Berta Sándor

Az elindított programokat is jelenti a Windows 10

Az operációs rendszer akkor is küld adatokat a Microsoft szervereinek, ha az emberek azt nem szeretnék.

A Windows 10 felhasználói aktivitáslistát készít, amelyben helyet kapnak az elindított programok is. A jelenségre a Redditen hívta fel a figyelmet egy felhasználó. A Windows 10 automatikusan létrehozza a futtatott szoftverek listáját, s ha valaki meg is próbálja manuálisan törölni azt vagy ki akarja kapcsolni az adatvédelmi beállításoknál, akkor sem jár sikerrel, mert a társaság még akkor is vezeti a listát a diagnosztikai rendszere segítségével. Aki ezt az adattovábbítást ki akarja kapcsolni, kénytelen leásni a beállításokba, bár a teljes adattovábbítást akkor sem szüntetheti meg.

A Microsoft a diagnosztikai adatok gyűjtésének két szintjét különbözteti meg: Alapszintűt és Teljes körűt. Az óriáscég a diagnosztikai adatokat arra használja, hogy biztonságosan és naprakészen tartsa az operációs rendszert, elhárítsa a problémákat és továbbfejlessze a termékeit. Az adatokat a Windows 10 elküldi a Microsoft szervereinek és egy vagy több egyedi azonosítóval együtt tárolják azokat. Így könnyebben beazonosíthatják az egyes felhasználókat az egyes eszközökön és megismerhetik az eszköz szolgáltatási problémáit, valamint a használati szokásokat.

Az Alapszintű diagnosztikai adatok az adott eszközre, annak beállításaira és képességeire, valamint a megfelelő működésére vonatkoznak. Ez minimális szint, amely ahhoz szükséges, hogy az eszköz megbízhatóan, biztonságosan és az elvárásoknak megfelelően működjön.

A Teljes körű diagnosztikai adatok az alapszintűek mellett gyűjtött összes információt tartalmazzák, továbbá a felkeresett webhelyekkel, illetve az alkalmazások és szolgáltatások használatával kapcsolatos adatokat, valamint további információkat az eszköz állapotáról, az eszköztevékenységről és a bővített hibajelentésekről. A Teljes körű beállítás választása esetén a Microsoft az eszköz memóriájának állapotáról is gyűjt adatokat a rendszer vagy egy alkalmazás összeomlásakor (a memóriakép nem szándékoltan tartalmazhatja olyan fájlok egyes részeit is, amelyeket a probléma jelentkezésekor használt).

A felhasználók a Start > Gépház > Adatvédelem > Diagnosztika és visszajelzés útvonalon érhetik el a beállításokat, s megadhatják, hogy az Alapszintű diagnosztikai adatokat vagy a Teljes körű diagnosztikai adatokat választják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • wraithLord #9
  Úgy vettem észre, hogy kb. naponta jön ki egy ehhez hasonló hír, amiben mindig más cégről van éppen szó. Szóval nem kell elgondolkodni.

  Amúgy kicsit furcsa, hogy pont a GDPR kitalálása után jönnek tonnaszámra ilyen hírek. Mert eddig aztán senkinek fel nem tűnt, aki kicsit is odafigyelt... eddig nem csinálták...
  [irony on] De most majd az EU-s intézkedések jól megvédenek tőlük, és ezeket már csak ilyen "fun fact"-ekként dobálják utánunk. [irony off]
 • x3dgime #8
  Hűha! Nem semmi! :D
  Azon meg senki sem gondolkodik el, hogy bármelyik kereskedelmi rendszerről szinte szórol-szóra ugyanezt el lehet mondani. ;)
  Dehát kell a néphülyítés meg az érzelemgerjesztés, meg a valójában semmiről se szóló cikkek, hogy legyen alibi, hogy miért van a szerzője. :D Bár ez a cikk még a jobb fajtából való, a totál legalja az a típusú írás, amikor "lehetséges, hogy valaki látta már azt az embert aki gondolt arra, hogy"... :D
 • zola2000 #7
  Bagolynak.
 • Cefet #6
  És még a kínai IT cégeket szekálják az amcsik, hogy kémkedik a produktumuk.
  Bagoly mondja...
 • jkedzs #5
  windowsért soha nem fizettem. 5 éve Ubuntut használok. olyan mennyiségben installálom amennyiben akarom, nincs aktiválós faszkodás, GPU driver az opensource AMD alapból fent van. a lényeges appok bent vannak az "áruházban". nincsenek update faszkodások sem.

  hogy mennyi idő/energia/pénzt megspóroltam én ezzel magamnak az valami elképesztő. a win10-es híreken pedig csak röhögök.
 • asgh #4
  A diagnosztikai beállítások két szintje:

  Alap: a kulcs a lábtörlő alatt.
  Teljes körű: kiírom az ajtóra, hogy ott van.
 • kvp #3
  Meglepoen sebezheto a windows 10 ilyen szempontbol, tehat konnyen raveheto hogy pl. localhost-ra probalja kuldeni az osszegyujtott adatokat vagy eppen soha ne merjen magatol frissitest letolteni, mert fizetosnek latja a sima vezetekes netkapcsolatot is. Alapbeallitason kemkedik, de rendesen beallitva azt csinalja amit beallitunk.

  A linux persze jobban auditalhato, de hasznalni azt sem konnyebb. Az androidbol meg az open source valtozat jobban hasonlit az alatta futo linuxra, mig a kereskedelmi valtozatok kb. a win98 szintjen allnak.
 • zola2000 #2
  A durva itt az, hogy ezt ingyenes programoknak sem szívesen nézi el az ember, hát még fizetősnek ami nem is olcsó.

  Ami durvább, hogy a nem kémkedő elternatívája ennek a különben ingyenes linux.

  (flame on fight)
 • yamato41 #1
  Kórus! Három, és!