkal (természetesen az "oroszok" és az "álhírek" az indok), legalább a 80-90%-os dominanciát visszaszerezni. Amíg a Twitteren, a Youtube-on alternatív hírforrások tömege követhető, addig ez nem megvalósítható, ezért egy nagy tisztogatásra van szükség. Na ez folyik, nyomásgyakorló csoportokon keresztül is, akik a Facebooknak is rendszeresen nekimennek, pedig az a leginkább cenzúrázott közösségi média, de számukra nem eléggé.
  Utoljára szerkesztette: fonak, 2018.11.16. 19:39:04
 • YaniMan #2
  "[...] elképzelést már a World Wide Web atyjának előtt 50 társaság és szervezet biztosította a támogatásáról"
  Ejj de nem éri meg fáradtan cikket írni! Na de nem kötekedni vágyom, inkább csak olyan képek forognak a fejemben, hogy maguk is kényszerpályán lévő, sötétben cigarettázó főszerkesztők terrorral sanyargatnak éhbéren élő cikkírókat, akik ágyba bújás előtt, résnyire nyitott szemmel, vagy metrón zötykölődve, autocorrecttel verve, éppen leadási határidőre kínlódják össze külső források feldolgozásait. Kíváncsi vagyok, mennyire találtam el az újságszerkesztés piszkos hátterét.
 • gaszton421 #1
  Nem "Contact for the WEB" hanem "Contract for the WEB", a második jelent szerződést. Gondoltam elírás de az összes helyen így írjátok, viszont az eredeti forrásban jól van.