Berta Sándor

Hatékonyabban dolgoznak a virtuális csapatok

A virtuális projektcsapatok esetében a szakemberek különböző városokban, sőt, akár különböző országokban vannak és elektronikus levelek vagy videokonferencia-beszélgetések segítségével kommunikálnak egymással. Sokkal jobb munkavégzés valósítható meg, ha a cégek munkatársai ilyen csoportokban dolgoznak egymással.

A Curtin Egyetem szakemberei az Interactive effects on team virtuality and work design on team functioning című anyagukban kimutatták, hogy a virtuális csapatok sikeresebbek és hatékonyabbak a hagyományos munkacsoportoknál. Ez arra vezethető vissza, hogy az e-mailek és a videokonferencia-beszélgetések segítségével jobban célba érnek a pozitív visszajelzések. Mindez persze csak akkor igaz, ha világosan vannak meghatározva a feladatok és biztosítva van a tagoknak a megfelelő autonómia.

A kutatók egyike, Florian Klonek közölte, hogy folyamatosan változnak a munkakörülmények és a virtuális csoportok egyre inkább mindennapossá válnak. A virtuális együttműködés előnyei között van a távolságokon átnyúló kooperáció lehetősége, továbbá jelentős mértékben csökkenthetők az üzemi költségek és növelhető a rugalmasság. Jobban alakítható a munka és a magánélet közötti egyensúly, a rendelkezésre álló idő is hatékonyabban osztható be, valamint javítani lehet a kommunikáción.

Ugyanakkor a virtuális együttműködés során is merülhetnek fel akadályok, amelyek rontanak a virtuális munkacsapatok hatékonyságán. A pozitív visszajelzések kiegyenlítik az interaktivitás hiányából fakadó negatívumokat. Az autonóm munkavégzés is mindenképpen pozitív hatású. Ennek ellenére fontos, hogy az egyes tagok egymástól függetlenek legyenek és - különösen a bizalomhiány megléte esetén - a szociális támogatás jelentősége is kiemelkedő. A szakemberek továbbá megállapították, hogy a virtuális munkacsoportok jobban elboldogulnak a világosan meghatározott feladatokkal. Problémákat elsősorban a bonyolult, nem rutinszerű vagy nem világos feladatok jelenthetnek. Sharon Parker, Klonek kollégája hozzátette, hogy ezekben a nehéz helyzetekben különösen fontos az adott csapat támogatása és az autonómia biztosítása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #34
    Úgy vélem vannak abszolút helyes normák, viselkedések és tulajdonságok, de ebbe most nem mennék bele. A lényeg, hogy ezekre az embernek törekednie kell (magának), illetve erkölcsöt és etikát szükséges tanítani az újabb nemzedékek számára.
    "Vagy szeretnéd hogy más megmondja hogy hogy élj másképp?" Igen, számomra hiteles forrásokon, személyeken keresztül.
    A "pszichológiai másságokat" szerintem nem lehet egy kalap alatt kezelni sőt, ezeknek fokozataik vannak, mégis, az általunk kitalált skatulyák, definíciók nem feltétlenül valódi kategóriák.
    Az általában extrovertált ember is viselkedhet adott szituációban introvertáltként stb. A pszichológiai skatulyák gyakran elfedik a lényeget, miszerint az okát kellene felszámolni annak, amiért befelé fordult az ember, ha az már kóros mondjuk önmaga által meghatározva.

    Te említetted, hogy tapasztalat alapján úgy véled, a távmunka gyakran hasznosabb, mint a hagyományos keretek között kiosztott irodai munka; az én tapasztalatom ennek ellentétét sugallja/körvonalazza, de bevallom nincs olyan hatalmas kutatásom a témában (a személyes megélés pedig kevés), ahogy szerintem neked sem, tehát ez a vita nem fog eldőlni :-), amivel én tisztában voltam az első (második) hozzászólásomkor, aztán jött a személyemet támadó komment, miszerint én "belekötök"... Na mindegy. ÍMa sem lett filmnézés, talán holnap. :-)

