Berta Sándor

Európai digitális szuverenitást szeretne a Huawei

A kínai konszern vezetője egy olyan európai platform megalkotása mellett lobbizott, amely a Google és az Apple megoldásainak vetélytársa lehet.

A Huawei-t jelenleg rotációban vezető 52 éves Eric Xu a Nankingi Műszaki Főiskolán szerzett doktori címet és 1993 óta a dolgozik a társaságnál. Ez élete első munkahelye. "Nem igazán félek a Huawei elleni amerikai blokádtól, mert mindig is tudtuk, hogy előbb vagy utóbb lesz konfliktus az Amerikai Egyesült Államokkal. Felkészültünk. Az USA feketelistára tett bennünket és meg akarják tiltani a tengerentúli partnereinknek, hogy együtt dolgozzunk. Ez nem tisztességes dolog, de kibírjuk."

"Azt senki sem tudja, hogy ez a helyzet meddig tarthat. Nem kapaszkodhatunk abba az illúzióba, hogy a konfliktus a következő hetekben vagy hónapokban véget érhet, mert ezzel a társaság túlélését tennénk kockára. Meg kell békülnünk azzal a ténnyel, hogy sokáig együtt kell majd élnünk ezzel a szituációval. De nem csupán túlélnünk kell, hanem tovább is kell fejlődnünk. Elég erősek vagyunk. Amennyiben másképp lenne, már rég csődbe mentünk volna. Nem vagyunk az amerikai beszállítókra utalva, a gyártás során teljes mértékben ki tudjuk küszöbölni az amerikai alkatrészek használatát. Ehelyett a világ más részeiről származó gyártók megoldásait alkalmazzuk."

"A Huawei vállalati kultúrájához tartozik, hogy mindig ambíciózus célokat tűzünk ki magunk elé és optimizmussal tekintünk a jövőbe. Az amerikai blokádnak vannak előnyei is, például kevesebbet kell költenünk reklámra azért, hogy a potenciális vásárlók megismerjék a nevünket. Ezzel párhuzamosan viszont számos kormánynál feketelistán vagyunk. Ez a fajta figyelem pedig természetesen egyáltalán nem jó" - jelentette ki a menedzser.

Eric Xu hozzátette, hogy az az előnyük például a Samsunggal szemben, hogy sikeresen kiépítették a saját ökorendszerüket. Most már csak annyi a dolguk, hogy külföldre is kiterjesszék azt. Úgy vélte, hogy Európának szintén ezt kellene tennie. Amennyiben lenne ugyanis egy európai ökorendszer az okoseszközökhöz, akkor azt a Huawei is használná és egyúttal nyitott lehetne az amerikai alkalmazások számára is. Ennek az ökorendszernek az Android és a Harmony is része lehetne, s ezzel megoldódna az európai digitális szuverenitás problémája. Néhány - meg nem nevezett - európai vállalkozással már egyeztettek is, s hosszú távú céljuk, hogy ebbe a programba befektessenek.

