Berta Sándor

A Facebook lesz a hitelképesség mércéje

Bankok tesztelik, mennyire lehet alapozni a közösségi oldalakon lévő barátokra és bejegyzésekre a hitelek elbírálásakor, és mennyire automatizálható ez a folyamat.

A Barclays Africa Group dél-afrikai bank a Social Lender nevű nigériai startuppal közösen azt vizsgálja, hogy mennyire pontosan lehet megállapítani az egyes ügyfelek hitelképességét a közösségi platformokon lévő fiókjaikon keresztül. A folyamat során elsősorban az a fontos, hogy az adott személy kikkel barátkozik. Az ágazati szakértők úgy vélik, hogy a módszerben komoly lehetőségek vannak, habár korántsem csak erre támaszkodnának a döntésükben. A fiókokba való betekintés önkéntes, mint ahogy természetesen a bank szuverén döntése az is, hogy visszautasítsa a hitelkérelmet.

Nvalaye Kourouma, a Barclays Africa munkatársa elmondta, hogy a hitelező komoly segítséget kap a hitelképesség megállapításában azáltal, ha megnézi a közösségi portálokon az illető barátai listáját. Amennyiben valaki felsőbb társadalmi osztályba tartozik, akkor adott összeg esetén magasabb a valószínűsége annak, hogy vissza tudja fizetni a kapott hitelt. A szakember hozzátette, hogy a Social Lender egyike azoknak a startupoknak, amelyeknek segítenek, de nagyon valószínű, hogy a jövőben a nagyobb bankok is be fogják vonni az ügyfélvizsgálati folyamatba a közösségi oldalakat és az ott fellelhető információkat.

Egyelőre még csak próbálgatják a módszert, közte azt, hogy hogy az ötlet alkalmazható-e sok száz ügyfél esetében. Tesztelni kell van-e lehetőség arra, hogy sok ügyfelet egyszerre és megbízhatóan elemezzenek ki. A hitelképességi kérdések nem feltétlen egyedi esetek és éppen ezért azokat szoftveresen kellene feldolgozni. A hitelezők nem csupán a Facebookot, hanem akár a Twittert is tanulmányozhatják majd. Persze nem kizárólag a barátok listái fognak előtérbe kerülni, hanem a közösségi honlapokon megjelentetett tartalmak is. A bejegyzések például elárulhatják, hogy valaki extravagáns ember vagy sem - igen esetén a jövőben nehezebben kaphat majd hitelt. A visszafogottabb felhasználókat viszont "takarékosként" azonosíthatják, így valószínűbbnek tűnik, hogy az utóbbi kategóriába tartozó személyek előbb fognak hitelt kapni.

Már 2013 augusztusában írtunk arról, hogy a banki hitelbírálatnál a közösségi adatok is számíthatnak, s egy személy hitelképességének megállapításakor a pénzintézetek már a Facebookot és más közösségi portálokat is figyelik. 2014-ben az is ismertté vált, hogy drágább lehet majd a hitel Facebook-profil nélkül. Akinek nem lesz profilja valamelyik közösségi portálon, az idővel könnyen hátrányba kerülhet a banki kérelmek esetén. 2015-ben kiderült, hogy a bankok a jövőben a közösségi platform tagjainak hitelképességét akár az adott személyek baráti köre alapján is értékelhetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • fonak #23
  Azért a devizahitelesek között sem csak tv meg autóhitelesek voltak... Ők okosak voltak, aztán mégis megszívták vastagon.
 • Sequoyah #22
  Ezt a hulyeseget csak azok szoktak idezgetni, aki azt hiszik a hitel TV vasarlasra meg a hetvegi bevasarlasra jo...:) Sok ilyen van, aki tenyleg erre hasznalja, es szamukra jo is ez a szabaly.

  De aki jol hasznalja a hitelt az vagy ingatlanvasarlasra hasznalja, mert nem a hid alatt akar elni amig osszegyulik ra a penz 30 ev alatt, es a hitel kamata meg mindig kevesebb mint a hid alatti terulet berleti dija;
  vagy uzletet indit/fejleszt a hitelbol, azzal a remennyel, hogy az uzlet profitja a hitelkamatot visszahozza.
  A fenti mindket estben a hitel konkret anyagi hasznot hoz.

