Berta Sándor

YouTube - sokáig nem voltak zavarók a káros videók

Egykori és jelenlegi munkatársak bírálták a platform vezetőjét.

A YouTube a mesterséges intelligenciára támaszkodik az illegális tartalmak eltávolításakor. Most a cég volt és jelenlegi dolgozói azt vetették Susan Wojcicki vezérigazgató szemére, hogy az elmúlt években nem akarta töröltetni a propaganda- és az összeesküvés-elméletekkel kapcsolatos anyagokat, mert az volt a cél, hogy a látogatók naponta egymilliárd órányi videót nézzenek meg.

Az egykori és mostani alkalmazottak állításaik alátámasztására közölték, hogy a YouTube éveken át figyelmen kívül hagyta nyomatékos kéréseiket a vitatható, mérgező tartalmak eltávolításával vagy legalább megjelölésével kapcsolatban. A munkatársak mérgezőnek minősítik az összes propagandafelvételt, az álhíreket, az összeesküvés-elméleteket taglaló, valamint a diszkriminatív és szélsőséges anyagokat. Erről a Bloomberg számolt be. A YouTube volt és jelenlegi dolgozói elmondták azt is, hogy a vezetők a belső jelzéseiket mindig azzal az indokkal utasították el, hogy ezekre a vitatott alkotásokra is szükség van a látogatottság növeléséhez és nem akarják, hogy a felhasználói elkötelezettség a portál iránt csökkenjen.

A gazdasági hírügynökségnek több mint 20 egykori és aktív alkalmazott nyilatkozott, akik hangsúlyozták, hogy a törlés és a megjelölés mellett javasolták azt is, hogy az ilyen jellegű mérgező videókat terjesztését kövessék nyomon vagy akár mérjék is azok népszerűségét. De az illetékesek ezeket a felvetéseket is elutasították.

A jelenleg már használt figyelmeztetések elhelyezését például már 2016-ban javasolta az egyik szakember, de akkor az elképzelést még senki sem támogatta. A folyamatos elutasítás miatt legalább öt, régóta ott dolgozó, magas rangú munkatárs hagyta el a társaságot. A 2016-ban alapított úgynevezett Trust & Safety csoportnak már csak 20 tagja van. A tavaly bevezetett, álhírek és összeesküvés-elméletek elleni "információs box" nem vezetett eredményre, miként az idei év eleje óta használt szigorítás sem. Az utóbbi egyébként arra vonatkozik, hogy a vitatott tartalmak esetében már nem lehet pénzt keresni az anyagok lejátszása előtt megjelentetett reklámokkal.

A Motherboard szerint a YouTube továbbra is a neonáci videók egyik fő megosztóhelye és ez a nemrég történt christchurch-i merénylet ellenére sem változott. Amikor az újság szembesítette a dologgal a társaságot, akkor azt a választ kapta, hogy az érintett felhasználóktól megvonták a reklámbevételeket és lekerültek az ajánlási listákról. A vitatott tartalmak ennek ellenére maradtak és egy egyszerű kereséssel megtalálhatók. A Motherboard szerint, míg az Iszlám Állam felvételeit azonnal törlik, mert pénzügyileg kárt okozhatnak a platformnak, addig a neonáci anyagok esetében nem ez a helyzet.

A Google szóvivője úgy reagált a vádakra, hogy a YouTube az elmúlt két év során intenzíven dolgozott azon, hogy felvegye a harcot az oldalán megjelentetett téves információkkal, eltávolítsa azokat és megoldásokat találjon a platform tartalmi kihívásaira. Ebben pedig sikerült is jelentős előrelépéseket elérniük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sir Cryalot #17
  :DDD
  Ha hierarchiáról van szó sokszor még a "gyíkember" is túlzás.
 • Merces2 #16
  Mondjuk egy megbizhatalan tartalom megjelölés szerintem nem lenne gond, törölgetni tartalmakat abszolút elfogadhatalan..
 • Merces2 #15
  azért a gyikember meg a pszihopata közt van némi külömbség.Én csak tudom ,érző lény vagyok...és pikkelyes.
 • Omega #14
  Én nem támogatom a cenzúra semmilyen formáját sem, az az oktatási rendszer feladata, hogy gondolkodó embereket neveljen, akiket nem lehet megtéveszteni összeesküvés elméletekkel. Hogyha hülyeséget terjeszt/gondol valaki az főleg az illető problémája, a YouTube nem volt etikátlan.
 • Sir Cryalot #13
  Gyikember az pont nem zorog a haraszt kategoria jol mellelosz :D

  Nem a sekelyes reptilian videok erdekesek hanem ujabb kori agykutatas es amygdala aktivitas meresek
 • Merces2 #12
  .......erröl kérdezd meg molnibalázskát :D
 • Sydra #11
  "Szoval azt mondod hogy a propaganda es az osszeeskuves elmeletek a jobboldali szavazokra jellemzoek?"
  Ez az emberi butaság teljes betetőzése!
 • ugh #10
  Ne keverjuk a osszeeskuves elmeletnek alcatott hulyeseget (pl gyikemeberek) meg a valosagon alapulo osszeeskuves elmeletet.
  Nem horog a paraszt ...
  Ahogy a mondas tartja.
 • ugh #9
  Kurvara pont az ellenkezojet mondta.
  Amugy meg mi az osszeeskuves elmelet.
  Tonkin obol az par eve az volt most teny.
  Pearl harbor osszeeskves elmelet volt most mar tudjuk hogy tobb iranybolvolt infojuk rola.
  A facebook adat kezelese is osszeeskuves elmelet volt 2018-ig. Most teny.
  Utoljára szerkesztette: ugh, 2019.04.06. 09:31:55
 • jkedzs #8
  ja az sg eléggé hányadék hely lett ilyen szempontból is. folyamatosan törölgetik a valóságról szóló kommenteket. undorító sunyi elhallgattatás.
  Utoljára szerkesztette: jkedzs, 2019.04.06. 08:34:53