Berta Sándor

Wikipédia - nem a látogatottság a lényeg

A legfontosabb feladat az, hogy a népszerű online lexikon hiteles forrás maradjon.

"Jelenleg már nincs formális szerepem a közösségben, nem én határozom meg, hogy miként kell a dolgoknak zajlaniuk. A Wikimédia Alapítvány elnökségében úgy vagyok jelen, mint egy élő emlékezet: tudom, hogy milyen vitákat folytattunk a múltban és ezáltal hozzájárulhatok ahhoz, hogy a már elkövetett hibákat ne kövessük el újra. A fő feladatom az, hogy emlékeztessem az embereket az alapvető értékeinkre." fejtette ki Jimmy Wales, a népszerű online lexikon alapítója.

"Természetesen felmerülnek olyan kérdések, hogy milyen mértékben erősíti a Wikipédia a kiegyensúlyozatlanságokat. Sokan úgy vélik, hogy egyszerű a Wikipédiát manipulálni, mert azt bárki szerkesztheti, de a valóságban ez közel sincs így. A Wikipédia közössége nagyon jó abban, hogy a források minőségét megítélje, itt az álhírek nem találnak táptalajra. Ehelyett más dolgok aggasztanak, az egyik a helyi sajtó eltűnése. Nem lehet jó Wikipédia-cikket írni egy kisvárosról, ha már nincsenek hírek arról a településről. Ez pedig hosszú távon hatással lesz az enciklopédia minőségére is. A platform akkor működik a legjobban, ha erős közössége van és olyan emberek, akik ismerik egymást és folyamatosan figyelnek a fejlesztésekre."

A szakember hozzátette, hogy még mindig bárki dolgozhat a platformon, ugyanakkor ehhez keveseknek van kedve, mert ez egy intellektuális munka. Az alkalmazott üzleti modelljük egy teljesen más irányba mutat, mint a hirdetésekből finanszírozott közösségi oldalaké, éppen ezért nem is arra kell optimalizálniuk az online lexikont, hogy minél több látogatót vonzzon. Ők boldogok attól, ha a munkájukkal az emberek életét pozitívan befolyásolják - történjen az bármilyen módon. Természetesen elégedettebbek, ha forrásként a Wikipédiát nevezik meg. Talán az olyan nagyvállalatoknak, mint az Amazon, a Facebook és a Google többet kellene tenniük a platform támogatásáért, de ők nagy hangsúlyt fektetnek az önállóságukra. A bevételeik legnagyobb része a kis összegű adományozóktól származik és ennek így is kell maradnia. Amennyiben egy multinacionális társaság támogatja a Wikipédiát, akkor azonnal megjelennek azok a hangok, hogy vajon milyen nyomást akar gyakorolni a portálra.

"A legfontosabb probléma, amelyet jelenleg meg kellene oldanunk az, hogy a mobileszközökről könnyebben elérhetők legyünk. A következő egymilliárd ember, aki online hozzáférést fog szerezni, mobilkészülékről böngészik majd és az okostelefonokon nehezen írhatók a Wikipédia-cikkek. Ezért fektetünk be egyre több erőforrást abba, hogy e személyek számára megkönnyítsük a lexikonhoz való hozzáférést. Számomra a Wikipédia eredeti víziója az volt, hogy egy olyan enciklopédiát alkossak meg, amely a világ minden nyelvén elérhető. Ez az életművem" - hangsúlyozta végül a menedzser.

Jimmy Wales néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy WT:Social néven indítja el a Facebook vetélytársának szánt platformot. Az ötlet az, hogy az online lexikon alapelveit átvigyék egy közösségi hálózatra, amely reklámok és az azokból származó bevételek nélkül, kizárólag adományokból működik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #1
    A hónap, de akár az év legértékesebb kijelentése:
    "nem a látogatottság a lényeg"
    Több ilyet kéne leírniuk az újságíróknak és jobb lenne a világ.