Berta Sándor

Bankoktól akar adatokat beszerezni a Facebook

A profilokat bankszámlához kapcsolnák, és chaten lehetne tranzakciókat intézni. Valószínűleg a kínai példa lebeg a szemük előtt.

A The Wall Street Journal arról számolt be, hogy a Facebook olyan nagy amerikai bankokat keresett meg, mint a JP Morgan Chase, a Welss Fargo, a Citi és a Bancorp. A vállalat adatokat akart szerezni a pénzintézetek ügyfeleinek hitelkártya-tranzakcióiról és folyószámla-állásáról, hogy így kínálhasson új szolgáltatásokat az embereknek. Felmerült például egy olyan funkció kifejlesztése és elérhetővé tétele, amely a felhasználókat megvédené a csalókkal szemben.

A Facebook cáfolta az információkat és hangsúlyozta, hogy a bankokkal való együttműködés célja csupán az lenne, hogy még kényelmesebbé tegye az ügyfelek életét. Elisabeth Diana, a közösségi portál szóvivője kiemelte, hogy sem hitelkártya-adatokat nem kért ki a pénzintézetektől, sem saját banki funkciót nem tervez. Az viszont tény, hogy sok online vállalathoz hasonlóan együtt dolgoznak a bankokkal és a hitelkártya-cégekkel, hogy számlavezetési és chatszolgáltatásokat kínálhassanak az embereknek. A cél az, hogy elkerülhetővé tegyék a lassú és bonyolult ügyintézést.

A Facebook- és bankszámlák összekapcsolásával a felhasználók a Facebook Messengeren keresztül tudnának kommunikálni a pénzintézetekkel és információkat kaphatnának a folyószámlájukról vagy az átutalásaikról. Az ehhez szükséges információkat nem használnák fel más célokra, például személyre szabott reklámokhoz.

A bankok és a Facebook közötti kapcsolat könnyen kétoldalú lehet. A hitelbírálatnál a közösségi adatok is számíthatnak, s egy személy hitelképességének megállapításakor a pénzintézetek már a Facebookot és más közösségi oldalakat is figyelik. 2014-ben ismertté vált, hogy drágább lehet majd a hitel Facebook-profil nélkül. Akinek nem lesz profilja valamelyik közösségi portálon, az idővel könnyen hátrányba kerülhet a banki kérelmek esetén. 2015-ben pedig kiderült, hogy a pénzintézetek a jövőben a közösségi platform tagjainak hitelképességét akár az adott személyek baráti köre alapján is értékelhetik, így a Facebook könnyen a hitelképesség mércéjévé válhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Fefy #7
    Jó is ez. A frászbuk mindent tudni fog az anyagi helyzetemről, a bankok tudni fogják, hogy hol és kikkel szoktam nyaralni. Már hiteligényt sem kell majd benyújtani, mert kész ajánlattal állnak elénk, hogy akkor legyek szíves felvenni még 2 millió forintnyi személyi kölcsönt, hogy el tudjak menni jövőre is nyaralni, mert a facebook úgy látja, hogy a következő nyaraláshoz ennyi pénzre lesz még szükségem, azon felül amit feltételezhetően addig össze tudok spórolni.
  • esztyopa #6
    ...és mindez a MI érdekünkben történik !
    És ha már MINDENT tudnak Rólad,akkor bármit megtehetnek Veled,és -ismerve a gyenge pontjaidat - bármire rávehetnek!
    Mindenesetre qrva kényelmes lesz Nekünk,mert nem kell gondolkodni . döntenek helyettünk,és kézenfogva vezetnek.
    Így az egész életünk az övéké lesz,őket szolgáljuk.
    /Ez ám a Nagy Buli ! Még Isten által ránkruházott Szabad Akaratot is elveszik,és ők lesznek Isten/
  • Macropus Rufus #5
    Hehe. Szép világ lesz ez, ahhol egy közösségi oldal lesz a hítelképesség mércéje :))
    Komolyan mondom, egyre hülyébbek az emberek egy szint felett. (mert az, hogy alatta az egy dolog, de felette?! :o )
    És akinek nincs? Az elvele másodrangú az elbírálásnál?
    Az meg ugye a hab a tortán, hogy
    a) teljesen egyértlemű, hogy nincsenek kamu profilok, és ami ott van az 100%-ban fedi a valóságot
    b) egy olyan cég akar hozzájutni igencsak szenzitív adatokhoz, akinek a hathatós segítségével szinte az összes FB profilhoz hozzá fért a CA... És azóta is már kiderűlt, hogy volt 1-2 cég aki szintén. Sztem qurvára fordítva ülnek a lovon.

    Arról meg nem is beszélve, hogy mi köze az ismerősi körömnek ahhoz, hogy én hitelképes vagyok-e vagy sem??? És kölünben is: honnan tudják az ismerősi körömet ha én nem adok nekik erre engedélyt? Vagy szépen ki fog az is derülni, hogy teljesen mind1 milyen jogokat állítasz be az FB alatt, ez qurvára nem befolyásol semmit... nem lepődnék meg mondjuk.
  • kvp #4
    Az otlet az, hogy akinek nincs valodi bankszamla a profilja mogott az vagy hamis account vagy szegeny az illeto es ezert nem kepvisel erteket a facebook szamara. Szoval ha mar szemelyihez nem kapcsolhatjak automatikusan, akkor legalabb telefonszamhoz, arckephez, ujjlenyomathoz es most meg a bankszamlahoz is.
  • Ellaberin #3
    Mind a hat fake useremmel igényelni fogok, háta :P
    Komolyra fordítva: tényleg ennyire sötétnek akarnak nézni mindenkit, hogy egy sehonnai chat programon fog múlni, hogy ki kap hitelt?
    Az tényleg jó lesz, ha a cukrosbácsi márt azt is fogja tudni mennyi van a bankszámládon és mennyire vagy eladósodva.
    Az meg az elmúlt hónapok tükrében külön vicc, hogy ők aztán ezeket az adatokat semmire sem fogják használni. Az is csak idő kérdése mikor és ki kapja meg szép adatbázisba foglalva.

    A vállalatok is egyre hülyébbek, ha fészbúk profilok alapján válogatnak embereket, mert ugye az kp és nem lehet bármilyen profilt összeollózni nem nagy ráfordítással. De meg is érdemlik, ha olyan HR-ük van, aki/ami egész nap a fészbúkot tekeri.

    Egyre alacsonyabb az a kerítés......
  • gosub #2
    "információkat nem használnák fel más célokra" hahaha! Ők ilyet soha és nem is tárolnák. Ha ez a facebookos bankolás, ügyfél bírálat megvalósul az lesz a szép világ. Ha eddig nem eztán nagyjából totális rálátásuk lesz mindenkire. Órási üzleti hatalom, doboz gyufától a házvásárlásig minden pénzügyi forgalomról tudni fognak, valamint az egyén társadalmi hálójáról...
  • nlght #1
    Thumbs up! CIA liked this.