"A 3G bevezetésekor külön szabvány volt az Amerikai Egyesült Államokban, Európában és Kínában. Ez hátráltatta a technika bevezetését, ezt a jövőben el kellene elkerülni. Egy 5G-hálózat kiépítése után a felelősség az üzemeltetőké. Miként az autóknál is, a gyártó elkészíti a gépkocsit, de utána a vezetőé a felelősség és figyelembe kell még venni az utak állapotát, a környezeti viszonyokat és a forgalmat. Az Ericsson és a Nokia Kínában háromszor annyit 4G-állomást épített ki, mint amennyit mi Európában. S történt valami? Úgy gondolom, hogy ezt a dolgot úgy kellene kezelni, hogy mindenkinek tisztesség körülményeket kellene biztosítani és a versenyképes termékek jelenthetik a kulcsot a sikerhez" - hangsúlyozta végül a Huawei jelenlegi vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • VolJin #15
  "A 3G bevezetésekor külön szabvány volt az Amerikai Egyesült Államokban, Európában és Kínában. Ez hátráltatta a technika bevezetését, ezt a jövőben el kellene elkerülni. Egy 5G-hálózat kiépítése után a felelősség az üzemeltetőké."
 • ostoros #14
  "A kínai konszern vezetője egy olyan európai platform megalkotása mellett lobbizott, amely a Google és az Apple megoldásainak vetélytársa lehet."
 • VolJin #13
  Az nem magaslégköri, hanem légkörön kívüli lenne.
  Itt most arra gondolok, hogy például a telefonközpontok összeköttetésben állnak a gyártó központjával. Távvezérléssel simán lekapcsolhatók. Egy katonai konfrontációban hátránnyal indulna az, akinek a telefonhálózatát, és a routereit kezdésként lekapcsolják.
  Ezért akarják kiszorítani a Huaweit.
 • Tetsuo #12
  "Most gondolj bele, mit csinálna az USA, ha kilövik alóla a telefonhálózatot és az internetet?"
  Egyrészt az igazságosabb lenne, mint sok más ország [email protected]ása, másrészt simán kivitelezhető lenne most is - ha jól tudom - néhány magaslégköri nukleáris robbantással.
  Azért lássuk be, az európai cégek vezetésében sok esetben olyanok ülnek, akik egyáltalán nem lojálisak Európához.
 • VolJin #11
  0 százalék az USA most.
  Ericsson, Nokia, Huawei, talán még az Alcatel...
  A Huaweitől azért paráznak, mert digitális cucc, amit a gyártó központjából lehet bezerálni.
  Utoljára szerkesztette: VolJin, 2019.09.05. 22:03:40
 • VolJin #10
  Ehhez ennek nincs köze.
  Az EU jogelődje tucatnyi mobilszabványt látott, majd kifejlesztett egyet, és azt tette kötelezővé. Ez volt a GSM.
  Ha egy kontinensen egy szabvány van, míg más országokban országonként több, akkor abból világszabvány lesz.
  Ez indította be a mobilforradalmat.
  A szocializmusban a crossbart az Ericsson AXE központjaira azért cserélték le vontatottan, mivel digitális volt, és fent állt a veszélye, hogy messziről lekapcsolják.
  A mobilpiac háromszereplős. Ericsson, Nokia, Huawei. Az USA sehol nincs. Talán az Alcatel, az is francia.
  A Huaweit ezért baszogatják.
  Most gondolj bele, mit csinálna az USA, ha kilövik alóla a telefonhálózatot és az internetet?
  Utoljára szerkesztette: VolJin, 2019.09.05. 21:59:35
 • ostoros #9
  Már megint hülye vagy... Ha az amcsik részben kiszorulnak, vagy egészben, miközben most 100% az övék, ahhoz képest (a nullához képest) bármekkora európai jelenlét jobb.
 • Tetsuo #8
  Európa egy szuicid társadalom: A migránsok szabadságjogai jóval nagyobb prioritást élvez, mint holmi önellátás és saját infrastruktúra.
  Ámerika mindig is harcolt a saját piacáért, most is azt teszi, még az Észak Áramlat 2-ért is fenyeget.
  Kína és Oroszország újfent saját, hosszútávú érdekeit helyezi előtérbe, csak Európa a kakukktojás.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2019.09.05. 02:38:40
 • TokraFan #7
  Ez csak akkor lenne jó, ha nem csak részben, hanem teljes egészében EU-s cégek működtetik. Különben ismét kettős mércézel, ahogy szoktál, mert mi a fene különbség lenne a részben amerikai, részben orosz, vagy részben kínai jelenlét között? Természetesen az ég világon semmi...Vagyis de! Kína egy kommunista diktatúra, ennél fogva a cégeik alá vannak rendelve a kurmánynak, ami sokkal nagyobb kockázatot jelent.
 • ostoros #6
  Alapvetően ez egy válasz csapás. Ha elérik amit akarnak, akkor az amerikaiak kiszorulHATnak az európai piacról. Ami amúgy nem feltétlenül lenne rossz nekünk, ha legalább részben európai cégek veszik át a helyüket.