Berta Sándor

Salzburg engedélykötelessé teszi a lakás­ok online kiadását

Az osztrák tartomány törvénnyel lép fel a magánszálláshelyek online kiadása ellen.

Az új jogszabály előírja, hogy a lakásukat az Airbnb-n és más lakásmegosztó platformokon kiadó személyek kötelesek magukat regisztráltatni és hagyniuk kell, hogy megvizsgálják őket. Minden érintett köteles regisztrációs számot szerezni és ha valaki ezt elmulasztja, akkor komoly bírságokat köteles fizetni. A döntéshozók az új törvénnyel a lakáspiacot akarják nyomás alá helyezni.

A jövőbeli előírások alapján mindenki, aki magán szálláshelyet kínál, köteles lesz a helyi hatóságokhoz fordulni, akik azután megvizsgálják, hogy az illető minden törvényi előírást betart-e és rendelkezik-e normális lakóhellyel. Amennyiben ugyanis az adott személy ez utóbbival nem rendelkezik, akkor az elidegenítés esete áll fenn. Amennyiben az adott hatóság zöld jelzést ad, akkor kiállítja a regisztrációs számot, amelyet a lakásmegosztó szolgáltatások kötelesek minden egyes ajánlat esetében feltüntetni. Ezáltal könnyebbé válik a piac ellenőrzése és az illegális esetek felderítése. Wolfgang Mayer tartományi képviselő elmondta, hogy eddig gyakran nem tudták, hogy hol kerül sor visszaélésekre. A regisztrációs számmal viszont azonnal látják, hogy hol valósul meg legális és hol illegális lakáshasznosítás. Aki nem regisztráltatja magát, az közigazgatási szabálysértést követ el és akár 25 000 euróra is büntethető.

Számos tulajdonosnak jobban megéri, ha otthonát az online platformokon keresztül adja ki, mint ha hosszú távra adná bérbe. Harald Preuner salzburgi polgármester úgy becsülte, hogy az Airbnb, a Wimdu vagy a 9flats rendszerén keresztül kiadott lakások száma legalább 700, míg a tartományban kiadott lakásoké meghaladja az ezret. A politikus közölte, hogy meggyőződése, hogy a 700 salzburgi lakás jelentős része nem fog regisztrációs számot kapni, mert nem teljesítik a követelményeket.


Az új törvény előírja azt is, hogy a helyi adókat is meg kell fizetniük a lakásukat kiadó tulajdonosoknak. Mayer rámutatott, hogy a kötelezettség betartásáért a lakásmegosztó platformok és a lakásokat kiadók egyaránt felelnek. Fontos lenne az is, hogy az egyes települések meg tudjanak állapodni az adókról az Airbnb-vel és a többi hasonló szolgáltatóval. A politikusok azt elutasították, hogy például az Airbnb szedje be, gyűjtse össze, majd továbbítsa a hivataloknak a helyi adókat.

Ahogy Mayer fogalmazott, az új törvénnyel biztosítani akarják az esélyegyenlőséget, a világos szabályokat és a jogbiztonságot. A törvény 2019. június 1-től léphet hatályba. Az egyelőre még kérdéses, hogy az Airbnb és a többi lakásmegosztó miként fog reagálni az új elírásokra, s az új adatvédelmi irányelvre való reakció is kiszámíthatatlan. Mayer azzal érvelt, hogy a törvényt mindenkinek be kell tartania és ez alól egy nemzetközi konszern sem jelent kivételt. Amennyiben nem történik meg a regisztráció számok megjelentetése, akkor a hatóságoknak minden egyes törvénysértést fel kell kutatniuk és meg kell büntetniük, ami nagyon hosszadalmas folyamat.

Stájerország már novemberben szigorúan lépett fel az Airbnb-vel szemben és el is indította az első eljárást, miután a lakásmegosztó platform nem teljesítette a jelentési kötelezettségét, amely január elseje óta van hatályban, s amely része az éjszakai szállások és az apartmanok adójogára vonatkozó helyi törvénynek. A hatályos jogszabály alapján az ilyen jellegű közigazgatási eljárások esetén a maximálisan kiszabható büntetés 20 000 euró lehet szálláshelyenként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akva #3
    A politikusok természetesen leszarják a szomszédokat. A pénzed kell nekik! Az adó a lényeg!
  • kvp #2
    Ez olyan mint a forgalmi engedely esete. Ha enyem az auto miert szol bele az allam hogy mire es hol hasznalom?

    Autok eseten a tobbiek biztonsaga miatt, mig airbnb eseten a szomszedok nyugalma miatt. A tarsadalmi tamogatasrol meg az gondoskodik hogy minden airbnbs lakasra tobb nem airbnbs szomszed jut akiket zavarnak a turistak.

    ps: Nallunk is ilyen rendszer lesz, orszagosan es raadasul mar keszul hozza az infrastruktura...
  • Sydra #1
    Ez a tulajdonjog megsértése. Most akkor a lakás az enyém, vagy a politikusoké?