Berta Sándor

Fellendítené az európai kutatást Merkel és Macron

A két politikus európai innovációs koncepciót mutatott be.

Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök egyetértett abban, hogy Európa nem maradhat le a technológiai versenyben Kína és az Amerikai Egyesült Államok mögött. Németország és Franciaország szeretnék előremozdítani az Európai Unióban a csúcstechnikákkal összefüggő kutatási tevékenységeket. A két állam ezért dolgozott ki egy innovációs koncepciót, amelyet bemutatott a többi európai uniós tagországnak.

A Reuters birtokába került dokumentum javaslatai között szerepel egy olyan hálózat létrehozása, amely az újszerű kutatási projekteket támogatná és a lehetséges felfedezéseket felügyelné egészen a termékké válásig és a piaci bevezetésig. Emellett egy másik programban azt szorgalmazták, hogy az EU szálljon be az újszerű technológiák kutatási finanszírozásába.

A kezdeményezés része annak a német-francia megállapodásnak, amelynek értelmében a két állam júniusig közös javaslatokat mutat be az Európai Unió továbbfejlesztésére. Az elmúlt időszakban Merkel és Macron is többször hangsúlyozta, hogy a technológiai versenyben a kontinens nem maradhat le Kína és az USA mögött. A koncepcióban kifejezetten szerepel az a cél, hogy Európa a szükséges mértékben technológiailag szuverén legyen. Németország és Franciaország együtt akar dolgozni abban is, hogy az innovációkat áttöréshez segítsék. Az új hálózat minden európai uniós tagállam előtt nyitva áll és a lényeg egy új vállalkozószellem kialakítása az EU-ban. A jövőbeli fő kutatási területek között szerepelnek a kvantumszámítógépek és a mesterséges intelligencia.

Az már januárban kiderült, hogy német-francia mesterséges intelligencia központot hozhatnak létre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #1
    Pont az ilyen ostoba programok miatt fog lemaradni Európa. Így fél lábbal a szocializmusban nem sok reményünk maradt. Ha tényleg azt akarják, hogy az Európai cégek vegyék a versenyt, akkor reflexből felezzék le az adókat, a költségvetést és a jogszabályok számát minden EU tagállamban. Pár év múlva meg jöhet az újabb felezés.