Berta Sándor

Windows 10 - nem érti a felhasználókat a Microsoft?

Az automatikus frissítés hajlamos összezavarni a felhasználókat, akiknek egyébként fogalmuk sincs, hogy mi miért történik.

A University College London kutatói a San Diegóban megrendezett Usable Security nevű konferencián mutatták be a Windows 10 Home automatikus frissítési funkciójáról szóló tanulmányukat, amely a Windows 10 1803-as verziójának folyamatán alapult. Bár a megkérdezettek alapvetően pozitívan értékelték a funkciót, de a szakemberek bírálták a Microsoft által meghatározott előzetes beállításokat, amelyek a felhasználók 97 százaléka számára nem megfelelőek.

A válaszolók 53 százaléka mondta azt, hogy egyszerűbbé vált a Windows 10 aktualizálása és csak a 8 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy a folyamat bonyolultabb lett. A 43 százalékuk emellett úgy ítélte meg, hogy az eljárás sokkal kevesebb megszakításhoz vezet, míg 21 százalékuk ezt cáfolta. Jelenleg az jelenti a legnagyobb problémát, hogy még mindig nem sikerült olyan frissítési rendszert megalkotni, amely a felhasználók igényeit is figyelembe veszi. Konkrét példa erre a használati idő, amit a Microsoft alapból 8 és 17 óra közé állít be. Ez az idő az üzleti ügyfelek számára ideális, de a túlnyomó többség nem akkor használja a számítógépét, hanem miután hazaért a munkahelyéről és ez általában 17 óra után van.

További probléma, hogy az emberek jelentős része nem tudja, hogy a társaság milyen gyakran hozza nyilvánosságra a javításait. Ezzel párhuzamosan sokan nem tudnak különbséget tenni a havi kumulatív frissítések és a fél évente kiadott funkciójavítások között. Mindez elbizonytalanítja a felhasználókat, mert a funkciófrissítések sokkal hosszabb időt vesznek igénybe, mint a kumulatívak. Erre mindenképpen fel kellene hívni az emberek figyelmét.

