Berta Sándor

Münchenben is támadják az Airbnb-t

A bajor városban kevés a szabad szálláshely és otthon, amiben a lakásmegosztó platform hatása vitathatatlan.

A müncheni közigazgatás egyrészt vizsgálná az Airbnb-t és az ahhoz hasonló szolgáltatásokat, másrészt az eddigieknél sokkal szigorúbb törvény kidolgozását és elfogadását sürgette azért, hogy lakásokkal való visszaélések és az ilyen tevékenységek reklámozása is illegális legyen a jövőben. A jelenlegi lakáshelyzetben ugyanis a politikusok szerint "elfogadhatatlan" az, ha a azokat az otthonokat, amelyekre lakhatási célból szükség lenne turistáknak adják ki nyári szállásként. A platformok üzemeltetőit és a közvetítőket is kényszerítenék arra, hogy a visszaélésekre utaló ajánlatokat töröljék az oldalaikról.

Tavaly közel 1000 olyan lakás volt, amelynél felmerült a visszaélés gyanúja. Ez akkor történhet meg, ha a tulajdonos 8 hétnél hosszabb időre kiadja az otthonát a turistáknak és nyaralóknak. 2017-ben 298 ilyen lakás vált ismét elérhetővé a piacon, ez azt jelenti, hogy ezen szálláshelyek bérlőivel már hosszú távú szerződést kötöttek. München 2016-ban még csupán 22, míg tavaly már 92 sikeres bírósági eljárást indított a tulajdonosok ellen. 2017-ben a város 851 110 euró pénzbüntetés kifizetését követelte az érintett tulajdonosoktól.

Az Airbnb azt közölte, hogy a felhasználókat tájékoztatja a jogi előírásokról és kapcsolatban van a bajor város képviselőivel, mert velük együtt olyan keretfeltételeket akar kidolgozni, amelyek mind az emberek megváltozott életkörülményeit, mind a város jellemzőit figyelembe veszik. Az Airbnb segítségével tavaly több mint 230 000 felhasználó talált szállást Münchenben. Ennyi turistáról a bajor város sem akar lemondani, de a vezetés a jelenlegi helyzetet sem hajlandó elfogadni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #3
    És nem adóznak. A szállodák, hostelek, egyéb szállók viszont adóznának, ha lennének vendégeik. Legalábbis erre hivatkoznak főleg.
    A zaj az egy sokadrangú probléma (az önkormányzatnak). Bár én Kölnben laktam egy olyan háztömbben, amiben sok Airbnb-s lakás volt (mi is Airbnb-n keresztül laktunk ott), nem igazán volt zajosabb, mint bármelyik másik ház.
  • kvp #2
    A varosnak az a baja, hogy olyan lakasokat adnak ki turistaszallaskent, ami lakas celu ingatlan, nem szalloda. Egyszeruen mas szabalyozas ala esik egy lakas es mas ala egy szalloda. Ahogy egy lakohazban sem rendezheto be ipari muhely, ahol utanna 7/24 mennek a szerszamgepek, ugy szalloda sem alakithato ki engedely nelkul egyetlen lakohazban sem. Az airbnb pedig szallodat csinal a lakasokbol, azaz kvazi szallodat a teljes lakohazbol is. Mindezt sok esetben adomentesen es a helyi szabalyozast figyelmen kivul hagyva. Nem csak a szallodaknak es a varos beveteleinek art gazdasagilag, hanem a hazban lako valodi lakoknak a megnovekedett zaj es turistaforgalom miatt is. Lasd pesten a bulinegyed problemajat...
  • bunny #1
    Mondjuk a bérlakást kiadni airbnb-ben az tényleg köcsögség, de ha saját a kecója, akkor hadd csináljon már vele amit akar az ember, nem?