Berta Sándor

2018 végéig születhet döntés az európai digitális adóról

Egyeztetett egymással a német kormányfő és a francia államfő.

Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök a Mesebergi Nyilatkozatban kisérletet tett a német és francia álláspont összebékítésére. Az Európai Unió jelenleg a létét veszélyeztető kihívásokkal kénytelen szembenézni és e kihívások közé tartozik a versenyképesség, az innováció és a digitális forradalom. Ezekre a kihívásokra egységes választ kell adni, a siker kulcsa pedig az európai együttműködés. Megállapítják, hogy a nemzeti, illetve a nem egyeztetett válaszintézkedések csak kudarchoz és megosztottsághoz vezetnek.

Franciaország és Németország az év végéig ki akar dolgozni egy új Élysée-szerződést. A célok között szerepel egy új közép- és hosszú távú stratégia kidolgozása az innovációbarát jogi előírások segítségével és az európai uniós belső piac növelése, valamint támogatni kell az európai ipar világszínvonalú versenyképességének az előmozdítását. Fontos továbbá, hogy a digitális gazdaság megadóztatásáról 2018 végéig meg kell születnie az európai uniós egyezségnek. Mint ismeretes, az Európai Bizottság márciusban azt javasolta, hogy a nyereséget ott adóztassák meg, ahol a vállalkozások és a felhasználók közötti kapcsolat létrejön, vagyis az amerikai cégek kénytelenek lesznek adót fizetni.

Szintén a célok között van, hogy 2021-től olyan költségvetése legyen az Európai Uniónak, amely elősegíti az eurozóna versenyképességet és stabilizálását, s támogatni kell az innovációkkal és a humánerőforrással kapcsolatos beruházásokat. A két politikus megerősítette azt a korábbi információt, hogy Franciaország és Németország létrehoz egy közös mesterséges intelligencia központot. Merkel és Macron május végén egyetértett abban, hogy Európa nem maradhat le a technológiai versenyben Kína és az Amerikai Egyesült Államok mögött. Németország és Franciaország szeretné előremozdítani az Európai Unióban a csúcstechnikákkal összefüggő kutatási tevékenységeket, ezért kidolgozott egy innovációs koncepciót. A javaslatok között szerepelt egy olyan hálózat létrehozása, amely az újszerű kutatási projekteket támogatná, s a lehetséges felfedezéseket felügyelné egészen a termékké válásig és a piaci bevezetésig. Emellett fontos lenne, hogy az EU vegyen részt az újszerű technológiák kutatási finanszírozásában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #1
    "2018 végéig születhet döntés az európai digitális adóról "

    Nem fog. 2025-ig sem fog.