Berta Sándor

Németország - jöhet az otthoni munkához való jog

Az illetékes tárcavezető megváltoztatná a vonatkozó szabályokat.

Hubertus Heil szövetségi munkaügyi miniszter azért lobbizik, hogy az országban a közeljövőben megvalósulhasson az otthoni munkához való jog. A politikus érvelése alapján ez a rendszer megteremtené és biztosítaná az egyensúlyt a biztonság és a rugalmasság között. A német kormány ugyanakkor az új jogot csak bizonyos körülmények között biztosítaná.

Az ötletet régebben már felvetette Andrea Nahles, az SPD első embere, aki azt szorgalmazta, hogy a döntéshozók a területen dolgozzanak ki új törvényi alapokat, amelyek lehetővé teszik, hogy emberek milliói dolgozhassanak otthonról. Korábban pedig Björn Böhning, a német kabinet munkaügyi államtitkára jelentette be, hogy "bürokráciamentes megoldásokat" akarnak kínálni az otthoni munkához való jog esetében.

Az elképzelést nem támogatja mindenki. Peter Weiß, a CDU/CSU-frakció munkaerőpiaci szóvivője ugyanis kifejtette, hogy nem értenek egyet az otthonról való munkavégzés esetleges törvényi szabályozásával. Heil erre úgy reagált, hogy a két párt a megkötött koalíciós szerződésben abban állapodott meg egymással, hogy nagyobb játékteret biztosítanak a családoknak, s ezt az ígéretet ő be fogja tartani.

Az IBM 2017 februárban úgy döntött, hogy nem támogatja tovább a távmunkát és komoly változásokat vezetett be. A dolgozók egy részének döntenie kellett: vagy valamelyik egyesült államokbeli nagy központi irodában dolgoznak a jövőben vagy kereshetnek maguknak új munkahelyet. A munkavállalók hat ilyen nagy centrum - meg nem erősített hírek szerint New York, Boston, Atlanta, Austin, San Francisco és Raleigh - közül választhattak és a döntésre mindössze 30 napjuk volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tikal #10
    na ez meg a másik :D
  • ostoros #9
    12 óra? Hol? Németeknél?
  • Tikal #8
    ööö mire vágysz, hogy a gyártósort a szobádba telepítsék? :D

    Nem a 12 órázok fognak home office-ba menni, hanem az irodai dolgozók :)
  • leeloodallas #7
    Mennyivel jobb is 12 órában egy gyárban a gép mellett állni. Megmondják neked, mikor vagy éhes, szomjas, mikor kell wc-re menned. Én is sokkal jobban vágyom erre.
  • leeloodallas #6
    Mert kapnak egy LEHETŐSÉGET?
  • fonak #5
    Német? Erre bemásolnék egy mémet, de itt inkább nem tenném.
  • hawkie22 #4
    Nálam sajnos munkámból adódóan nem jön össze az otthonról melózás, de nagyon élvezném. Feleségemnek két gyerek mellett viszont pont jól jönne.
  • kvp #3
    Ez a torveny elsosorban a gyerekkel otthon levo noknek szol. Aztan valahogy be kellene vonni a munkaeropiacra azokat a nemet noket akik vallasi okokbol nem mehetnek az utcara ferfi csaladtag nelkul es egyebkent sem beszelhetnek nem rokon ferfivel. Hatalmas munkanelkuli tomegrol van szo.
  • Tikal #2
    Az érdekelne, hogy aki otthon dolgozik, nem hiányzik neki az élő kommunikáció/szocializáció? :) Reggel felkel, asszony gyerek elmegy, ő meg tolja egyedül délután ötig, jó esetben kiugrik kajálni vagy kutyát sétáltatni, aztán család megérkezik és vége a napnak. Nem nekem való.
  • Sydra #1
    Idiotizmus magasiskolája!