Berta Sándor

Drónellenes rendszerek a londoni repülőtereken

Két nagy légikikötő illetékesei is azonnali intézkedéseket foganatosítottak.

Amint arról beszámoltunk, december 20-án lezárták Gatwick repülőteret, amely London második legnagyobb forgalmú légikikötője. Az intézkedésre azért került sor, mert Gatwick közvetlen környékén és a repülőtér légterében is több robotrepülőgépet észleltek. A brit polgári repülésügyi törvények közforgalmú légikikötők egy kilométeres körzetében tiltják pilóta nélküli légi járművek reptetését. A forgalom később megindult, de azután ismét drónokat láttak Gatwick közelében és újból lezárták a repülőteret. Később kiderült, hogy összesen 40-szer észleltek robotrepülőgépet a légikikötő felett és azt emiatt 33 órán át zárva kellett tartani.


Mind Gatwick, mind a legnagyobb londoni repülőtér, a Heathrow vezetői úgy döntöttek, hogy megfelelő védelmi rendszereket szereznek be, hogy a pilóta nélküli légi járművek többé ne zavarhassák meg a forgalmat. Gatwick zavarórendszert bérelt ki a brit fegyveres erőktől. A megoldás a Rafael izraeli hadiipari konszern által kifejlesztett Drone Dome lett, amely négy radarral dolgozik és a hatótávolsága 3-10 kilométer. A Drone Dome kiegészíthető lézerrel is, amely a felfedezett drónokat megsemmisíti.

A brit hadsereg tavaly nyáron szerezte be a rendszert. A Gatwick légikikötő 5 millió fontot költ robotrepülőgép-zavaró rendszer beszerzésére, míg a Heathrow illetékesei szintén jelezték, hogy hasonló technológiát vásárolnak. Nagy-Britanniában 2014 hat olyan esemény volt, amelyben pilóta nélküli légi járművek voltak érintettek, 2015-ben már 29, 2016-ban 71, míg 2017-ben 93. Liz Sugg illetékes miniszter egyeztetésre hívta a legnagyobb brit repülőterek vezetőit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • morguldae #6
  Ha el szeretnéd adni jópénzért a drón zavaró rendszeredet és nem kell a kutyának se, akkor küldjél folyamatosan drónokat oda ahová el akarod adni, aztán majd rájönnek, hogy kell az nekik!... Szimpla üzleti politika. A szokásos kamu!
 • Szlajos #5
  "Gatwick zavarórendszert bérelt ki a brit fegyveres erőktől. A megoldás a Rafael izraeli hadiipari konszern által kifejlesztett Drone Dome lett, amely négy radarral dolgozik és a hatótávolsága 3-10 kilométer."
  Ez az én olvasatomban nem csak megfigyelő és azonosító rendszer, mint ahogy ti értelmeztétek. Zavarórendszert írnak. Az én értelmezésemben ezzel zavarni tudják a drónok irányítására használt frekvenciákat, vagyis jobb esetben az adott hatótávon belül már felszállni sem tudnak drónok. Így a megsemmisítésük annyira nem is fontos, hisz a cél, hogy ne legyenek a légtérben..
 • Cat #4
  A repterek környékén hatalmas parkolók vannak, több tizezer autóval. Bármelyikben ülhet az irányító.
 • Alien69 #3
  De ez milyen baromság mán! Kamerát mindenhova, lásd Kína, és nem a drónt kell lelőni, hanem aki irányítja. Ennyi. Qrvára nem érdekel, hogy egy nyikhaj 16 éves az, vagy egy valós terrorista. Annyi, hogy beszélni kell a kínai gyártókkal, hogy mellékeljenek egy papírt, hogy reptetéshez engedély szükséges, vagy megdeglesz.
 • Omega #2
  A légvédelemnek nem csak a lelövés hanem a célpontok azonosítása is a feladata. Fényképeken azért ül ott az sok-sok ember a radarképernyők előtt, hogy azonosítsák a megfigyelt objektumokat, melyik barát, melyik ellenség, ebben fejlett szoftverek és automatizmusok is segítik őket, pl. AEGIS. Mivel ennek már 50-100 éves hagyományai vannak a hadiiparban szerintem nem fog nekik nagy gondot okozni az azonosítás és a jó célpontokra való lövöldözés. Viszont, ami itt gond lehet, az, az, hogy ez lakott területen van, vagyis amit a lelőnek az le is fogok esni valahova, így akárhol nem lőhetik le, egyáltalán lesz -e helyük lelőni bármit is.
 • esztyopa #1
  Pontosítsunk !
  Az eddig telepített *rendszerek* NEM drón-ellenesek,hanem drónfigyelők.
  Majd akkor lesznek drónellenesek,ha telepítik hozzá a kiegészítő lézeres megsemmisítő egységeket.
  Ez, így -eddig egy nulla ! Nem egyszerre kellett volna telepíteni?
  De kíváncs lennnék,hogy hogyan *lődöznek* majd a lézerrel a sűrün le,és felszálló gépek között?
  /De minden oké ! A bódog pógárok meg lettek nyugtatva/
  Utoljára szerkesztette: esztyopa, 2019.01.07. 11:41:27