Berta Sándor

Jobb webet lehetne építeni

Egy üzletember szerint túl lehetne szárnyalni a mostani internetet, ehhez többek között az adatokat értékesítő platformoknak kellene búcsút inteni.

Joseph Lubinnak, az Ethereum társalapítójának világos elképzelései vannak arról, hogy milyennek kellene lennie az új webnek. Az 53 éves kanadai üzletember úgy véli, hogy a blokklánc technológia segítségével létrehozható egy jobb Facebook, egy jobb Uber és gyakorlatilag egy jobb internet is. Az Etheruem egyik megálmodója rámutatott, hogy a blokklánc technológia még nagyon az út elején jár és ezért valószínű, hogy a kriptovaluták területén néhány lufi ki fog pukkadni. Emiatt azonban nem nyugtalankodik; amint elmondta, a bitcoin akkor is lufi volt, amikor 30 dollárt ért, akkor szintén, amikor 200 dollárt és akkor is, amikor 20 000 dollárt. De ez önmagában nem rossz dolog, hiszen több pénzt hoz a piacnak és előreviszi a technológiát is. Fontos ugyanakkor tudatosítani az emberekben, hogy a virtuális fizetőeszközök csak a blokklánc lehetőségeinek egy apró részét teszik ki.

Ő és a kollégái már készen állnak a Web 3.0-ra. Szerinte a változtatásra szükség van, mert a régi webet túl sok hiba jellemzi. Az embereknek például nincs ellenőrzési lehetőségük a saját adataik felett, nincsenek a határokon átnyúló biztonságos fizetési megoldások, valamint a cégek a felhasználók adatainak a segítségével keresnek pénzt. El kell felejteni azokat a vállalatokat, amelyek csak adatokat gyűjtenek és ezzel keresnek pénzt.


Lubin többek között olyan projekteken dolgozik, amelyek segítségével a művészek a zenéjüket közvetlenül a rajongóikhoz juttathatják el, olyan közvetítők nélkül, mint az Amazon vagy a Spotify. De ez csupán egy lehetőség, az internet anno sokkal korlátozottabb volt. A honlapok, az elektronikus kereskedelem és a zenestreaming mind nagyon lassan alakultak ki. A blokklánc technológiánál ez a folyamat rendkívül gyors. A sikerhez az kell, hogy az új alkalmazásokat ugyanolyan egyszerűen lehessen használni, mint a Facebookot, az Instagramot vagy az Ubert. Aki egy ilyen felhasználói dizájnt megszokott, az nem fog egy decentralizált, de bonyolultabb megoldásra átváltani. Az adatvédelem önmagában nem elegendő érv. Amennyiben olyan új platformok is megjelennek, amelyek a jelenlegiekkel dizájnban és kényelemben is lépést tartanak, akkor a decentralizált világnak valódi esélye lesz a sikerre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!