Berta Sándor

USA - törvénnyel védenék ki a Huawei szabadalmi követeléseit

Egy republikánus szenátor útját állná a kínai távközlési óriás törekvéseinek.

Egy héttel ezelőtt derült ki, hogy a Huawei a több mint 230 szabadalma licencdíjaként több mint egymilliárd dollárt követel a Verizon amerikai távközlési óriáscégtől. A kínai társaság egy magas rangú munkatársa februárban közölte az amerikai vállalattal a fizetési követelését. A két fél képviselői találkoztak egymással New Yorkban azért, hogy megvitassák a témát és egyeztessenek az érintett szabadalmak egy részéről, de döntés még nem született az ügyben.

A politikusok egyike ugyanakkor lépett. Amint arra a Reuters rámutatott, Mark Rubio republikánus szenátor kezdeményezte a National Defense Authorization Act (NDAA) nevű törvény módosítását. A tervezet alapján bizonyos, az amerikai kormány embargólistáján található vállalkozásoknak a jövőben megtiltanák, hogy olyan szabadalmak kapcsolatban nyújtsanak be igényeket vagy követeléseket, amelyeket korábban az USA-ban jegyeztek be. Amennyiben elfogadják a törvénymódosítást, úgy a Huawei kénytelen lenne leállítani az amerikai cégekkel szembeni licencdíj-követeléseit akkor is, ha a technológiáira vagy megoldásaira nemzetközi szabadalommal rendelkezik.

A téma azért is érdekes, mert a kínai óriáscég közel 53 000 olyan szabadalom tulajdonosa, amelyeket az Amerikai Egyesült Államokban jegyeztetett be. A Huawei a licencdíj-követeléseiről eddig lemondott, de most elérkezettnek látta az időt, hogy fellépjen a vele szemben foganatosított amerikai bojkott ellen és erre kiváló eszköznek gondolta a szabadalmi licencdíj-követelése benyújtását. Érdekesség, hogy az NDAA hivatalosan az amerikai védelmi minisztérium kiadásaival kapcsolatos előírásokat szabályozza, de az egyes rendelkezéseit a Trump-kabinet már többször alkalmazta a Huawei ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sequoyah #18
  A Huawei meg hagyjan, mert az ugy-ahogy vedheto. De hogy emellett minden mas nemzetkozi egyezmenyre is szarnak... Kilepnek a klimaegyezmenybol, a kereskedelmi szovetsegbol, minden ok nelkul osszerugjak a port Irannal, kereskedelmi haborut inditanak nem csak Kina, de mindenki ellen (Europe, Kanada, Mexiko)...
  Szoval a szavahihetoseguk eros csorbat szenvedett.

  Kerdes hogy a nemzetkozi velemeny betudja-e ezt Trump idiotizmusanak, es par ev mulva visszater minden a normalis kerekvagasba, vagy tartos bizalmatlansagot szul?
 • zola2000 #17
  Egy biztos: ezek után minden cég/ország arra fog törekedni hogy legyen mindenből saját, hátha ezután velük fog össze veszni usa.
 • ostoros #16
  Most hogy mondod, ez igaz. Visszamenőleges törvénykezés. Kérdés, hogy tényleg meglépik-e?
 • vilinger #15
  A huawei a koveteleset a jelenlegi szabalyozas szerinti idokben adta be, nem a varhato torvenymodositas utan.
  Ha az amcsik az utolag hozott torvenyuket alkalmazzak, akkor ezen az alapon mindent visszamenoleg lehetne ujra behajtani, minden modositas utan. Ez nem igy mukodik.
 • ostoros #14
  Már megint süketelsz...
 • Sequoyah #13
  Gratulalok hogy felismerted hogy rolad beszeltem. Igaz hogy eleve neked volt cimezve, szoval nem kell zseninek lenni hogy rajojj, teged jellemeztelek:D
 • ostoros #12
  "minden a hatalomrol szol" Pont ezt mondtam, köszönöm.
 • Sequoyah #11
  A kereskedelem pedig a gazdasagrol szol. Szoval kereskedelem = gazdasag, es gazdasag = hatalom, de kereskedelem != hatalom? Valami itt nem kerek.

  Egyebkent ez erosen demagog, mert ezzel a hozzaallassal minden a hatalomrol szol, es ez esetben semmit nem er az amit mondasz. Szoval maradjunk annyinal hogy a gazdasag a penzrol szol, a politika pedig inkabb a hatalomrol.

  A cegek pont leszarjak a hatalmat, szamukra csak a profit a lenyeg. Es hatalomtol fuggetlenul a cegek mar regota ragjak az amerikai kormany fulet, hogy a Kinai kereskedelmi gyakorlat folyamatosan karokat okoz nekik (szabadalmak es tudas ellopasa, Kinai piac zartan tartasa, arfolyam manpiulacio stb...). Szoval ez az egesz teljes mertekben magyarazhato hatalom nelkul, csak gazdasagi erdek ervenyesitesekent.

  Persze most ehhez hozzajott Trump, aki egeszen nyilvanvaloan a hatalmanak megtartasa erdekeben csak bele mindenbe amit a kampanyaban igergetett...
 • ostoros #10
  Mert a gazdasági erő= hatalom. Mindkét fél növelni akarja befolyását, és ehhez nem szégyenlenek sok mindent meghtenni, de hazudni aztán bizonyosan nem.
 • Sequoyah #9
  Ezt mire alapozod?