  Minden mas esetben -tartos fogyasztasi cikkek, auto, stb- a hitel a kenyelmunket szolgalja. Vagy azt a kenyelmet, hogy hamarabb vehetem kezbe a termeket, vagy azt a kenyelmet, hogy nem hirtelen kiugro koltsegkent jelennek meg a koltsegvetesemben, hanem hosszabbtavu egyenletes koltsegkent, ami joval tervezhetobb. Mindketto luxusszolgaltatas, aminek ara van, amit hitelkamatkent fizetunk meg.
  Mint luxusszolgaltatas, nyilvan penzbe kerul, tobb penzbe mintha egy osszegben vennem meg, es igy nyilvan annak adnak hitelt aki meg tudja fizetni mind a termeket, mind a hitelkamatot.

  Sokan persze azt hiszik, hogy a hitel az valamifele segely, es olyan dolgokat vehetnek hitelre, ami nem telik nekik...
 • zola2000 #21
  "A bankban csak az kaphat hitelt aki bebizonyítja hogy nincs szüksége hitelre"

  (nekem soha nem kellett, de már többször hívtak hogy adnának : )
 • SanMaster #20
  Ez nagyon durva! Mindenkinek ajánlom megnézni ezt: http://www.imdb.com/title/tt5497778/?ref_=ttep_ep1
 • wraithLord #19
  Jaaa, hogy a "kedvenc színe" és "kedvenc csokimárkája" közé fogják berakni? :D
 • Cat #18
  Odateszi egy rubribkába a hitelkérelembe, ahol a neved, lakcímed, telefonszámod van, hogy Facebook profil neve. Ha megadod megadod, ha nem, nem. Egy tényező a sok között. Ha odairod, megnézik, levonnak valamilyen következtetést. Nyilván nem csak ez számít, soktényezős egy ilyen dolog. Lehetnek alkoholista drogos barátaid is, dollármilliomosoknál sem meglepő ez.
 • wraithLord #17
  És mégis honnan tudja a bank, hogy ki kicsoda a Facebookon? Az nem egy állampolgár-adatbázis, mindenki úgy és olyan hülyén vagy hiányosan adja meg az adatait, ahogy akarja. Plusz annyi adatot tesz nyilvánossá, amennyit akar. Hogy találják meg 8000 Kovács Béla között azt, amelyiket keresik?
  Az, hogy Mancika szól a bank főnökének, hogy nem biztos, hogy ennek az alaknak adnunk kellene hitelt, mert nézze mit posztol a FB-n, egy dolog. De ezt hivatalos standard eljárássá tenni...?
  Mondjuk vegyen fel hitelt, akinek két anyja van... Viszont errefelé tendálnak a dolgok, és lassan minden így fog működni. (Ha még nem...)
 • Sequoyah #16
  Ha leiratkozol, akkor meg az lesz a gyanus:D
 • Skylake #15
  Ez már csak így van. Persze le is lehet iratkozni az FB-ről, és akkor nincs adat, amiről ilyen informális módon következtetéseket vonhat le valaki - akinek erre semmi joga nem lenne amúgy, az eljárásrendeket figyelembe véve.

  Ilyen ez. A digitális technológia segítségével végre a prolik is közszereplők lehetnek. Annak előnyeivel és hátrányaival. Minél jobban belemerül valaki ebbe, annál inkább. Na és? Nem kötelező. Lehet ezeket a rendszereket úgy is használni, hogy a pőre kapcsolattartást biztosítsa. Lehet úgy is használni, hogy ezeken kívül gyakorlatilag semmi info nem található meg az adott személyről tőle idegenek számára. Mindez, mindeme dolog eldöntése az userekre van bízva. Aki nagyon alábukik, majd kiélvezi ennek negatív következményeit is. Hogy mi ez és mi a hozadéka az ő számára, hagy ne érdekeljen.
 • kvp #14
  Elvileg megtamadhato egy elutasitott / dragabb hitelkerem ha bizonyithato, hogy szandekos hataranyos megkulonboztetes tortent. Persze nem sok ertelme van mert hitel nem lesz belole, csak birsag a banknak. Ez ugyanugy mukodik ahogy egy ceg is buntetheto ha azert nem vesz fel valakit mert rasszista a HR-es. (amerikaban erre van precedens, anno a feketeknek nem adtak lakashitelt feher kornyekre, csak a bankok kozott titkokban tortent megegyezessel kijelolt gettokba, aztan ez szepen kiderult es azota mar felnek tole az ugyintezok, hogy a vegen meg megvadoljak oket egy ilyen huzassal...)