Berta Sándor

Okosotthon-rendszert fejlesztettek ki Észak-Koreában

A megoldást az ország vezető egyetemének kutatói alkották meg.

A Kim Ir Szen Egyetem egyik laboratóriuma által kifejlesztett okosotthon-rendszer hangvezérlésű és - számos más fejlett IT-eszközzel együtt - a Phenjanban megrendezett 29. Nemzeti IT-Kiállításon mutatták be először. Az eseményt a helyi Sci-Tech Komplexumban rendezték meg. Az észak-koreai sajtó (ha egyáltalán beszélhetünk ilyesmiről a világ legkeményebb diktatúrájában) szerint a látogatók nagyon érdeklődtek a Kim Ir Szen Egyetem IT-Intézete által megalkotott okoshangszóró iránt, amely képes arra, hogy felismerje az emberi hangot azért, hogy automatikusan szabályozza a háztartási eszközöket, beleértve a ventilátorokat, a légkondicionálókat, a televíziókat és a világítást.


Az országban éjszakánként még világítás sem nagyon van, de a rendszer által kedvelt kevesek mindent megkaphatnak

A szakemberek hangfelismerő programokat, valamint automatikus vezérlőeszközöket terveztek és fejlesztettek ki a különböző készülékekhez és okoshangszórókhoz. Az új fejlesztés alighanem éppúgy a mesterséges intelligenciára támaszkodik, mint a nyugat-európai, kínai és amerikai okosotthon-vezérlő rendszerek. Bár a megoldás valóban saját fejlesztésű lehet, de az észak-koreai szakemberek alighanem a legutóbbi nyugat-európai és amerikai termékeket másolhatták le.

A kiállításon több mint 800 észak-koreai fejlesztés volt látható. A Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) korábban azt közölte, hogy kiállítást kilenc részre osztották fel, külön mutatták be az operációs rendszereket és az információs kommunikációs hálózatokat, a mesterséges intelligenciával és az információfeldolgozással kapcsolatos fejlesztéseket, valamint a gyártási folyamatot korszerűsítő és automatizáló megoldásokat. Emellett helyet kaptak a számítógépes tervezőprogramok, a gépi fordítási, s az arc- és a beszédfelismerő megoldások is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #10
    Az első érved hülyeség, nem láthattak a jövőbe. A másodikkal viszont beletaláltál az igazságba. Egyszerű oszd meg és uralkodj volt, a szovjetek elleni embargóhoz kellett Kína bevonása.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.11.20. 19:51:34
  • fonak #9
    Úgy döntött, hogy pozitívan reagál a Teng-féle reformra és nyitásra, mert úgy gondolkodott, hogy a gazdasági nyitás és a piaci mechanizmusok automatikusan rendszerváltáshoz vezetnek majd (mint ez nálunk meg is történt), illetve a SZU-t akarták Kína erősítésével még jobban sakkban tartani. 1989-ben az előbbi remény elszállt, a második indok pedig 1991-ben okafogyott lett (ma pedig kölcsönös érdekek mentén kvázi szövetséges Kína és Oroszország).
    A multik viszont meglátták a lehetőséget a kínai gyártatásban és a kínai piacban, így nem engedték, hogy ez a folyamat a visszájára forduljon.
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2018.11.20. 08:04:07
  • ostoros #8
    Vagyis nem lehet. Úgy "döntött" hogy nem lenne eredménye.
  • fonak #7
    Lehetni lehet, csak anno úgy döntött a nyugat, hogy inkább a kölcsönösen hasznos utat választják.
  • ostoros #6
    De azoknak a problémáknak nagy része nem jelentkezne akkor, ahogy kína esetében sem. Egy egymilliárd+os országot nem lehet embargózni.
  • fonak #5
    Vannak más problémás különbségek is.
  • ostoros #4
    Próbálnának Kínát játszani, csak nehéz, mert ők nincsenek milliárdnyian, csak 20 millióan.
  • fonak #3
    Próbálnak trendik lenni.
  • VolJin #2
    A piacképes változatnak három funkciója lesz. A mozgásérzékelő automatikusan elindítja a bölcs vezér szónoklatait, a fiókból meg kiugrik egy füzet ceruzával, hogy tudjanak jegyzetelni, és automatikusan közvetíti az államvédelemnek a közben elhangzó beszélgetéseket. :-)
  • TokraFan #1
    Év vicce..