Berta Sándor

Robotkutyákkal szállítaná ki a csomagokat a Continental

Egy óriáscég ötvözné az önállóan közlekedő járműveket és a szállítórobotokat.

A Continental a Consumer Electronics Show (CES) kiállításon prezentálta a legújabb koncepcióját, amelynek a lényege, hogy egy robotautóból indulnak útjukra a csomagszállító robotok. A Continental Urban Mobility Experience (CUbE) nevű kísérleti jármű az árucikkek eddiginél hatékonyabb elosztását teszi lehetővé, hiszen a rendelkezésre álló szállítási kapacitás jobban kihasználhatóvá válik, mert megszüntethetők az üresjáratok. A német cég rendelkezik a megvalósításhoz szükséges tudással, megoldásokkal és technológiákkal, például a szenzorok, a környezet felmérése és modellezése, a lokalizáció, a pozicionálás, a helyzetelemzés és a döntések megtalálása területén.

Ralph Lauxmann, a Continental rendszerek és technológia részlegének vezetője hangsúlyozta, hogy a koncepciónak és a robotgépkocsik, valamint a szállítórobotok kombinációjának köszönhetően megvalósulhat egy hatékony szállítási rendszer. Mind a robotjármű, mind a szállítórobotok elektromos meghajtásúak és önállóan működőek, s elvileg mindkettő ugyanarra a skálázható technológiai portfólióra épülhet.


A vállalat úgy véli, hogy az automatizált áruszállítás a jövőbeli városi közlekedés integrált része lehet. A CUbE egy vagy több szállítórobot működését is támogatja. Lauxmann kiemelte, hogy az automatizált áruszállításhoz megbízható, robusztus, nagy teljesítményű és olcsó technológiákra van szükség.

A jelenlegi szállítórobotok fejlesztési platformként szolgálnak és a segítségükkel a Continental képes megfelelni a robotgyártók igényeinek. Az online vásárlás fokozatos elterjedésével és a nagyvárosok szerepének növekedésével egyedülálló megoldásokra van szükség a csomagszállítás területén is. A cég szerint a sofőr nélküli gépkocsik és a szállítórobotok ötvözése lehet a megfelelő megoldás. Az autonóm járművek kiegészíthetik a tömegközlekedést és gyakorlatilag bármikor kiszállíthatják a csomagokat, akkor is, amikor az emberek dolgoznak, iskolában vannak vagy más elfoglaltságuk van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #10
    Az említettek közül egyedül a lépcsőn felmenés lenne probléma. ;-)
  • Tetsuo #9
    Borítékolható a bukás.
  • ostoros #8
    Az még elképzelhető, hogy a postás/futár autója önvezető, de a lépcsőn akkor sem fogja felvinni a robot... sem becsengetni nem fog. Sem aláíratni az elismervényt. Sem felvenni a reklamációt.
  • ostoros #7
    A robotok sosem lesznek olcsóbbak, mint az ember... ilyesmire nem.
  • kvp #6
    Mindegyik mukodokepes. Viszont az ember egyelore meg olcsobb valamivel. Ez a jovoben valtozhat (nem az ember lesz dragabb, varhatoan a robotok ara fog gyorsabban csokkenni) A robotos csomagatvetel foleg azoknak jo akik napkozben nem ernek ra. Vagy dobozba jon a csomag vagy ha este 11-re kerjuk akkor.

    Ez az a jovokep amikor a robotkutya kergeti meg a robotpostast es hozza vissza a csomagot. :-D
  • cateran #5
    Az "automatizalt" csomagszallitas....Probaltak dront, probaltak onjaro szart, most robotkutyak....(nem)Meglepo modon eddig hamvaban holt otlet az osszes....
  • ostoros #4
    Szabadítsuk fel a robot kutyákat az elnyomás alól! Az ember kihasználja eme nemes négylábúakat, a saját céljai érdekében!
    De mégis, a robot kutyák érdekeit ki képviseli? Ki figyel arra, hogy tisztes bánásmódban részesüljenek? Ki garantálja, hogy nem ütik, verik, kínozzák őket?
    Követelem a robot kutyák jogait biztosító törvények azonnali elfogadását! Követelem, hogy eme szelíd társaink abúzusa bűncselekményként legyen számon tartva!
    A fejlett nyugaton már rég óta foglalkoznak a kérdéssel, épp itt az ideje, hogy a mucsai barbár magyarok is meghallják az idők szavát, és kövessék az európai értékrendet!
  • kvp #3
    Ha az Amazon gyartana ilyen rendszereket valoszinubb lenne hogy hasznaljak is. Mondjuk meg se a bloki, se a minibusz nincs olyan fejlettsegi szinten, hogy a gyakorlatban is hasznalni lehessen oket ebben az osszeallitasban, de a lehetoseg megvan ra, hogy egy ehhez hasonlo, csak fejlettebb rendszer mukodjon.

    Jelenlegi technologiaval ha a blokik inkabb a hazhoz tartoznanak, akkor konnyebb lenne a helyhez igazitott rendszert kesziteni. Tehat a robot teherauto csak kivinne a csomagokat a hazig, odamenne erte a hazhoz tartozo bloki vagy kis lanctalpas/gumikerekes robot es atvenne. Igy akinek van sajat atveteli doboza a behajtonal, annak eleg lenne egy kis negykereku lapos rakodorobot, ami atveszi a teherautotol es betolja (lasd: raktari robotok) a csomagot az egyik taroloba, aztan visszamegy tolteni magat az also rekeszbe. Egyszeru es olcso. Akinek lepcsok vannak a haza elott es be akarja vitetni a csomagjat a hazba, az meg megveszi a dragabbik robot kutyas verziot.
  • Cat #2
    melyikre? az autonóm járművekre? a házhozszállításra? vagy a robotosra? Én egyiket se látom divathullámnak, amellett, hogy _ezzel_ az összekötéssel szemben szkeptikus vagyok.
  • leeloodallas #1
    Vicces, ahogy felülnek az ilyen divathullámokra. Sebaj, majd elmúlik ez az őrület is.