Berta Sándor

Drónos csomag­szállítás indul Finnországban

Egyelőre csak Helsinkiben lesz elérhető a szolgáltatás maximum másfél kilós csomagokkal, 10 km távolságra.

A Wing nevű cég 2019 tavaszától teszi majd lehetővé, hogy a megrendelt csomagok akár robotrepülőgépek segítségével is kiszállíthatók legyenek Finnországban. A projekt egyelőre Helsinki területére fog koncentrálódni. A csomagok legfeljebb 1,5 kilogramm súlyúak lehetnek majd és a szállítási távolság nem haladhatja meg a 10 kilométert. A felhasználók egy honlapon adhatják meg, hogy milyen árucikkeket szeretnének pilóta nélküli légi járművek segítségével kiszállíttatni.

A Wing először fog kínálni ilyen szolgáltatást Európában és globálisan is csak a második ilyen ajánlata lesz. Korábban a vállalkozás Ausztráliában indított egy tesztprogramot, amelynek keretében már 55 000 repülésre került sor különböző árucikkekkel, például gyógyszerekkel és kávéval. Mindegyik drónos csomagszállítás ingyenes volt és azokat a kapcsolódó alkalmazáson keresztül lehetett megrendelni. A Wing azzal reklámozza magát, hogy a kiszállításokat olcsóbban tudta kínálni, mint a klasszikus logisztikai és futártársaságok.

James Ryan Burgess, a Wing vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy a vállalat egyértelműen betöltheti az áruszállítás területén eddig meglévő űrt és nem csupán a földi járműveken alapuló szolgáltatásoknak jelenthet konkurenciát. Az USA-ban is szeretnének megjelenni, de ott a jogi helyzet sokkal bonyolultabb és az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatalának a szabályai is szigorúbbak. Finnország viszont egy olyan állam, amely előretekint és okosabban oldja meg ezeket a dolgokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • wraithLord #5
  Az azért egy kicsit talán feltűnő, ha elkötik a csomagküldő drónt. Az már sokkal életszerűbb, hogy csomagküldő drónnak álcázzák a sajátjukat. Ilyen formán "megnőhet a terrorveszély". Az más kérdés, hogy van-e valami értelme...
 • fonak #4
  Csak poén volt, régen volt szokás minden ilyen hírre benyögni ezt.
 • lammaer #3
  Mert eddig nem tudtak drónt venni az e-bayen?
  De most hogy finnországban csomagszállításra használják, mindjárt megnőtt a terrorveszély?
 • Tinman #2
  2 db. 18. századi kristálypoharat kérnék...
 • fonak #1
  Csak nehogy terroristák kezébe kerüljön...