A megkérdezett személyek 95 százaléka válaszolta azt, hogy a Microsoft a javítások tekintetében megbízható, sőt, sokkal megbízhatóbb, mint a többi szoftverszolgáltató. De fontos lenne, hogy az operációs rendszer csak azután induljon újra, ha abba az emberek beleegyeztek. Szerencsére ez hamarosan megvalósul, mert már a Windows 10 Home esetében is elhalaszthatók lesznek a frissítések, igaz, legfeljebb 7 nappal. Ezen időtartam alatt a javítások ugyan letöltődnek, de nem települnek. A maximum 7 nap letelte után viszont azonnal megindul a telepítési folyamat. A Windows Defender defíniciófrissítései akkor is települni fognak, ha a 7 napos szünetet biztosító funkció aktiválva van. Emellett az is kiderült, hogy az operációs rendszer igényt tart majd a javítások helyére, ami akár több gigabájt is lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • yamato41 #80
    Jól van na, tényleg ciki, ha egy informaki egy nyomtatódrivert sem tud telepíteni. Én is ráfognám az OS-re, meg mindenkire, aki él és mozog. De ne szipogj, megértem, ha a torkodat folytogatja a bőgés, van még idő más szakmát tanulni, ha már ez ennyire nem megy. Én szurkolok neked. ;-)
  • gforce9 #79
    Eddig sem okozott gondot. A win10-nek okozott gondot nem nekem. Ja és neked a szövegértelmezés.
  • yamato41 #78
    Azt is megkérdezted, hogyan kell printerdrivert telepíteni, vagy még mindig gondot okoz? :-)))
  • gforce9 #77
    Voltam 5-én MS-Elbacom konferencián, ahol megerősítették. Igen ez MS hiba. A 2019-es LTS-ben ez javatva lesz, ha igaz. Amúgymeg a baromságaidat még mindig pont leszarom, nem miattad írtam ide.
  • yamato41 #76
    Ibike, mi baj? Mitől borult ki a bili?
  • ostoros #75
    Jaj, fogd már be a pofád!
  • yamato41 #74
    Gyökerezhetsz tudatlan informaki, de csak az újabb szegénységi bizonyítványt állítrod ki magadról, sokadjára. Alaplapcsere esetén aktiválni KELL. Ennyi. Ne beszéljál félre, ne magyarázd a bizonyítványt. Illetve tedd azt, mert szórakoztató az erőlködésed. De ha ilyen "komoly" ismereteid vannak, akkor tényleg legfeljebb informaki lehetsz. Mondjuk azt azért jó lenne tudni hova nem szabad vinni gépet, mert a környékedet is elk kell kerülni ilyesmivel, mert úgy tűnik több kárt okozol, mint hasznot.
    Nagyol el lehetsz borulva, ha ennyire mélyen érint a dolog. Mondjuk megértem, mert ha még egy szaros drivert sem tudsz feltenni, vagy "elfelejted" aktiválni alaplap csere után a wint, akkor azért eléggé ciki. És még itt erőlködsz, hogy te vagy a zseni, mindenki más meg hülye. Hehehehe.
    Na mindegy, égessed csak tovább magad. Szórakoztasd a nagyérdeműt. Jobb, vagy, mint a Sas kabaré. Mondjuk nem magas a mérce, de azért biztosan átviszed minden erőlködéseddel.
  • gforce9 #73
    " Annyit sem tudsz magadtól, hogy alaplacsere után újra aktiválni KELL?"
    Bazdmeg te gyökér, elmondtam, hogy az aktiválást ellenőrzi és aktiválnak mutatja magát a win10. Viszont ellentétben mindegyik megelőző windowssal ezt szarul teszi, ugyanis a deaktiválás nem fut le, ha a gép netre van kötve csak xnap vagy xóra vagy Xújraindítás után. És veled ellentétben engem nem azért fizetnek, hogy egy 15 éve működő windows funkciót ellenőrízgessek félóránként. Egy kész rendszer tesztelése nem a windows funkcióinak teszteléséről szól hülyegyerek. Ilyen szintű barmot sem láttam még. Mindegyik eddigi windows először a hw-t nézte, nem azt, hogy aktivál e a példány, embedded rendszernél, ami általában img-kén megy fel, furcsa is lenne. Gyógyegérkém ez bezony MS elszarás.Ja nyomtatót sem tudok telepíteni... aha mesélj még :) Mit nem tudok még? Nyalni az MS seggét? Tudod nem is férnék oda tőled :)
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2019.03.04. 13:05:40
  • yamato41 #72
    Égessed csak tovább magadat. Egy nyomtatót nem tudsz installálni aztán a windoesra mutogatsz? Annyit sem tudsz magadtól, hogy alaplacsere után újra aktiválni KELL? Szép kis informatikus lehetsz, szép bizonyítvány magadról és a "hozzáértésed"-ről. Tényleg nagyon remélem, hogy nem ez a pénzkereseted. mert akkor a főnököd/megbízóid irdatlan lámák lehetnek, ha ilyn "szolgáltatásért/munkáért" bármennyit fizetnek. (Igen, az eset hasonló volt, alaplap csere utáni aktiválás, ami független attól, hogy embedded a rendszer, amit egy valamirevaló informatikus tud, nem pedig másra mutogat saját szegénységi bizonyítványa ékes bizonyítékaként.)
    Nevettessél csak tovább, égesd magadat nyugodtan.
  • gforce9 #71
    Nem állítottál semmive szembe. Amikert írtál, abból csak az derül ki, hogy windows felületesen vagy sehogyan sem ismersz embedded rendszerekkel sohasem foglalkoztál.

    1. windows 7 óta ez már nem releváns, de látom kurvára képben vagy. És windows 7 előtt sem azért kellett leválasztva kezdeni a telepítést, mert saját maga rakott fel a rendszer drivert, hanem azért, mert az elinduló HW wizard keresztbe akaszthatta a 3rd party installert. De semmi gond, égesd még magad.

    2. Aha csudamód 3 nap és vagy 20 hsz után neked pont volt ilyen gondod, mert hirtelen eszedbe jutott. :D Mesélj még? Mit is adott át az informatikusod neked? Embedded win10-et ? Hááháá :D Öcsém te vagy már a végképp alja :D