JohnnyCage

Nem kompatibilis a P4 a Voodoo kártyákkal

A legújabb hírek szerint a 3dfx Voodoo videókártyái nem használhatóak Pentium 4-es alaplapokkal. A probléma az AGP busz jelfeszültségével van.

Az AGP busz specifikációja már a kezdetek óta nem egyértelmű. A többféle eltérés közül talán a jelfeszültség a legjelentősebb. Ebből kétféle elfogadott érték létezik, a 3.3V és az 1.5V . Az alaplap és a videókártya csak akkor tud együttműködni, ha azonos jelfeszültséget használnak. A leggyaroribbak az ún. Universal AGP alaplapok, amelyek jellemzője, hogy mindkét jelfeszültség-szintet ismerik. Ezek bármilyen kártyával gond nélkül működnek, már ami a jelfeszültséget illeti. A videókártyák nagytöbbsége is univerzális kialakítású, így a kártya is képes mindkét módban kommunikálni.


Egy kettős melléfogás miatt most kiderült, hogy a Voodoo 3 és Voodoo 5 kártyák nem működnek a Pentium 4-es alaplapokkal. A Pentium 4 kiszolgálására készült alaplapok (feltehetően a chipset miatt) nem ismerik, csak a 1.5V-os jelfeszültséget. Az említett 3dfx Voodoo videókártyáknak viszont mindenképpen 3.3V kell a működéshez, amiből egyenesen következik, hogy nem lehet őket együtt használni.

A Voodoo 4 kártyák problémamentesen használhatóak a Pentium 4-es alaplapokkal, mert azok mindkét feszültségen működnek. Ugyan ez a helyzet az ATI és az nVidia videókártyákkal is, tehát ezek problémamentesen működnek a P4-es rendszerekben. A 3dfx szokásához híven gyorsan elintézte a dolgot: "A Voodoo 3 és Voodoo 5 kártyáinkat nem ajánljuk Pentium 4-es rendszerekbe."

Az inkompatibilitás létrejöttéhez mindkét cég hibájára szükség volt, mivel már az is elég lett volna, ha csak az egyik termék univerzális. Az Intel hibázott, mert az általa specifikált 3.3V-os jelszint támogatását nem építette be a Pentium 4 chipkészletébe. A 3dfx pedig ott követett el hibát, hogy számított arra, hogy az Intel támogatni fogja a 3.3V-os jelszintű AGP sínt is. A problémát egyedül az szüntetheti meg, ha valamelyik cég elvégzi a szükséges módosítást, de erről egyelőre nincs hír.

A 3dfx várhatóan tanul a leckéből, és következő generációs kártyáiba univerzális vezérlési lehetőséget fog építeni. A többi processzorhoz kapható alaplapoknál eddig nem merült még fel hasonló gond, tehát aki PIII/CI/CII, illetve AMD processzorhoz szeretne Voodoo kártyát venni, bátran megteheti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!