Berta Sándor

Tovább tárolja az európai bankadatokat az USA

A tengerentúli hatóságok nem az Európai Unióval megkötött megállapodásnak megfelelően törlik a birtokukba jutott információkat.

A Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) hálózatának segítségével naponta több mint 200 ország 8600 bankja és pénzintézete több millió pénzügyi tranzakciót bonyolít. Az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok évekkel ezelőtt megállapodott a SWIFT adatainak megosztásáról. Most azonban kiderült, hogy az USA nem tartja magát az egyezséghez és a biztosított 5 éven túl is megőrzi a kapott fájlokat, sőt, azokat bizonyos kritériumok alapján meg is szűri. Erről az Európai Bizottság szerzett tudomást.

Arról egyelőre nincs információ, hogy az Europol sikeresen megbizonyosodott-e arról, hogy az amerikai pénzügyminisztérium törölte-e azokat az adatokat, amelyek a már megoldott bűncselekményekhez kapcsolódtak. Ráadásul az amerikai fél még arra sem volt hajlandó, hogy legalább formálisan visszajelezzen az európai rendőri szervezetnek azzal kapcsolatban, ha sikeres volt egy-egy lefolytatott nyomozása.

Mindezek alapján joggal merül a kérdés, hogy ezen a területen az Európai Unió miért nem lép fel keményebben az Amerikai Egyesült Államokkal szemben, illetve van-e értelme egyoldalúan betartani a megállapodást. Andrej Hunko európai parlamenti képviselő éppen ezért vetette fel, hogy az egyezményt fel kellene függeszteni és alaposan meg kellene vizsgálni, továbbá nem lenne szabad hagyni, hogy az amerikai hatóságok ne tartsák be az európai pénzügyi információkra vonatkozó nyomozásokkal kapcsolatos előírásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #1
    "az amerikai hatóságok ne tartsák be az európai pénzügyi információkra vonatkozó nyomozásokkal kapcsolatos előírásokat"

    Az még hagyján. Nehéz kikényszeríteni.
    De hogy a szerződéseiket sem tarják be (miközben angolszászokként felettébb büszkék a szerződéses fegyelmükre), az már nagy gáz.

    Semmi tisztelnivaló nem maradt az USA-ból... ez már nem is az az "amerika", amit sokan képzelnek, a szót hallva.