Berta Sándor

Beszéd­asszisztenst fejleszt a Facebook

A társaság az Alexa és a Siri vetélytársaként szóba jöhető megoldást akar megalkotni, majd a hardvereibe integrálni.

A közösségi platform megerősítette a CNBC hírét, amely alapján az Ira Snyder által vezetett kiterjesztett és virtuális valóság részlege 2018 eleje óta egy mesterséges intelligencián alapuló beszédasszisztenst készít. Érdekesség, hogy ugyanez a részleg fejleszti a különböző hardvereket is, például az Oculus virtuális valóság szemüvegeket. Az információt egyébként az óriáscég két korábbi alkalmazottja szellőztette meg, ők az az elmúlt hónapokban távoztak a vállalattól.

Később a Facebook egyik szóvivője a The Verge IT-portálnak és a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy valóban beszéd- és mesterséges intelligencián alapuló asszisztens megalkotásán dolgoznak, s hogy ezek a technikák az összes kiterjesztett és virtuális valóság termékük számára elérhetők lesznek, beleértve a tavaly októberben bemutatott Portal és Portal+ okoshangszórókat, az Oculus szemüvegeket és a jövőbeli termékeket. A Portal és a Portal+ jelenleg még az Amazon Alexa szoftverét használja.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor jelenik meg és milyen funkciókkal lesz felvértezve az új beszédasszisztens, s képes lesz-e felvenni a küzdelmet a konkurens Amazon Alexával, az Apple Sirivel és a Google Asszisztenssel.

A Facebook már 2015-ben megjelentett a Messengerére egy mesterséges intelligencia asszisztenst, amelynél az volt a cél, hogy a felhasználókat intelligens javaslatokkal segítse. De idővel kiderült, hogy a szoftver túlzottan az emberek segítségére volt utalva és sosem tudott igazán elterjedni, ezért a projektet tavaly leállították.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bruce_Willis #1
    Egy újabb lehallgató készülék...