Berta Sándor

Több ezer kötetes a kinyomtatott Wikipédia

Egy amerikai művész, programozó és tervező nem mindennapi vállalkozásba fogott.

A New York-i Michael Mandiberg tavaly kinyomtatta az angol nyelvű Wikipédiát, amely 7600 kötetben fért el, most pedig a német nyelvterület összes cikkét is kiadványokba rendezte. Előbbi művek az egyik amerikai egyetem könyvtárában találhatók meg, most pedig az egyik berlini galéria adott helyet a műveknek. Az eredmény 3406 könyv lett, megtölt egy egész szobát.

Mandiberg közölte, hogy a projekt egyszerre művészet és adatfeldolgozás, a férfi célja az volt, hogy a Wikipédia gyűjteménye kézzel fogható valósággá váljon. Kiemelte, hogy ha azt mondja, hogy a német nyelvű Wikipédia ennyi és ennyi gigabájtot foglal, az nem mond semmit, de az nagyon is kézzelfogható, hogy mennyi információ van egyetlen könyvben. Többek között az egykori Német Demokratikus Köztársaságról (NDK) szóló bejegyzésekből létrehozott alkotások több mint 3 kötetet öleltek fel és gyakorlatilag az akkori korról szinte mindent dokumentáltak. A német nyelvű Wikipédia jelenleg közel kétmillió cikket tartalmaz, míg a népszerű online lexikon globálisan 37 millió bejegyzéssel büszkélkedhet.


Nagyon sok helyet foglaltak el a különböző listák: 273 kötetben vannak felsorolva a különböző városok, a zeneszerzők, a hidak és a műemlékek. Mindezt a tudást 800 000 önkéntes gyűjtötte össze, az ő nevüket is kiadták öt kiadványban. Mandiberg maga is önkéntes Wikipédia-szerző, 2009-ben kezdett bejegyzéseket írni a modern művészetről, ezután merült fel benne a kérdés, hogy vajon mekkora lehet az online lexikon. A projekten éveken át dolgozott.

Jonathans Kiritharan programozó kifejtette, hogy a Wikipédia-cikkek kimásolása és nyomtatott formátumra való konvertálása nagyon bonyolult és nehéz feladat. Már csak a hatalmas adatmennyiség miatt is több napig tart minden egyes részfolyamat. A német nyelvű Wikipédia-könyveket a lulu.com-ra töltik majd fel és ott bárki megvásárolhatja azokat körülbelül 75 eurós áron. Azt Mandiberg is elismerte, hogy a kiadványokban lévő bejegyzések mostanra elavulttá válhattak, de az analóg és a digitális tudás közötti különbség bemutatása is része volt az ötletnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • tom_pika #8
  zippelve könnyű...
 • kvp #7
  Szimbolikus celra jo, marmint arra, hogy megmutassa mekkora adatmennyiseg gyult ossze a hagyomanyos valtozatokhoz kepest. Az offline tarolasnak egyebkent van egy nagy elonye, az, hogy technologia nelkul is mukodik es ha konyvarakba kerulne (jo sok helyre), akkor annak is nagyobb lenne az eselye, hogy nagyobb katasztrofak utan megmarad 1-1 peldany.

  Offline wikipedia ebook valtozatban egyebkent hivatalosan is van, barmikor letoltheto kepek nelkul (par giga) es kepekkel, meg egyeb mediatartalmakkal (par tera). Egyebkent ezt lenne erdemes archivalni valami tartos adathordozon (pl. plazmasugarral irt platinalemezen).
 • M2 #6
  A "művész úr" jövő héten az interneten található összes pornót forgatja újra.
 • NEXUS6 #5
  Istenem de ráért valaki! Amúgy iszonyúan felesleges. Nekem megvan az egész net, 3 CD-n!
  XD
 • oritomi #4
  Mekkora ötlet már.Letöltik és feltöltik máshova amit te megvehetsz.Gratulálok.Így kell vagyonhoz jutni.Legalább a kinyomtatott verziót árulnák.Bár jogilag az is aggályos lenne.
  Másrészt nem hiszem hogy csak a művészet kedvéért nyomtatná ki.Ismerve amerikát ők mindenre rá szeretik tenni a kezüket,nameg ha "véletlenül" törlődne a wiki cikk akkor nekik ott van az offline verzió
 • Cat #3
  "Művészet"

  Lásd még a múzeumban hagyott szemüveg esete
 • gforce9 #2
  "Úgy, őszintén, ennek mi értelme volt?"

  Hidd el lesz rá vevő, őrült világot élünk.
 • Meridian #1
  Úgy, őszintén, ennek mi értelme volt?

  Mondjuk ez a sök kötetnyi könyvhalmaz elsőrangú CO2 megkötés, hozzájárultak a globális felmelegedést okozó CO2 gázok csökkentéséhez (a papír fából van, a fa teste pedig a megkötött légköri CO2ből származik...). Persze reméjük, a nyomtatáshoz szükséges elektromos energia nem szénerőműből származott... ugye? ;)