Gyurkity Péter

A 3dfx visszatérését valószínűsítik

Egyelőre egy rövid bejegyzés ad erre okot, így sok még a kérdőjel.

Egy igencsak érdekes Twitter-bejegyzés bukkant fel a napokban a világhálón, amelyben a nagyjából 2 évtizeddel ezelőtt fontosnak számító piaci szereplő visszatérését, annak lehetőségét vetik fel az „elkövetők”. Egyelőre még nem tudni, mennyire vehetjük komolyan a jelzést, a helyzet ugyanis némileg összetett.

A kérdéses bejegyzést egy idén júliusban létrehozott fiók kezelői tették közzé, ami a hivatalosnak tűnő név ellenére rögtön felvet néhány kérdést. Ebben mindössze annyit közölnek, hogy a jól ismert név hamarosan visszatér, vagyis a hosszú ideje nem látott márka ismét megjelenhet a piacon. Nem sokkal később, augusztus elején, annyit tettek ehhez hozzá, hogy csütörtökön további részleteket ismerhetünk meg, mivel az elkövetkező 12 hónapra vonatkozó terveket, azok főbb körvonalait közlik velünk. Ehhez azonban nagy valószínűséggel az nVidia hozzájárulása lesz szükséges, mivel a cég még a kétezres évek elején felvásárolta az anyagi gondokkal küszködő riválist, ami már mindenki számára egyértelművé tette a helyzet változását.

A 3dfx ugyan nem elsőként dobott piacra 3D-kártyát, saját gyorsítójuk azonban gyakorlatilag egymaga indította el az új érát, bár ehhez eleinte külön megoldásra volt szükség, vagyis tulajdonképpen két eltérő grafikus kártyával élvezhettük csak az ezt támogató 3D-játékokat. Később, a Voodoo Banshee és a Voodoo 3 révén, már egyesítették a különböző funkciókat, így a 2D- és a 3D-feladatokat egyazon kártyán futtathattuk, addigra azonban már az nVidia és az ATI is felzárkózott, e két szereplő pedig nem sok esélyt hagyott a cégnek. Előbbi számára a felvásárlást követően nyilván nem volt igazán logikus a márka folytatása, bár előfordulhat, hogy most másként látják a helyzetet.

Csütörtökön be is jelentettek néhány további részletet, eszerint az új indulóként megjelenő Jansen Products tervez nagy ugrást, ők július 23-án szerezték meg az ehhez szükséges eszközöket, az első termékek azonban csak a tél folyamán bukkannának majd fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nortu30 #4
  Akárhogy is, a cikk elolvasásáig mindenképp jó érzés volt eljátszani a gondolattal, hogy talán újra láthatjuk a 3dfx logót. Azok a régi szép idők...
 • MerlinW #3
  Blikk szint, mint mindig. Csupán 1 percet kellett volna rászánnia a cikkírónak.

  https://videocardz.com/newz/jansen-products-claims-to-have-acquired-assets-of-3dfx-interactive

  "As expected, the account was made with the sole purpose of trolling. The 3dfx is not coming back.

  3DFX Interactive to “return” after its assets were acquired by Jansen Products, claims a doubius tweet
  Jansen Products, supposedly a new investment company in San Franciso, claims to have acquired the assets of 3dfx Interactive.

  The company released a short statement on a Twitter account carrying a “3dfx Interactive” handle. Jansen Products claims to have acquired the assets of the 3dfx Interactive on July 23rd and is now in a process of trademarking the name. If all that is true, it is truly bizarre to see an announcement of a brand’s return, before the name is even trademarked. Also, Jansen sounds a lot like “Jensen” a name of the founder and CEO of NVIDIA.

  The assets of the 3dfx Interactive were mostly acquired by NVIDIA, especially the intellectual property rights. However, who exactly owned the brand right now is not quite clear. The statement claims that the company plans to produce graphic cards and other products such as smartphones and smart TVs. This company would without a doubt not produce its own graphics processors though.

  We have not been able to find any trace of the trademark acquisition nor any trace of Jansen Products operating in San Franciso. However, it is a few days since the Twitter account was made, and clearly, no other company has decided to take it down.

  With everything in mind, we believe that this account is just for trolling and such a company does not exist. We decided to make this post only after receiving countless tips from our readers."
 • IMYke2.0.0.0 #2
  "3DFX Interactive is NOT coming back, Twitter account was a troll"
 • aemus #1
  Egy kis nosztalgia..
  Az első 3d-s kártyám egy 3dfx Voodoo 1-es (4mb) kártya volt, külső kábellel kellett összekötni egy 2d-s kártyával, ami ha jól emlékszem egy S3 64 (2mb) trió kártya volt.