Berta Sándor

Mesterséges intelligencia szoftverrel javítanának a Wikipédián

Egy program webes forrásokat keres, majd azok alapján automatikusan bejegyzéseket készít a népszerű online lexikonban.

A Primer startup munkatársai által kifejlesztett Quicksilver nevű alkalmazás a mesterséges intelligencián alapul és elsősorban abban segíthet, hogy a Wikipédia még precízebb legyen. A segítségével javítanának a női önéletrajzok arányán is a platformon, mivel az angol nyelvű változat biográfiáinak csak 17 százaléka kapcsolódik nőkhöz.

A Quicksilver keretében mesterséges intelligencia algoritmusok kutatják át a híreket és a tudományos folyóiratokat, hogy így szerezzenek információkat azokról a tudósokról, akik még nem szerepelnek a Wikipédia rendszerében. A szoftver a talált anyagok alapján elkészíti az érintett személyek szócikkének tervezetét. A megoldás már eddig is 40 000 bejegyzést készített, de azok többsége még tartalmaz hibákat. Az egyik bejegyzés például az egyik tudósnőt férfiként említette.

Fontos ugyanakkor, hogy a program nem jelenteti meg automatikusan az online lexikonon a cikkeket, hanem csupán egy sorvezetőt készít az emberi szerzők számára. Emellett segít a már meglévő bejegyzések frissítésében azáltal, hogy új forrásokat illeszt a kész anyagokhoz. A Primer az alkalmazást a lexikon után számos más területen, elsősorban a politikában - ahol a tények ellenőrzésében lehet szerepe -, illetve más nyelveken - például orosz és mandarin - is elérhetővé akarja tenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!