  • 4DSee #33
    Akkor szerinted minden pszichológiai másság megváltoztatható, illetve meg kell változtatni? Én nem merném megmondani hogy aki ilyen vagy olyan - hogyan éljen másképp. Eleve senki nem mondhatja meg hogy melyik a jó, melyik a helyes. Az introvertáltnak az a jó ha úgy lehet ahogy neki tetszik, ahogy neked is az a jó ha úgy vagy ahogy neked tetszik. Nem? Vagy szeretnéd hogy más megmondja hogy hogy élj másképp?
    Egyébként időnként kötekedő a hangnemed, ezért jött szóba, nem a semmiért.
    A hamis közösség természetesen szerintem is rossz. De: egy munkahely sokkal nagyobb eséllyel pályázik a hamis közösség címére, hiszen nem én válogatom meg kikkel vagyok, és olyan dolgoknak kell egész nap jópofát vágnom aminek amúgy nem tennék, a közös munka érdekében. Ritkán, van ez máshogy is, az örüljön hogy ilyen szerencséje van.
    Továbbá mint minden ez is egy általánosítás, senki se mondhatja meg senkinek hogy melyik életstílus nem helyes, mint pl a modern vagy posztmodern életstílus se negatív vagy pozitív jelentésű kifejezés. Nagyon sok pozitív hozománya is van a modern életstílusnak, ahogy biztosíthatlak róla hogy a tiéd is modernnek számított nem is olyan rég és nem is olyan rég még mások ítélték el azt ahogy most te élsz. Szóval ennek 0 értelme.
    Eleve nincs helye ilyen jellegű vitának egy ilyen cikk alatt, mert az hogy ki hogyan szeret, akar dolgozni az teljesen a magánügye. Az az emberek saját felelőssége hogy az dolgozzon így akinek így jó és az járjon be akinek úgy jó.
    Én meg hozzátettem hogy a saját gyakorlati tapasztalatom hogy ez gyakran valóban sokkal hatékonyabb.
  • Tetsuo #32
    Az "intorvertáltaknak" éppen az kellene, hogy kimozduljanak végre a biztonságos gubójukból és felfedezzék a világot.
    Természetesen nem mindegy, ki előtt nyílnak meg. Senki nem vitatta, hogy vannak jó és rossz kollégák/(emberek).
    Miért fogod rám, hogy "ítélkezem". A fennálló vita arról szól, te A-t mondasz, én B-t, a kettő ütközik. Miért én lennék a "gonosz", a kötekedő?
    Nem azt mondom, hogy mindenki kötelezően dolgozzon hagyományos munkahelyen, hanem azt, hogy ha nyakra-főre kihelyezzük a munkát otthonra, akkor az emberek méginkább elszigetelődnek, amin a chat-program meg a Facebook nem segít, sőt...
    A fizikailag közös munkában az is jó, hogy nem csak munkáról van szó, hanem megismered a többi embert, munkaidő után pedig közösségépítő egy lazulós beszélgetés, sörözés.

    A (poszt)modern életstílusok lebontják a közösségeket és hamisakat építenek, ami ellen tenni kell - szerintem.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2019.08.17. 00:49:19
  • 4DSee #31
    Szóval szociopata az az ember aki nem akarja nem jó emberekkel tölteni az életének kb harmadát? Fura elgondolás.
    Illetve, hol írtam azt hogy soha senkivel nem dolgoztam szívesen? Voltak olyan munkahelyeim ahol imádtam bent lenni, mert olyan kollégák voltak ott.
    Plusz, hallottál már az introvertált emberekről? Az ő viselkedésük illetve hozzáállásuk egy szakirodalomban se mint rossz vagy negatív szerepel, s ez egy elég gyakori embertípus. Ezek az emberek sokkal hatékonyabbak ha magukban dolgozhatnak. Miért nem lehet ezt elfogadni? Miért kell ítélkezni?
  • 4DSee #30
    Nem teljesen értettem a mondataidat, de pl sose írtam hogy nálam egyszer így volt... leírtam hogy a jelenlegi helyemen 6 éve van így, s hogy előtte több más projektben dolgoztam így, más és más emberekkel, akik más és más országokban éltek.
    Talán az "áldozat" képpel kéne valamit kezdened: az alkalmazott csak akkor a cége áldozata és csak akkor tudnak vele megtenni bármit, ha az alkalmazott hagyja azt. Ha rosszul bánnak veled, el kell menni máshová. Ha mindenhol így bánnak veled, akkor vagy a személyiségedből fakad (látják hogy kihasználhatnak), vagy kell keresni másik szakmát, más vagy több tudást kell szerezni hogy olyan munkakörbe kerülhess ahol már jobban megbecsülnek mint munkavállalót és embert.
    Persze nem így kéne lennie, mindenkivel tisztességesen kéne bánni, de ha a világ ilyen, s a világot nem tudod megváltoztatni akkor magad kell megváltoztatni.
  • Tetsuo #29
    Szerintem nem rám értette, ugyanis a (hibásan vélt) trollkodás és állítólagos kötekedés nem annak a jele, ellenben az élő (irodai) közösségtől elhúzódó, azt megvető magatartás már lehet a szociopátia tünete.
  • Tetsuo #28
    Lehet, hogy nálad egyszer nem így volt, azt nem vitatom, de én konkrétan a környezetemben ezt tapasztalom (már több évtizede) nem egy, illetve nem két esetben.
    Miképp egy cég több és több terhet rak az alkalmazottra, sajnos evidencia (és általános, tehát lehetnek kivételek, de ez a fő irány), ráadásul ez akkor így van, ha te magad vagy a főnököd.
  • Sequoyah #27
    Szerintem nem ennyi alapjan emlegeti, hanem meg elenken emlekszik az osszes tobbi hozzaszolasara is mas topicokban...
  • 4DSee #26
    Haha, sztem elég bátor dolog ennyi alapján még csak lehetségesként is emlegetni a szociopátiát.
    Ezt a hozzászólást is inkább kötözködésnek érzem mint konstruktívnak...
    Utoljára szerkesztette: 4DSee, 2019.08.13. 16:01:29
  • Sequoyah #25
    Amikor tenyleg nem tud mibe belekotni, akkor belekot a helyesirasba:D
    De meg azt se tudja leirni hogy mi az a helyesirasi hiba...