Berta Sándor

Kilenc millió Wikipédia-linket javítottak ki

A hivatkozásokat közösségi projekt keretében vizsgálták meg.

A programot a Wikipédia és az Internet Archívum hívta életre, s a lényege az volt, hogy felderítsék és kijavítsák az anyagokban elhelyezett és már nem működő linkeket. A több éven át tartó projektben a népszerű internetes lexikon részéről Maximilian Doerr és Stephen Balbach vett részt. A hivatkozások kijavítását az Internet Archívum Wayback nevű gépe tette lehetővé. A szervezet székhelye San Franciscóban van, s 1996 óta gyűjti és tárolja a világháló összes oldalát, hogy így biztosítson mindenki számára egy szabadon hozzáférhető online archívumot. A rendszer segítségével gyakorlatilag bárki visszautazhat az időben és megnézheti például, hogy miként néztek az Apple, a Microsoft és a többi nagy IT-konszern első honlapjai.

A programban résztvevő szakemberek közül Doerr fejlesztette ki az InternetArchiveBot (IABot) nevű szoftverrobotot, amely 22 nyelvet támogat és képes átkutatni már nem működő vagy sérült hivatkozások után a Wikipédia oldalait. Így sikerült az elmúlt években közel 6 millió linket kijavítani, további több mint 3 milliót pedig az internetes közösség javított ki.

Az angol nyelvű Wikipédia elemzéséből kiderült, hogy az erőfeszítéseket végül siker koronázta. A hivatkozások jelentős része most már jó helyekre mutat azoknak a portáloknak az esetében, amelyek megnyitásakor korábban a 404-es hibaüzenet jelent meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gerin #1
    A 'Free' egy nagy hazugság,,,,,,, semmit nem engednek módosítani, megy a töri hamisítás ezerrel