Berta Sándor

Nyílt forráskódú keresőt fejleszt a Wikimédia

A szolgáltatás segíthet a bejegyzések gyorsabb és egyszerűbb megtalálásában.

Az új szolgáltatás segíthet majd a felhasználóknak megtalálni a Wikipédia és más projektek oldalain szereplő információkat. A Wikipédiát üzemeltető alapítvány munkáját a projekt során támogatja a Knight Foundation, amely 250 000 dollárt ajánlott fel erre a célra. A kereső kifejlesztésével kapcsolatos költségek elérik a 2,445 millió dollárt.

Az elsődleges cél, hogy javítsanak a keresés minőségén és a jelenleginél átláthatóbbá tegyék, hogy milyen forrásokból származnak a nyilvánosságra hozott adatok, illetve azokat kik gyűjtötték össze. A fejlesztők hangsúlyozták, hogy szeretnék megvédeni a felhasználók magánéletét is. A találati listákban semmiképpen sem lesznek reklámok. Amennyiben minden a tervek szerint alakul, úgy az új platform lehet az internet első átlátható keresője. A 2,445 millió dolláros büdzsé segítségével a szervezet összesen 14 munkatársat alkalmaz majd, többek között programozókat, adatelemzőket, valamint egy igazgatót és egy alelnököt. Szintén ebből az összegből fizetnék a hardverek árát és az utazási költségeket is.

Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója korábban már megpróbálkozott egy kereső kifejlesztésével, a Wikia Search projektet azonban a gazdasági világválság és annak következményei miatt 2009 áprilisában leállították.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!