Berta Sándor

A Facebook tudott a külső cégek adatgyűj­téseiről

A washingtoni államügyészség bírósági dokumentumaiból kiderült, hogy a társaság sokkal előbb tudott a botrányról, mint a közvélemény.

Az iratok világosan leírják a közösségi platform belső kommunikációját a tavaly márciusban kirobbant Cambridge Analytica-ügy jogsértéseivel kapcsolatban. A Cambridge Analytica nevű politikai adatkezeléssel és -szolgáltatással foglalkozó cég engedély nélkül hozzáférést szerzett kétmilliárd Facebook-profilhoz. Az anyagok alapján a közösségi portál már hónapokkal az ügy kirobbanása előtt tudott arról, hogy a vállalat nem használja megfelelően a Facebook-tagok adatait - minderről a The Guardian számolt be.

A most nyilvánosságra hozott bírósági dokumentumok elsősorban azokkal a beadványokkal foglalkoztak, amelyekben a Facebook próbálta elérni nem csupán az ellene benyújtott vádak elutasítását, hanem azok titkosítását is. A társaság azzal érvelt, hogy bizalmas bírósági iratokról van szó, amelyek a munkatársainak azon elektronikus levélváltásait írták le, amelyekben a Cambridge Analytica és más vállalkozások jogsértéseit és adatvédelmi irányelve elleni dolgokat taglalták.

Az államügyészség ugyanakkor úgy vélte, hogy a Facebook kizárólag a jó hírneve megőrzésével foglalkozott. Az anyagok például az alkalmazottak őszinte értékeléseit tartalmazzák, amelyek arra vonatkoztak, hogy számos külső szolgáltató alkalmazásai fértek hozzá a felhasználói adatokhoz és azokat a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány során értékesítették. A Facebook egyik szóvivője azt hangsúlyozta, hogy a dolgozók ugyan hallottak a Cambridge Analyticával kapcsolatos pletykákról, de a vádak egy másik esetre és nem pedig a később kirobbant botrányra vonatkoztak.

Tavaly júniusban derült ki, hogy a Facebook már 2014-ben tudott a Cambridge Analytica illegális tevékenységéről, s bár 2014-ben és 2015-ben korlátozta a felhasználói adatokhoz való hozzáféréseket harmadik felek számára, de bizonyos kiválasztott cégek - különleges szerződések keretében - különleges adatelérési jogokat kaptak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Bruce_Willis #4
  A pénzbüntetés nem megoldás.
  Szomorú hogy itt tart ez a korrupt világ, és sehol a világon nem emelnek hangot ellene.
  Ott volt a VW botrány... könyörgöm ott egy világméretű szándékos környezetszennyezésről volt szó, minimum hogy az összes érintettet lecsukják, hisz nem csak egy szemetezzsákot dobott rossz helyre. Erre mit csináltak? Ha jól tudom egyetlen embert csuktak le hat évre.. Na bumm. A főgecik persze mindig megússzák, így senki nem tanul belőle.
 • Macropus Rufus #3
  egyetértek.
  Bár én némileg nagyobb összeggel kezdenék: az előzőévi nyereségével. Aztán a következő hibánál ez az összeg +25-k. A harmadik után viszont a cég tulajdonosa(i) és a managment fele mindenért. És csak azért mert amikor hibáznak akkor kapásból több tíz millió embert érint, kvázi tíz millió rendbeli pl. személyiségi jog sértés. Vagy bármi, de milliós nagyságrend. Itt nem lehet pici bűnti. De kompromisszum kész vagyok: 500 dollár/érintet user...
  De az biztos, hogy valamit kezdeni kell ezekkel a cégekkel mert kicsit mind ha azt hinnék, hogy bármit megtehetnek.

 • kvp #2
  Van erre a celra felaldozhato felelos elvtarsuk. Nagyon ritkan felel egy ceg, szinte mindig van valaki aki penzert elviszi a balhet.

  Jelen esetben egyebkent mar kezdi a befektetok zsebet nyomni a benazas, de nem tudjak jogilag elmozditani a vezetest.

  En magam reszerol csak egy minimalis buntetessel inditanek es azt duplaznam minden ujabb buntetesnel. Eleg hamar bajban lennenek... (lasd: ketto hatvanyai)
 • Bruce_Willis #1
  Baszki meddig megy még ez a macska-egér játék?
  Csukják már le ezt a marslakófejűt a gecibe!
  Bárki ilyen sorozatos csalást elkövetett volna, már rég sitten lenne, ezek meg csak folyamatosan pénzbüntetést rónak ki rá. Nem hat rá, mint ahogy sohasem hatott a pénzbüntetés a gazdagokra...