Berta Sándor

Francia produkciókba fektet be a Netflix

Párizsban építi fel új stúdióját a stream-szolgáltató. Meredeken nő a francia előfizetők száma, készülnek az EU-s kvótára.

Reed Hastings, a Netflix ügyvezetője bejelentette, hogy a korábbinál kétszer több befektetést terveznek Franciaországban. London és Amszterdam után Párizsban épül fel a harmadik európai stúdiójuk. A menedzser a beruházások kapcsán konkrét összeget nem említett, de BFM Business francia televízióadónak annyit elárult, hogy sokmillió euróról van szó. társaság a nagyobb beruházási költségvetést felhasználná arra is, hogy az eddiginél több helyi filmsorozatot készítsen. Jelenleg 14 új filmsorozat és alkotás elkészítése van tervben.

A Les Echos francia gazdasági újság arról számolt be, hogy mindezt többek között az indokolja, hogy az elmúlt időszakban jelentős mértékben nőtt a Netflix franciaországi előfizetőinek a száma és megközelítette a 3,5 milliót. Érdekesség, hogy a stream-szolgáltatónak már 2014-ben is volt kirendeltsége Franciaországban, de azt megszüntette, mert vitába keveredett a helyi hivatalokkal. A francia előírások alapján ugyanis a televízió- és a rádióadóknak adót kell fizetniük azért, hogy helyi filmeket és filmsorozatokat készíthessenek. A társaság akkor ezt nem fogadta el és a gyártást inkább Amszterdamba helyezte át. Most viszont úgy döntött, hogy a bevételei 2 százalékát az előírásoknak megfelelően befizeti adóban.


A BFM Business azt írta, hogy ezzel a szabályozással a Netflixet arra is lehetne kötelezni, hogy a bevételei egy részét a francia gyártású filmekbe és filmsorozatokba fektesse be. Hastings végül leszögezte, hogy már most is nagyon sikeresek Franciaországban és készek arra, hogy még több pénzt fektessenek be az európai uniós tagállamban. A Netflix lépése mögött elsősorban az állhat, hogy az Európai Unió gőzerővel dolgozik a stream-szolgáltatókra vonatkozó új előírásokon és decembertől jöhet a tartalomkvóta, amelynek lényege, hogy az Európában is működő stream-szolgáltatók köteles lesznek legalább 30 százalékban európai gyártású tartalmakat kínálni. Bizonyos tagországokban ezeket a cégeket arra kötelezhetik, hogy meghatározott összegeket fizessenek be a nemzeti filmtámogatási alapokba. A Netflix egyébként már most is nagyon közel van a 30 százalékos kvótaarányhoz.

A vállalat Spanyolországra is odafigyel, nemrég nyitotta meg az első európai stúdióját a Madrid melletti Tres Cantosban. A La Ciudad de la Tele nevű létesítményben sorozatokat és filmeket egyaránt fognak készíteni helyi színészekkel és producerekkel. Már most is 13 000 ember dolgozik Spanyolországban a Netflix alkalmazottjaként, a cég csak az idén 20 produkció elkészítését tervezi. A döntés hátterében mindenekelőtt az áll, hogy a spanyol nagyon jelentős nyelv, világszerte több mint 500 millióan beszélik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!