Berta Sándor

Alapítója átszervezné a Huawei-t

Ren Zhengfei öt éven belül teljesen újjászervezné Kína legnagyobb technológiai konszernjét. A lépéssel az Amerikai Egyesült Államok által a cég ellen alkalmazott szankciókra reagálna.

A 74 éves menedzser biztosítani akarja, hogy ne történhessen meg többé az ami májusban, amikor Donald Trump amerikai elnök nemzeti távközlési vészhelyzetet hirdetett ki - ez az intézkedés egyértelműen a Huawei ellen irányult -, majd az amerikai kereskedelmi minisztérium formálisan is megtiltotta amerikai termékek és technológiák eladását a kínai telekommunikációs óriásvállalatnak.

A Bloomberg gazdasági hírügynökség birtokába került belső feljegyzés alapján Ren Zhengfei fontos strukturális változtatásokat akar végrehajtani és ezt a reorganizációs folyamatot 3-5 éven belül le akarja zárni. A társaság ellen hozott amerikai szankciók veszélyeztetik a Huawei nagy nyereséget hozó okostelefon-üzletét és - ahogy fogalmazott - az üzletágra, ezáltal pedig az egész konszernre egy "fájdalmas hosszú menetelés" vár. Az alapító indoklása szerint a belső átszervezésre azért is szükség van, hogy a Huawei meg tudjon felelni a "háborús időszak" kihívásainak. Azt ugyanakkor a menedzser nem fejtette ki, hogy az átszervezés konkrétan miként néz majd ki.

Ren Zhengfei a bemutatott Harmony OS operációs rendszerrel kapcsolatban kiemelte, hogy így kiválthatják az Androidot, ha a Google szoftverét a jövőben esetleg nem telepíthetnék fel a jövőbeli okostelefonjaikra. De rámutatott, hogy sok időre van szükségük egy saját alkalmazás-ökorendszer felépítésére, ami azonban elengedhetetlen ahhoz, hogy a szoftver hosszú távon sikeres legyen. A Huawei alapítója és vezetője végül kitért az 5G szabványra is. Hangsúlyozta, hogy a területen továbbra is komoly előnyük van az USA-val szemben és arra számítanak, hogy a technológia lendületet adhat a jövőbeli korszerű népgazdaságoknak. Miután az Amerikai Egyesült Államok nem a legmodernebb 5G-technológiát alkalmazza, ezért ez oda vezethet, hogy az ország a mesterséges intelligencia területén is lemaradhat Kína és a Huawei mögött.


A vállalat folyamatai egyébként lassan ismét visszatérnek a régi kerékvágásba, és elkezdenek dolgozni új notebook modellek piacra dobásán is. A DigiTimes tajvani IT-portál arról számolt be, hogy a Huawei ismét megbízta a beszállítóit laptopok gyártásával, emellett újra elkezdődött új eszközök fejlesztése is. A munka során elsőbbséget élvez az integrált 5G-modemet tartalmazó első modellek megalkotása. A gyártás beindításával valószínűnek tűnik, hogy az Intel és az AMD ismét szállít processzorokat, az nVidia grafikus chipeket, a Microsoft pedig Windows 10 operációs rendszereket a vállalatnak. A DigiTimes rámutatott, hogy a Matebook sorozatú készülékek sikeresek voltak a piacon és a gyártó az év első felében a háromszorosára tudta növelni a korábban eladott mennyiséget.

A cég június közepén jegelte a notebook-üzletágát, vagyis beszüntette a meglévő termékek gyártását, a beszállítókat pedig arra utasította, hogy ne küldjenek az üzemekbe alkatrészeket. Július elején a beszállítóktól olyan információk szivárogtak ki, hogy hamarosan újra elindulhat a MateBook sorozatú laptopok és táblagépek gyártása, bár akkor még a társaság nem rendelt alkatrészeket. Augusztus elején pedig az derült ki, hogy a Huawei HiSilicon nevű chipgyártó részlege az amerikai szankciók bevezetése óta jelentős mértékben növelte a leadott megrendeléseit és emellett a saját chipfejlesztési képességei bővítésébe is komoly összegeket fektetett be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #1
    még gyorsan ellopnak mindent, amíg lehet...