Berta Sándor

Az online fenyegetések ellen harcolna az internet atyja

A szakember egy webes Magna Chartát dolgozott ki, mivel a WWW közel sem azt hozta, amiért kitalálta.

Sir Tim Berners-Lee, a World Wide Web atyja azt akarja elérni, hogy a világ kormányai, vállalatai és felhasználói megváltoztassák a gondolkodásukat, s ezért globális kampányt indított. A szakember többek között a különböző internetes fenyegetések, például a diszkrimináció és a politikai manipulációk ellen akar harcolni. Berners-Lee a lisszaboni Web Summit keretében tartott beszédében felszólította a világ kabinetjeit és cégeit, hogy támogassák az új "webes szerződését", amely a demokráciát és az emberi jogokat akarja biztosítani a világhálón.

A World Wide Web atyja azt nyilatkozta, hogy sok éven az volt a benyomása, hogy a szép dolgok fogják meghatározni az internetet és egy olyan világban élhetünk majd, amelyben kevesebb a konfliktus, több a megértés, jobb a kutatás és jól működik a demokrácia. De az emberek mostanára kiábrándultak mindazoktól a dolgoktól, amiket a hírek címeiben olvasnak. Az emberiséget napjainkban a visszaélések, az előítéletek, az álhírek és a számos más negatívum jellemzi. A web már nem úgy működik, mint, ahogy kellene. Az általa kidolgozott új szerződés az emberiséget, a tudományt és a demokráciát szolgálja.


Lee a 12. percnél lép a pódiumra

Úgy véli, a világ kormányainak lehetővé kell tenniük a polgáraik számára a világhálóhoz való korlátlan hozzáférést és egyúttal garantálniuk az embereknek a magánéletet, s azt, hogy szabadon és félelem nélkül lehessenek online. A cégeknek pedig szintén mindenki számára hozzáférhetővé kell teniük az ajánlataikat és tiszteletben kell tartaniuk a felhasználók magánszféráját. Olyan technológiákat kell kifejleszteniük, amelyek segítségével a web egy olyan hellyé tehető, ahol a legfontosabb cél az emberek jóléte. Ugyanakkor a felhasználókat is felszólítják arra, hogy fontos és valódi tartalmakat hozzanak nyilvánosságra, s közösségeket építsenek, amelyek a civil párbeszédet és az emberi méltóságot helyezik előtérbe. Egy olyan webért kell harcolniuk, amely nyilvános globális erőforrás az összes ember számára.

A webes Magna Chartát jövő májusban hozzák majd nyilvánosságra, de már eddig is több mint 50 szervezet és vállalat írta alá, köztük van a Facebook és a Google. A szakember bízik abban, hogy legalább vita kezdődik a felvetett kérdésekben.

Sir Tim Berners-Lee tavaly januárban azt mondta, hogy a legtöbb ember már nem vesz részt aktívan a világháló továbbfejlesztésében, például nem üzemeltet saját honlapot, hanem csak bizonyos platformokat látogat meg, ahol a hasonlóan gondolkodókkal cserél véleményt. Az olyan közösségi hálózatok, mint a Facebook hozzájárultak az internet centralizálásához, ami pont az ellentéte az eredeti elképzelésnek. A World Wide Web atyja emellett 2017 márciusában jelezte, hogy fellépne az álhírek ellen és erősítené az adatvédelmet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!