Berta Sándor

YouTube - külön alkalmazásba kerülhetnek a gyerekvideók

A népszerű platform átfogó változásokkal reagált az elmúlt időszakban őt ért kritikákra.

Miután a YouTube nem elsősorban gyerekeknek készült, ezért fejlesztették ki és tették elérhetővé 2015-ben a YouTube Kids alkalmazást, hogy megfelelő alternatívát kínálhasson e korosztály tagjainak. A szolgáltatást ugyanakkor bírálták amiatt, mert nem jók a használt algoritmusok a gyermektartalmak szűrésében, így a Google kénytelen embereket is alkalmazni az anyagok megvizsgálására. Előfordult ugyanis, hogy összeesküvés-elméletekkel kapcsolatos, illetve káromkodásokat tartalmazó felvételek is hozzáférhetővé váltak a gyerekek számára.

Tavaly áprilisban 23 szervezet panaszt nyújtott be a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsághoz (FTC), s azt szorgalmazták, hogy indítson eljárást a YouTube ellen és büntesse meg több millió dollárra, mert az indoklásuk alapján számos esetben megsértette a gyerekek online magánszféráját védő Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA) nevű törvényt. A probléma az volt, hogy a platform hagyta, hogy célzottan reklámokat mutassanak a legkisebbeknek.

A The Wall Street Journal - bennfentesekre hivatkozva - most arról számolt be, hogy a YouTube azzal védené ki a lehetséges pénzbüntetést, hogy az összes gyerekeknek szóló videót egy külön alkalmazásban gyűjtené össze és így választaná el azokat az összes vitatható tartalomtól. Néhány munkatárs felvetette azt az elképzelést is, hogy a kicsik szórakoztatásakor nem kellene minden új anyagot automatikusan és egymás után lejátszani.

A vállalat egyelőre nem kommentálta a kiszivárgott terveket. Az egyik szóvivője csupán annyit mondott, hogy számos ötletet figyelembe vesznek a szolgáltatás javítására és azok közül végül néhány biztosan megmarad. A kérdés egyébként azért is fontos, mert a gyermeknek szánt felvételek számítanak az egyik legnépszerűbb kategóriának a videomegosztón, ezért pedig kellően magas reklámbevételeket generálnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #2
    Ugyanezt az indavideo évek óta tudja... csak kategóriákat kell felállítani, és nem áthágni a határokat két kategória között... jelen esetben ott a "csimota" nevű címke, amin belül gyerekeknek szóló videók vannak.

    Mellesleg, valójában ez sem a gyerekekről szól. Hanem a pénzről ez is. Most majd jöhetnek a gyerekekre szabott reklámok. Majd megy a játék/ édesség stb. reklám a kölykök agyába, mert "megérdemled", és ha anyu nem vesz, nem szeret téged.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.06.23. 23:17:00
  • ntom #1
    Remélhetőleg így két mese közé nem fog bejönni a gyerekjáték teaser chuckival, mint a napokban... :)