Berta Sándor

Nem a digitális forradalom a társadalmi bajok forrása

A német államfő szerint nem szabad a digitalizációt a társadalmi problémák bűnbakjának beállítani, hanem sokkal inkább lehetőségként kell tekinteni rá.

Míg a magyar államfőnek évek óta csak a víz a fontos bárhol is szólaljon fel, addig Frank-Walter Steinmeier elnök az automatizáció és a robotok emberek életére gyakorolt hatásával foglalkozott a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) Kongresszusán megtartott beszédében. Kijelentette, hogy a technológiai fejlődés hullámai egyre kisebb időközökben érnek el minket. Az egyik ilyen hullám a digitalizálás, amely az élet minden területére komoly hatást gyakorol. A politikus ellenzi, hogy a digitalizálást nyilvánítsák minden társadalmi rossz dolog forrásává, hiszen szerinte sokkal inkább arról van szó, hogy az új lehetőségeket kínál az embereknek és a cégeknek. Hangsúlyozta, hogy az emberiség történetében még soha senki sem fért hozzá ennyi tudáshoz. Ez a tudás használható arra, hogy előrejelezzék a válságokat és a katasztrófákat, jobban lehessen harcolni a betegségek ellen és a technikát az emberiség javára lehessen fordítani.

Steinmeier rámutatott, hogy ugyanakkor sokan félnek a digitalizálás következményeitől is. Természetesnek tartja, hogy bizonyos tevékenységek el fognak tűnni, míg újak megjelennek majd. A technológia megváltoztathatja és megkönnyítheti az életünket, de a kereteket az embereknek kell meghatározniuk. Szükség van a digitalizálás etikájára, amelynek részét képezik olyan kérdések is, hogy hogyan fogunk a jövőben dolgozni, milyen szabályok lesznek érvényesek a munka világában, s miként lehet megvédeni a nehezen megszerzett munkavállalói jogokat.


A munkavállalóknak és a szakszervezeteiknek éppen ezért aktívan részt kell venniük a digitalizálás alakításában és a változásoktól való félelem ellenére merjenek cselekedni. Az embereknek és a cégeknek egyaránt fel kell készülniük arra, hogy algoritmusok és robotok veszélyeztetik az állásaikat. Steinmeier hangsúlyozta, hogy a digitalizálás sokkal több egy új okostelefon-modellnél, hiszen megváltoztatja minden egyes ember munkahelyi életét és a társadalmi együttélést is. A digitalizálást úgy kell alakítani, hogy ne kiváltsa a munkát, hanem növelje annak értékét.

A technológiai fejlődés már korábban is elvette az emberek munkáját, amely gyakran megterhelő és veszélyes volt, de eközben kialakultak új tevékenységek is. Az ipari forradalom előtt a munka 95 százaléka fizikai és 5 százaléka kognitív volt. Ezek az arányok napjainkra jelentős mértékben megváltoztak, a digitalizálás és az automatizálás pedig teljesen meg fogja fordítani az arányokat. De azt, hogy mindez mit jelent majd a jövő munkája szempontjából, még nem tudjuk teljesen elképzelni. Ezzel párhuzamosan az oktatás is át fog alakulni: a kommunikatív és a digitális kompetenciákat a munkák során gyakrabban aktualizálják majd, ami sok időbe és pénzbe fog kerülni.


A német államfő végül leszögezte: az, hogy a gazdaság egyedül fölözi le a digitalizálás hasznát, nem fog működni. A digitalizálást figyelembe kell venni a jövőbeli munkafeltételek kialakításakor, ez pedig egy össztársadalmi feladat, amely alól a gazdaság nem vonhatja ki magát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • HyBrIDNyLA #26
  Te is az a fajta srác vagy, aki művelt és nyitott szemmel jár a világban! Ha lenne itt egy like gomb, most nyomogatnám az írásodon! (;
 • ostoros #25
  Sajnos igazad van, ha kórházat építesz, viszi a pénzt. Minél modernebb, minél felszereltebb, annál jobban viszi. Állami szempontból tökéletesen érthető, hogy a jelenlegi rendszer toldozása foldozása mellett döntenek.
  Ugyanez egyébként egyén szintjén is látható, és logikus döntés: csak azért, mert ma már van modernebb épületgépészet, még nem fogod lerombolni a házadat, hogy teljesen újat építs. Viszont esetleg lehőszigeteled, mert azt lehet integrálni a régibe.
  Ugyanez nagyban azt jelenti a kórházak esetében, hogy a hetven éves technológia és a legújabb technológia egymás mellett van a harminc évessel. Hiába mondja azt a választópolgár, hogy mindenből újat akar (sőt, legújabbat, a tavalyi okostelefon már megy a kukába) azt nem szabad neki megengedni. Miért nem szabad?
  Mert drága, mert környezetszennyező, mert pazarló.

