Hatékonyabban dolgoznak a virtuális csapatok

A virtuális projektcsapatok esetében a szakemberek különböző városokban, sőt, akár különböző országokban vannak és elektronikus levelek vagy videokonferencia-beszélgetések segítségével kommunikálnak egymással. Sokkal jobb munkavégzés valósítható meg, ha a cégek munkatársai ilyen csoportokban dolgoznak egymással.

A Curtin Egyetem szakemberei az Interactive effects on team virtuality and work design on team functioning című anyagukban kimutatták, hogy a virtuális csapatok sikeresebbek és hatékonyabbak a hagyományos munkacsoportoknál. Ez arra vezethető vissza, hogy az e-mailek és a videokonferencia-beszélgetések segítségével jobban célba érnek a pozitív visszajelzések. Mindez persze csak akkor igaz, ha világosan vannak meghatározva a feladatok és biztosítva van a tagoknak a megfelelő autonómia.

A kutatók egyike, Florian Klonek közölte, hogy folyamatosan változnak a munkakörülmények és a virtuális csoportok egyre inkább mindennapossá válnak. A virtuális együttműködés előnyei között van a távolságokon átnyúló kooperáció lehetősége, továbbá jelentős mértékben csökkenthetők az üzemi költségek és növelhető a rugalmasság. Jobban alakítható a munka és a magánélet közötti egyensúly, a rendelkezésre álló idő is hatékonyabban osztható be, valamint javítani lehet a kommunikáción.

Ugyanakkor a virtuális együttműködés során is merülhetnek fel akadályok, amelyek rontanak a virtuális munkacsapatok hatékonyságán. A pozitív visszajelzések kiegyenlítik az interaktivitás hiányából fakadó negatívumokat. Az autonóm munkavégzés is mindenképpen pozitív hatású. Ennek ellenére fontos, hogy az egyes tagok egymástól függetlenek legyenek és - különösen a bizalomhiány megléte esetén - a szociális támogatás jelentősége is kiemelkedő. A szakemberek továbbá megállapították, hogy a virtuális munkacsoportok jobban elboldogulnak a világosan meghatározott feladatokkal. Problémákat elsősorban a bonyolult, nem rutinszerű vagy nem világos feladatok jelenthetnek. Sharon Parker, Klonek kollégája hozzátette, hogy ezekben a nehéz helyzetekben különösen fontos az adott csapat támogatása és az autonómia biztosítása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #32
  Az "intorvertáltaknak" éppen az kellene, hogy kimozduljanak végre a biztonságos gubójukból és felfedezzék a világot.
  Természetesen nem mindegy, ki előtt nyílnak meg. Senki nem vitatta, hogy vannak jó és rossz kollégák/(emberek).
  Miért fogod rám, hogy "ítélkezem". A fennálló vita arról szól, te A-t mondasz, én B-t, a kettő ütközik. Miért én lennék a "gonosz", a kötekedő?
  Nem azt mondom, hogy mindenki kötelezően dolgozzon hagyományos munkahelyen, hanem azt, hogy ha nyakra-főre kihelyezzük a munkát otthonra, akkor az emberek méginkább elszigetelődnek, amin a chat-program meg a Facebook nem segít, sőt...
  A fizikailag közös munkában az is jó, hogy nem csak munkáról van szó, hanem megismered a többi embert, munkaidő után pedig közösségépítő egy lazulós beszélgetés, sörözés.

