Berta Sándor

Visszavont Windows 10-frissítés - a Microsoft tudott a problémáról

A csomag hibái már hónapokkal ezelőtt ismertek voltak.

A Microsoft jelezte, hogy kénytelen visszavonni a Windows 10 operációs rendszerhez kiadott 1809-es verziószámú frissítését, mert az számos felhasználónál komoly problémát okozott. Volt, akinek a csomag feltelepítése után egyszerűen eltűntek a személyes adatai, például a Dokumentumok és a Képek mappák tartalmai. Miután a társaság a 1809-es javítást egyelőre nem automatikus frissítésként terjesztette, így a probléma elvileg csak azokat a felhasználókat érintette, akik vagy maguk töltötték le és telepítették a csomagot vagy nyomatékosan utasították a Windows 10-est új frissítések keresésre.

Ugyanakkor ismertté vált az is, hogy az óriáscég a mostani helyzetet eleve megelőzhette volna, mert pontosan tisztában volt azzal, hogy a 1809-es csomag komoly problémákat okozhat. A Windows Insider Programban résztvevők ugyanis már több alkalommal is beszámoltak a hibajelenségről - többek között júniusban és augusztusban is. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a vállalat egyszerűen figyelmen kívül hagyta a visszajelzéseket vagy nem tudta kijavítani a hibát.

Érdekesség, hogy nem ez az első eset, amikor egy új frissítőcsomag komoly problémákat okoz, korábban a 1511-es javításnál jöttek elő hasonló gondok. A Microsoftot egyébként tavaly márciusban száz személy perelte be a nem sikerült Windows 10-frissítések miatt. Ők adatvesztéseket és hardverkárokat szenvedtek el, valamint kiesett a munkaidejük, holott nem is akarták telepíteni az új verziót. Nem kevés idejükbe és pénzükbe került az, hogy a műszaki ügyfélszolgálattal is fel kellett venniük a kapcsolatot a hibás hardverek kicserélése vagy a szoftverek megjavítása miatt. Az érintettek ezért több mint 5 millió dolláros kártérítést követeltek, továbbá kamatokat és azt, hogy a konszern viselje a perköltségeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vilinger #6
    Korábban írták, hogy a helyreállítás nem hozta vissza a törölt fájlokat. Sőt, rosszabb történt: aki pl egy recovery promammal megkereste az utoljára törölt dolgait, az megtalálhatta amelyik még nem volt felülírva. De aki visszaállította a rendszert, annak esélye sem volt rá mert visszaállításkor újabb területek íródtak felül.

    A külön vinyóval / bizt mentéssel nagyon egyetértek. Nálam csak az op-rendszer van a C-n, minden másról kizárólag parancsikonok vannak az asztalon.
  • wraithLord #5
    A helyreállítás nem csak az OS-t állítja vissza a frissítés előtti állapotba, hanem visszahozza a user mappákból törölt személyes fájlokat is? Elég furcsa lenne, de MS-nél sosem lehet tudni. :D

    Amúgy sosem értettem azt, aki a Windows felhasználói fájloknak/doksiknak fenntartott mappáiban tárol bármit is. Nem ezért, hanem azért, mert az minden rendszerben fix, tehát kézenfekvő támadáspont a felhasználó cuccai ellen.

    Aki Windows 10-et használ, jobban teszi, hogyha mellette tart valami más rendszert is, de legalább külön vinyón tárolja a cuccait tükrözve... :D
  • hypno #4
    Amit a Microsoft csinált az szándékos károkozás.
    ...mert szándékosan követi el a cselekményt, aki előre látja cselekménye következményeit, és belenyugszik abba, hogy megvalósuljanak.
  • Arnika19 #3
    Windows esetén rendelkezésre áll a rendszer védelem és helyreállítás. Aki úgy gondolja hogy elvesztek az adatai miért nem él a frissítés előtti állapot helyreállításával? Ha ez az alapvédelem ki van kapcsolva akkor mégis mit akar? Meglepő módon nálam semmi sem veszett el, minden működik.
  • Mosdatlanfalusi #2
    Az is egyfajta biztonság, ha nem tudod használni a rendszert :D
    Lassan nem a malwaretől kell félteni az adatainkat, hanem az M$-től...
  • wraithLord #1
    Akkor miért van az Insider Program, ha minden szar kikerül a mezei felhasználókhoz, akik csak egy jól működő rendszert akarnak?
    Linuxnál még elmennének ilyen hibák, de pont egy fizetős üzleti modellnél...

    Azt mondják, hogy a legújabb rendszer a legbiztonságosabb, mert naprakész a legújabb támadások ellen, és aktívan foltozgatják a biztonsági réseket.
    A régebbi Windows viszont legalább működik... :D