MTI

10% vám után 25%-ot helyezett kilátásba Kína ellen Trump

Donald Trump amerikai elnök a csütörtökön Kínának beígért 10 százalékos büntetővám további emelését is kilátásba helyezte.

Az elnök - miután csütörtök délután bejelentette 10 százalékos vámtarifa bevezetését mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai portékára szeptember 1-jétől - aznap este újságíróknak úgy fogalmazott, hogy elképzelhetőnek tartja e 10 százalékos vám esetlegesen 25 százalékosra emelését is. Ezt arra az esetre helyezte kilátásba, ha az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások megfeneklenének, vagy túl lassú lenne az előrehaladás. Hszi Csin-ping kínai elnökre utalva Trump leszögezte: "azt hiszem, Hszi elnök is megállapodást akar, de őszintén szólva, nem elég gyors". Majd hozzáfűzte: "ezt valakinek már régen meg kellett volna tennie Kínával".

Amikor az újságírók arról faggatták, hogy mit szól az újabb vámtarifák bevezetésének várható pénzpiaci hatásaihoz, az amerikai elnök közölte: "engem ez egyáltalán nem izgat". Peking egyelőre nem válaszolt, de az amerikai sajtóban idézték a kínai Global Times című lap főszerkesztője, Hu Hszi-csin Twitter-bejegyzését. A mikroblogban a kínai újságíró azt írta: "az új vámtarifák egyáltalán nem hozzák közelebb az Egyesült Államok által óhajtott megállapodást, sőt, inkább csak távolabbra tolják ki".

Donald Trump csütörtökön Twitteren jelentette be a 10 százalékos vámemelést, amely egyébként független a korábban már 200 milliárd dollár értékű kínai árura kivetett 25 százalékos vámoktól. Mikroblogjában az elnök felrótta Pekingnek, hogy újra akarja tárgyalni a tervezett kereskedelmi megállapodást, valamint nem teljesítette a több amerikai agrártermék vásárlására tett korábbi ígéretét. Felpanaszolta azt is, hogy Kína nem állította le az amerikai kábítószerválságért rendkívüli mértékben felelős, opiát tartalmú szintetikus fájdalomcsillapító, a fentanil forgalmazását sem.

Közben a Thaiföldön egy regionális ifjúsági konferencián tartózkodó Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szintén szemrehányásokat fogalmazott meg Kínának címezve. Az amerikai diplomácia vezetője szerint Peking "évtizedeken keresztül helytelenül viselkedett", mert akadályozta a valódi szabadkereskedelmet. Pompeo ezzel magyarázta az amerikai vámtarifákat és Washington más, konkrétan nem kifejtett döntéseit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AcsMarci #9
    Össze kellene fognia a világnak és brutális vámokkal sújtani azt USA-t, plusz minden Európában működő amerikai vállalatot felszólítani, hogy a kémkedési veszély miatt adják el az itteni érdekeltségeiket európai cégeknek.
  • Zombee #8
    1000 éves probléma itt Közép-Európában, azokat a turulmadaras barmokat is úgy ideette a fene, azóta se mentek nyugatra. :)
  • Sippie #7
    szír? már akkoriban is voltak migráncsok?
    :D
  • Gabbbbbbbbbbbb #6
    "Egyebkent a mezogazdasag igencsak kiszamithatatlan agazat"

    Ennek nem sok köze van az USA pénzügyi rendszeréhez. Egy ügyes farmer legalább négyféle dolgot termel, így szinte sosincs olyan, hogy mínuszt termeljen. Itt Magyarországon nagyszüleim 50 év alatt mindig haszonnal zárták az évet, pedig komolyabb jég, vagy fagykár átlagosan minden 2. évben jelentkezett. Fiatalabb korukban, ha nem termelnek hasznot éhen haltak volna, annyira szegények voltak. Szerencsére mindig jutott szír és hagyma a kenyérre :-)
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2019.08.07. 11:37:23
  • ostoros #5
    Amíg be nem veri a fejed a robot jogokért. :)

    Mellesleg a rabszolga felszabadítás után ugyanúgy ott dolgoztak a négerek a gyapot földeken, csak pénzért. Kevesebb pénzért, mint amit a korábbi tulajaik költöttek rájuk ruhában, élelemben és lakhelyben... Ami azért mutatja, hogy mekkora álszentség ment arrafelé.
    Szóval én támogatom a gépesítést legalább ilyen helyeken.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.08.06. 19:59:08
  • Sequoyah #4
    robot > rabszolga

    Egyebkent a mezogazdasag igencsak kiszamithatatlan agazat (idojaras, jarvanyok stb...), es az USA brutalisan eros penzugyi rendszere lehetove teszi hogy az ott dolgozok ne fuggjenek ezen veletlen korulmenyektol.
    Nyugodtan befektethetnek, es ugy altalaban gondolkozhatnak hosszutavon, fenntarthato gazdalkodasban, mert nem mennek csodbe ha eppen a legnagyobb adossag eveben jon az aszaly.
    A gepesites ennek csak egy kovetkezmenye a sok kozul, ami sokkal hatekonyabba teszi ezt az iparagat.
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2019.08.06. 19:54:58
  • ostoros #3
    Biztos így van...
    Mivé fajul ez a világ, már a niggerek sem a gyapotföldön dolgoznak. :)
  • Sequoyah #2
    Amerika rendelkezik a vilag talan legfejlettebb mezogazdasagaval, szoval nem csoda ha exportaljak is.
    Szoja, mindenfele magvak peldaul, de arra is jo esely van, hogy a Vietnamban gyartott polodban a gyapot az az USA-bol szarmazik. Ez utobbit peldaul azert szeretik a gyartok, mert a 3. vilagbeli gyapotszedok nem zsirozzak ossze a szalakat a kezukkel, hanem a gepesitett szedesnek koszonhetoen tisztan erkeznek jo minosegben.
  • ostoros #1
    "Mikroblogjában az elnök felrótta Pekingnek, hogy újra akarja tárgyalni a tervezett kereskedelmi megállapodást, valamint nem teljesítette a több amerikai agrártermék vásárlására tett korábbi ígéretét."
    Agrártermék? Na ezen meglepődtem.