Berta Sándor

Wikipédia - rosszabb a helyzet, mint gondolnánk?

A népszerű online lexikon rendszerében fellelhető információk megbízhatónak tűnnek, de közel sem mindig azok.

Egy tapasztalt Wikipédia-szerző figyelmeztette a felhasználókat, hogy legyenek óvatosabbak, ne higgyenek el minden megjelent információt. A bennfentes csak az internetes becenevét (Magiers) árulta el - ez egyáltalán nem szokatlan, a világ bizonyos régióiban veszélyben vannak a lexikon szerzői. "Sokan gondolják, hogy minden, ami a Wikipédiában szerepel, az igaz is. De a felhasználóknak ahelyett, hogy vakon megbíznak az információkban inkább pontosan meg kellene nézniük, hogy azok milyen forrásokból származnak. Erre azért van szükség, mert a cikkek minőségének ellenőrzéséért laikusok felelnek. Ugyan hosszú évek óta író szerzők vizsgálják felül tapasztalatlan kollégáik bejegyzéseit mielőtt azok online megjelennének, de ez csak az igazán nagy, durva tévedéseket akadályozza meg." - írta Magiers.

Gyakran egy információ hitelesnek tűnik, de nincs forrással alátámasztva. Azonban pont a hihetőség miatt, a szerkesztők kísértésbe eshetnek és engedélyezhetik a megjelenést. Sajnos vannak olyan szerzők is, akik kitalálnak történeteket, bejegyzéseket. Mindez különösen az elérhető anyagok mennyisége miatt is aggályos, hiszen világszerte közel 300 nyelven körülbelül 39 millió Wikipédia-cikk hozzáférhető.

Magiers kilenc éve ír cikkeket az online lexikon számára. Bár matematikus, de általában művészeti és kulturális bejegyzésekkel foglalkozik. Úgy vélte, hogy néhány évvel ezelőtt a platform még új volt és laza, mostanra mindez megváltozott, emellett a Wikipédia-közösségből is hiányzik a megfelelő befogadási kultúra. Sok új szerző alig kap visszajelzéseket a szövegeivel kapcsolatban vagy egyszerűen visszautasítják az anyagaikat. Magiers elismerte, hogy ez azért is van, mert nincs megfelelő kapacitás az összes bejegyzés ellenőrzésére, ami nagy tudást és tapasztalatot igénylő munka.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • molnibalage83 #4
  Én két témában elgondolkoztam, hogy beszerkesztek a wikibe, de inkább csak linket tettem be az írásaimhoz. Azt nem törölték ki. Ahhoz nem tudom, hogy mit szólnának, ha kb. 20 oldalt beszerkesztettem volna...

  Nagy szórás lehet a moderátori fronton, mert pl. a szovjet-orosz vadászgépeknél tudom, hogy ki szerkesztette és hála istennek egy troll moderátor sem nyúlt hozzá eddig. A magyar wiki jobb, mint az angol néhány gép esetén. Sokkal.
  Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.05.20. 10:57:14
 • wraithLord #3
  Azt hittem, megint pénzügyi problémáik vannak.

  Ezzel nem mondott újat. Ha nem csak személyes érdeklődésből olvasgatom a Wikit, hanem bármi tétje van annak, hogy felhasználom az infót, akkor a Wikipédia infó helyett inkább az adott mondat végén lévő referenciát (szakemberek által lektorált könyv, közlemény) olvasom el. Vagy ha nincs ilyen referencia, akkor kigúglizok egyet.
  Épp ezért inkább az angol Wikit használom, mert ott a legtöbb szócikk rendesen meg van támogatva referenciákkal, némelyikben annyi szakirodalmi hivatkozás van, mint egy tudományos reviewban.
 • Nabateus #2
  'sötétlelkű boszorkány' Mit varnal tole? :)
  Irj neki megint, hogy irigy picsa, neki csak kiemelt cikkbol majdnem 20 van, az mind sajat termes?
 • T_I #1
  "Gyakran egy információ hitelesnek tűnik, de nincs forrással alátámasztva." Nos nálam pont fordítva történt. Egy Csontváryról szóló film kapcsán egy csomó szócikkbe bele kellett, bele tudtam javítani, vagy megírni, mert nem létezett. Elolvasván az akkori szerkesztői irányelveket csak könyvekből idéztem, nem tettem hozzá semmi szubjektív értékelést, megjegyzést, viszont a forrást pontosan megadtam. Három hónapom ment rá erre a szócikkcsoportra. Egyszer csak javasolták KIEMELT SZÓCIKKnek az egyik teljesen új összeállításomat. Majd jött a meglepetés, TÖRÖLTÉK a szócikket, mert CSAK IDÉZETEKET TARTALMAZ. Később kérdeztem a törlő szerkesztőt: jobb most, hogy már 6-7 éve EGYÁLTALÁN NINCS semmi a témáról? Azt mondta, IGEN!
  A szócikk: https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Magányos_cédrus_(festmény)&action=edit&redlink=1