Berta Sándor

Az Amazoné lehetett volna a Netflix

A kereskedelmi óriás 1998-ban akarta megvásárolni a stream-szolgáltatót, azonban annak vezetői elutasították az ajánlatot.

Alig jelent meg az Amazon a tőzsdén, amikor Jeff Bezos, a társaság alapítója kitalálta, hogy megvásárolja a Netflixet. A vállalkozás akkor kezdett DVD-ket postai úton keresztül kölcsönözni a felhasználóknak. Reed Hastings és Marc Randolph, a startup két létrehozója nagyon meglepődött, amikor Jeff Bezos találkozóra hívta őket Seattle városába. Mindezt Randolph elevenítette fel.

A menedzser That Will Never Work című visszaemlékezései a múlt héten jelentek meg és ezekből idézett a televízióadónak. Randolph közölte, hogy bár az óriáscég akkoriban már több százmillió dolláros bevételeket könyvelt el, az irodája úgy nézett ki, "mint egy disznóól". Az emberek összepréselődve ültek a helyiségekben és Bezos is négy emberrel osztozott az irodáján. A körülmények ellenére Hastings és a kollégája nem fordultak vissza, hanem meghallgatták az ajánlatot.

A találkozó során gyorsan világossá vált a számukra, hogy az Amazon első embere miért akarta annyira megszerezni a Netflixet. A tranzakcióval szerette volna biztosítani az Amazon megjelenését a videopiacon. Néhány tízmillió dollárt kínált a vállalatért, Randolph emlékei alapján az összeg 15 millió dollár lehetett. Nem volt rossz pénz ahhoz képest, hogy a vállalkozás éppen elindult és még üzleti modellje sem volt. A két férfi ennek ellenére a hazaút során úgy döntött, hogy nem adják el a céget. Az volt ugyanis az érzésük, hogy áttörés előtt állnak, s a megérzésük be is jött.

Randolph 2003-ban távozott a Netflixtől. A találkozót olyan szempontból mindenképpen hasznosnak ítélte meg, hogy utána még egyszer átgondolták az üzleti modelljüket és a DVD-k kölcsönzése helyett átálltak egy előfizetői konstrukcióra, amellyel sikerült a költségeket csökkenteniük. 20 évvel és 151 millió előfizetővel később nyugodtan állítható, hogy a változtatás nagyon megérte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #2
    Amikor én a Matrix és a Titanic filmek DVD-jét megvettem, akkor már nagyon sok, és korábban kiadott, - többnyire még feliratozott, - film DVD-je állt a polcomon.., itt Magyaro.-n. - Amerikában e tekintetben valószínűleg "kicsivel" előbbre jártak az órák. - Úgy hogy igaz lehet...

    MATRIX
    USA 24 March 1999 (Westwood, California) (filmpremiere)
    Hungary 5 August 1999


    TITANIC
    USA 14 December 1997 (Los Angeles, California) (filmpremiere)
    Hungary 22 January 1998

    What was the first movie released on DVD?
    Chris Cooling, former Asst Mgr; Store Mgr; Product Buyer at Blockbuster (1996-2011)
    Answered Feb 27, 2017 · Author has 166 answers and 141.2k answer views

    There really was no ‘first title;’ there were 15 released at product launch in Region 1 by Warner and MGM on March 26, 1997.

    These were:

    A Time to Kill

    Blade Runner

    Eraser

    Goodfellas

    Interview with the Vampire

    The Road Warrior

    Se7en

    The Birdcage

    The Bridges of Madison County

    The Fugitive

    The Mask

    The Wizard of Oz

    Twister

    Unforgiven

    Woodstock
    Utoljára szerkesztette: end3, 2019.09.26. 11:56:41
  • Yagami #1
    '98-ban már DVD-ket postázott a Netflix? Nem a Mátrix és a Titanic volt a két legelső DVD-re nyomott film akkoriban? És az bőven '99 tele volt már. Én legalábbis így emlékszem, persze igazából teljesen mindegy :)