  A stadion meg azért lényeges téma nálunk, mert azt külföldi beruházók nélkül is tudunk, ezért a hazai ipar és építőipar támogatására szánt pénz. Magyarországon egy öt évvel ezelőtti hír szerint ugyanis a lakossági építkezés az építőipar 7%-át teszi ki, az EU átlag pedig 30 százalék. Vagyis az akkori stadion építkezések nélkül a hazai építőipar összeomlott volna...
  Ezt mára részben lecserélték arra, hogy felturbózzák a lakossági beruházásokat CSOKkal, lakáskorszerűsítési támogatásokkal, stb.-vel.
  Mondjuk én még mindig megtízszerezném a lakásszigetelésekre és energia takarékos lakókörnyezet kialakítására adott pénzt, de mindegy.

  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.05.17. 09:31:09
 • ostoros #24
  Elefántcsonttorony effektus.
 • HyBrIDNyLA #23
  Ufff.. feladom! (: Kinek jó ez, h ennyi stadion épül? Neked jó? Valakinek biztos, különben nem épülne ennyi, próbáld meg a lényeget megtalálni. Beruházok, adok pénzt, te megépíted. A munka összekovácsol minket, barátok leszünk és a jó barátok mindent megosztanak. Neked is jó lesz, nekem is. A barátságunk %-an lesz súlyozott. Annyiból is ki lehetne hozni, de mi hozzuk ki ennyiből! (: Csodálatos lesz. Látom magam előtt a dübörgő tömeget, a fantasztikus hangulatot, szerintem itt majd BL meccs is lesz majd játszva!
  This is the beginning of a beautiful friendship (: Remélem meghívsz majd lányod esküvőjére! (;
  Amíg épül, rakás embernek tudunk munkát adni és megajándékozzuk a várost is egy csodálatos létesítménnyel, ahol a sport égisze alatt új egységet kovácsolhatunk. Több legyet ütünk egy csapásra. (((((((((((;
 • NEXUS6 #22
 • MerlinW #21
  Oké, de az összes, azaz az ÖSSZES stadionunk veszteséges. Mielőtt építettek egy tucatot is az volt, azóta meg még inkább.
 • HyBrIDNyLA #20
  Köszönöm, h megosztottad velem a sajátságos álláspontodat, ismételten a sajátságos stílusodban. Pontosan ezt írtam le, amit te is mondani akarsz, ha nem gőzölt volna el az agyad most is, mint amikor általában szokott, Balázs! Egyébként majd erről kérdezd meg Chikán Attilát, hogy egy kórház h illeszkedik bele az értékteremtő gazdasági modellbe. A kórház, mint termelő egység. Majd ha Ő azt mondja, h értéket teremt, akkor neki elhiszem. A klasszikus értékteremtés közgazdasági szempontból az a fogyasztói igények kielégítése a termelői kompetenciák felhasználásával, maradjunk ennyiben.
 • paragic #19
  Ez egy közkeletű tévhit, de ugyanúgy nem fog megvalósulni, mint ahogyan nem járunk térdig lószarban egy paradigmaváltásnak köszönhetően.
  Egy ilyen általad felvázolt mértékű automatizálás évtizedekig tartana, de a centralizált termelésnek legfeljebb még 30 éve van hátra, mielőtt elsöpri a decentralizált termelés: ami nem más mint a 3D-s nyomtatás és a nanotechnológia keresztezése, a desktop nanofactory.
  Ha mindeneki saját magának elő tudja állítani a szükséges termékeket, többé mi szükség gyárakra és ipari robotokra?
 • Archenemy #18
  ???
  "Míg a magyar államfőnek évek óta csak a víz a fontos bárhol is szólaljon fel," wtf
 • paragic #17
  A válaszod tehát röviden: nem.
  "A politikusok szeretik a trendi dolgokat" - mint Kövér László az internetet :D
  Utoljára szerkesztette: paragic, 2018.05.16. 18:27:12