  A (poszt)modern életstílusok lebontják a közösségeket és hamisakat építenek, ami ellen tenni kell - szerintem.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2019.08.17. 00:49:19
 • 4DSee #31
  Szóval szociopata az az ember aki nem akarja nem jó emberekkel tölteni az életének kb harmadát? Fura elgondolás.
  Illetve, hol írtam azt hogy soha senkivel nem dolgoztam szívesen? Voltak olyan munkahelyeim ahol imádtam bent lenni, mert olyan kollégák voltak ott.
  Plusz, hallottál már az introvertált emberekről? Az ő viselkedésük illetve hozzáállásuk egy szakirodalomban se mint rossz vagy negatív szerepel, s ez egy elég gyakori embertípus. Ezek az emberek sokkal hatékonyabbak ha magukban dolgozhatnak. Miért nem lehet ezt elfogadni? Miért kell ítélkezni?
 • 4DSee #30
  Nem teljesen értettem a mondataidat, de pl sose írtam hogy nálam egyszer így volt... leírtam hogy a jelenlegi helyemen 6 éve van így, s hogy előtte több más projektben dolgoztam így, más és más emberekkel, akik más és más országokban éltek.
  Talán az "áldozat" képpel kéne valamit kezdened: az alkalmazott csak akkor a cége áldozata és csak akkor tudnak vele megtenni bármit, ha az alkalmazott hagyja azt. Ha rosszul bánnak veled, el kell menni máshová. Ha mindenhol így bánnak veled, akkor vagy a személyiségedből fakad (látják hogy kihasználhatnak), vagy kell keresni másik szakmát, más vagy több tudást kell szerezni hogy olyan munkakörbe kerülhess ahol már jobban megbecsülnek mint munkavállalót és embert.
  Persze nem így kéne lennie, mindenkivel tisztességesen kéne bánni, de ha a világ ilyen, s a világot nem tudod megváltoztatni akkor magad kell megváltoztatni.
 • Tetsuo #29
  Szerintem nem rám értette, ugyanis a (hibásan vélt) trollkodás és állítólagos kötekedés nem annak a jele, ellenben az élő (irodai) közösségtől elhúzódó, azt megvető magatartás már lehet a szociopátia tünete.
 • Tetsuo #28
  Lehet, hogy nálad egyszer nem így volt, azt nem vitatom, de én konkrétan a környezetemben ezt tapasztalom (már több évtizede) nem egy, illetve nem két esetben.
  Miképp egy cég több és több terhet rak az alkalmazottra, sajnos evidencia (és általános, tehát lehetnek kivételek, de ez a fő irány), ráadásul ez akkor így van, ha te magad vagy a főnököd.
 • Sequoyah #27
  Szerintem nem ennyi alapjan emlegeti, hanem meg elenken emlekszik az osszes tobbi hozzaszolasara is mas topicokban...
 • 4DSee #26
  Haha, sztem elég bátor dolog ennyi alapján még csak lehetségesként is emlegetni a szociopátiát.
  Ezt a hozzászólást is inkább kötözködésnek érzem mint konstruktívnak...
  Utoljára szerkesztette: 4DSee, 2019.08.13. 16:01:29
 • Sequoyah #25
  Amikor tenyleg nem tud mibe belekotni, akkor belekot a helyesirasba:D
  De meg azt se tudja leirni hogy mi az a helyesirasi hiba...
 • ostoros #24
  A szociopátia egyik tünete lehet... Nem sértés, csak mondom.
 • 4DSee #23
  Látom az a fajta "vita" van hogy mindegy mit írok, bele fogsz kötni.
  Az, hogy így dolgozom, vagyis tudok róla, számodra nem jelent semmit...? A jelenlegi munkám előtt is évekig más és más országban élő emberekkel dolgoztam így együtt.
  Leírom hogy csak egy laptop kell, ami eleve van mindenkinek, erre azért csak meggyőzöd magad hogy ez nem igaz... akkor hát hidd ezt, látszólag erre van szükséged.
  Szerencsére ez a fajta munkavégzés nem kötelező. Szerencsére pont ilyen hozzáállású emberektől "véd meg" az hogy egész nap egymagam dolgozhatok. És köszönöm szépen, szuper jól elvagyok így.
  Ahogy a jövőben rengeteg ember jól el lesz még, akinek erre van szüksége.

  Nyilvánvaló hogy van olyan feladat vagy munkakör, munkatípus ahol a távolság hátrány. Igaz, mikor próbáltam ugyanazt a munkát pl videós kommunikációval és személyesen is, az utóbbi számomra akkor is lassabbnak és kevésbé hatékonynak bizonyult. De ettől függetlenül aki ezzel nem így van és normális munkahelyen vagy projektben dolgozik, annak lesz választási lehetősége.