Berta Sándor

Homokozót kap a Windows 10 két verziója

A Microsoft megerősítette a nyáron kiszivárgott információkat.

A Bleeping Computer írta meg még augusztusban, hogy a Microsoft egy úgynevezett InPrivate Desktopon dolgozik, amely a böngészők privát üzemmódjához képest nem azt a célt szolgálja, hogy elrejtse a felhasználók nyomait, bár ilyen célokra is alkalmazható. A redmondi óriáscég most megerősítette, hogy a Windows 10 Pro és a Windows 10 Enterprise változataiba valóban bekerül egy homokozó, amely tesztelhető az Insider Program keretében is.

A Windows Sandbox hivatalosan várhatóan jövőre, a 19H1 nevű frissítés részeként válik majd elérhetővé és azoknak a felhasználóknak szánja a Microsoft, akik rendszeresen vagy néha veszélyes alkalmazásokat futtatnak. A homokozó - a többi ilyen megoldáshoz hasonlóan - zárt asztali környezetet biztosít és megakadályozza, hogy az esetleg a szoftverekben megtalálható kártevők megfertőzzék az operációs rendszert.

A Windows Sandbox kicsit olyan, mint egy gyors virtuális gép, amely automatikusan törlésre kerül, ha az alkalmazást bezárják. A megoldás részben Windows-konténerekre, részben az Integrált Ütemező nevű új technológiára épül. A használat feltétele a Windows 10 18301-es kiadása, azt viszont még nem osztották ki az Insider Programban résztvevők között. Elvileg ugyanakkor már a 18292-es kiadás is elegendő lehet a homokozó alkalmazásához. A megoldás kizárólag a Windows 10 64 bites verzióit támogatja és a BIOS-ban be kell állítani a processzor virtualizálási funkcióját. A hardverfeltételek között van a legalább 4 gigabájt RAM, az 1 gigabájt szabad tárolóhely és a 2 processzormag. Az ideális konfiguráció négymagos CPU-val, Hyperthreading-támogatással, SSD-meghajtóval és 8 gigabájt memóriával rendelkezik.

Azoknak a felhasználóknak, akik a funkciót tesztelni akarják, fel kell telepíteniük a Windows Sandboxot, majd az a Start menün keresztül elindítható. Természetesen futtathatók és telepíthetők is alkalmazások, de a homokozó bezárásával a környezeten belül kezdeményezett különböző módosítások elvesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csicso82 #1
    Nem rossz koncepció de jellemzően minden MS fícsör külső program általi megoldása jobb. Egy olyan fícsör van amit használok a Windows 10-ben sajátként: a lemezképkezelés, ISO lemezkép csatolása, anno CloneDrive-ot korábban Dameon tools-t használtam erre.

    Erre a virtualizálásra is jobb lehet a VirtualBox.