Berta Sándor

Egyre hosszabbak a YouTube-videók

Az ok egyszerű: a videomegosztó algoritmusai előnyben részesítik a hosszabb felvételeket és azokkal több bevétel generálható.

A The Verge számolt be arról, hogy a 10 perces vagy hosszabb anyagok készítői háromszor több pénzt kereshetnek a tartalmaikkal, mint azok, akik 10 percesnél rövidebb videókat töltenek fel a YouTube rendszerébe. A megszerezhető nagyobb bevétel részben arra vezethető vissza, hogy többen nézik meg a hosszabb felvételeket, másrészt a 10 percesnél hosszabb anyagokban további reklámblokkok helyezhetők el, amelyek szintén növelhetik a bevételeket. A menő influencerek, pl. Jenna Marbles már 20, míg Felix „PewDieDie” 30 perces sorozatrészeket tesz fel, Shane Dawson legutóbbi dokumentumfilmje pedig 60 perces volt.

Shelby Church közölte, hogy egy hosszabb tartalomba szinte annyi hirdetést helyezhet el, amennyit nem szégyell és júniusban ennek a módszernek köszönhetően 6000 dollárt keresett, míg januárban a rövidebb videóival csupán 1800 dollárt. A felvételek stílusa nem változott, csak a hossza: a korábbi 7-8 perces anyagok helyett már 13-14 perces tartalmakat töltött fel a platformra. A jelenségre a YouTube rá is erősített, ugyanis az alkalmazott algoritmusok előnyben részesítik a hosszabb videókat, mondván a hosszabb felvételek miatt a felhasználók is tovább maradnak az oldalon. A baj csak az, hogy a hosszabb anyagokba sokan nem megfelelő tartalmakat szerkesztenek és azok így unalmassá válnak.

A trendnek köszönhetően a portálon immár találhatók hosszabb videóesszék és kommentárok,extravagáns vlogok, sminkelési tippeket tartalmazó, politikai és ismeretterjesztő felvételek, s dokumentumfilm sorozatok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #2
    Amellett, hogy igazad van, én nem szeretem a rövid videókat (kivéve, ha videóklip vagy valami látványvideó), mert annyi idő alatt nem tud átadni elég információt, nem tud kifejteni semmit. Aki nem képes (esetleg nincs ideje) végignézni egy 20-30 perces videót, az tekerjen bele. Néhány videós még ki is írja a videó leírásába, hogy mi hányadik percnél kezdődik, pont ezért.

    Amúgy a videósok már nagyon régen ezt csinálják, hogy minden videójuk a reklámelhelyezés miatt mindenképpen megvan 10 perc... És saját maguk is tisztában vannak vele, hogy egy videójukból az emberek átlagosan 1-2 percet néznek meg. A bevételt mégis megkapják, úgyhogy ezek szerint a nézőszám a lényeg, nem az, hogy hány percet néznek meg belőle.
    Most hirtelen 2 videóst tudok mondani, akik látványosan mindig leszarják ezt a 10 perces "szabályt", Zack Nelson (JRE) és Dave Lee. Általában jóval kevesebb, mint 10 percesek a videóik, de ha több, akkor relatíve sokkal több, és nem is próbálják megcélozni a 10 percet. Ők főállású videósok (Zack biztos), tehát valószínűleg nem (csak) így lehet profitot maximalizálni.
    Persze sok videós van, akinek ilyen 15-20-30 percesek a videóik, és mindig is annyi volt.
  • Tinman #1
    Miközben a sikeres videók fő jellemzője, hogy rövidek... 10 perc+ az már halál a mai embernek.