Berta Sándor

Stájerország szigorúan lép fel az Airbnb-vel szemben

Az osztrák tartomány már el is indította az első eljárást.

A lakásmegosztó platform ellen azután kezdődött vizsgálat, hogy nem teljesítette a jelentési kötelezettségét, amely január elseje óta van hatályban, s amely része az éjszakai szállások és az apartmanok adójogára vonatkozó helyi törvénynek. Anton Lang tartományi pénzügyi tanácsnok irodája megerősítette az eljárás elindításról szóló hírt. A folyamat a kerületi közigazgatási hivatalhoz került és annak pénzügyi részlege folytatja le a vizsgálatot, valamint kéri be az összes szükséges dokumentumot. A hatóságok számára fontos továbbá, hogy a mostani ellenőrzési keretében egy olyan egységes eljárási rendet alakítsanak ki, amelyre a további ügyekben is támaszkodhatnak majd.

A hatályos jogszabály alapján az ilyen jellegű közigazgatási eljárások esetén a maximálisan kiszabható büntetés 20 000 euró lehet szálláshelyenként. A jogi lépések egyelőre nem a lakásokat kiadó személyeket, hanem kizárólag a lakásmegosztó platformokat fenyegetik. Amennyiben az utóbbiak átadják a hatóságoknak a birtokukban lévő információkat, úgy a jövőben a lakásokat kiadó személyeket is bevonják az ellenőrzésekbe, hiszen nekik is adót kell fizetniük a tevékenységükből származó bevételeik után.

Néhány nappal ezelőtt vált ismertté, hogy nem tudott megegyezni Bécs és az Airbnb, s az osztrák főváros ezért meg is szakította a tárgyalásokat a lakásmegosztó platformmal. Az indoklás alapján a társaság megtagadta, hogy a város ellenőrizhesse azt, hogy a befizetett adó valóban megfelel-e a bérlők pontos számának. Az Airbnb még arra sem volt hajlandó, hogy lehetővé tegye a személyes adatok kikérését a gyanús esetekben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!