7
  • ostoros
    #7
    Nem vagyok ellene a dolognak. Csak azt felejtsük el, hogy gazdasági okokból alakult szövetséget politikai unióvá alakítsunk, mert az értelmetlen.
    Ha az egész oka a gazdaság, akkor legyen a szövetség természete is gazdasági jellegű. Semmi ökörség egyesülésről, meg közös haderőről...

    Amit az EU csinál, az olyan, mintha a NATO elkezdene azon agyalni, hogy igaz, hogy katonai szövetségként kezdtünk, de holnaptól választásokat tartunk a tagállamokban és választjuk a katonai vezetőket, vagy mondjuk a mezőgazdasági termelésünket elkezdjük összehangolni.
  • kvp
    #6
    Szerintem erdemes lenne megprobalni egy lengyel-cseh-szlovak-magyar-horvat konforderaciot letrehozni, esetleg meg szloven-osztrak-olasz tagsaggal. Gazdasagilag eleg eros lenne a megmaradashoz es ezen allamok kozzul jelenleg senkinek nincs fegyveres konflikutsa egyik szomszedjaval sem. (ezert esnek ki pl. a szerbek) Kerdeses tovabba a romanok hova allanak az eu-val es az oroszokkal kapcsolatban. Mindenesetre ha a francia-nemet egyesules tovabb lep a kozos allamisag fele, akkor nem sok mas lehetoseg marad.

    ps: Az EU is eredetileg konfoderacionak indult az korabbi gazdasagi szovetseg nyoman, ezt magyarra talan fuggetlen allamok szovetsegekent lehetne leforditani. Fontos, hogy egy konfoderacioban nem kell egyseges parlament es kormany, egy mindig a tagallamok aktualis sajat kormanyaibol letrejott minisztertanacsok dontenek egyhangu szavazassal (tehat vagy mindenki egyetert vagy nincs dontes amig egyetertes nem lesz).
  • ostoros
    #5
    Meg a frászt. Függetlennek kell maradni.
  • leeloodallas
    #4
    Így is van! Ki is kell lépni és csatlakozni az új Szovjetunióhoz!
  • ostoros
    #3
    Minél jobban lemarad az EU, annál kétségbeesettebben fogja szorítani a gyarmatai nyakát. Miénket, lengyelekét, csehekét.
    A fuldokló minden szalmaszálba belekapaszkodik, és nem figyel kit vág orrba. Szét fog esni a francba. Még hálásak is lehetünk érte hosszabb távon. Rövidtávon szívás lesz, persze.
  • kvp
    #2
    Se toke, se tudas nincs hozza es a politikusok akadalyozzak az innovaciot. Raadasul mwglevo kvazi szabvanyos platformokkal nem lehet versenyezni piacgazdasagi alapokon, csak politikai dontesek segitsegevel. De a kinai es orosz modell Europaban nem elfogadhato. Mindezek tetejere jon az apro, eltero szabalyozasu es nyelvu orszagokbol allo keverek ami tovabb neheziti a piacra valo belepest es noveli a jarulekos koltsegeket.

    Nem mintha nem igy lenne minden mas teruleten. Europa ott versenykepes ahol meg Japan felfutasa elott elonybe kerult, mig Japan ott ahol Kina felfutasa elott. Viszont ez is veszni latszik mert Kina egyszerre nyomja le az USA-t, veszi meg az europai cegeket es hagyja le Japant.
  • Griphons
    #1
    Nem is csoda, ha európa le van maradva, ha ilyeneket hallok, hogy "Egy európai YouTube például nem lenne utópia"
    Az európai technológiai fejlődést nem előremozdítják az eu vízfejű hozzánemértő vezetői, hanem inkább akadályozzák (tisztelet a kivételnek).