Berta Sándor

Együtt­működésre kényszerítenék az IT-óriásokat

Egy új ausztrál törvény a rendőrség és a titkosszolgálatok számára eddig elképzelhetetlen jogköröket biztosít.

Az ausztrál parlament elfogadta azt a vitatott törvénytervezetet, amelynek a neve Assistance and Access és amely világszerte alapjaiban rengetheti meg a felhasználók magánéletét. A csomag engedélyezi az állami kémprogramok használatát, továbbá a hatóságok jogosítványokat kapnak arra, hogy a tech- és kommunikációs cégeket együttműködésre kényszerítsék - minden eddiginél átfogóbb módon.

A rendőrségnek és a titkosszolgálatoknak többek között lehetőségük lesz arra, hogy az olyan társaságokat, mint a Dropbox, a Facebook, a Google, a Microsoft, a Twitter és a WhatsApp arra kényszerítsék, hogy kiadják az ügyfeleik titkosított és titkosítatlan kommunikációs naplófájljait és adatait. A titkosított információk esetében a vállalatoknak támogatniuk kell a fájlok dekódolását. Az államügyészség akár kényszerítheti is a cégeket arra, hogy a szoftvereiket kiskapuval lássák el, amely a nyomozóknak lehetővé teszi, hogy teljes mértékben megkerüljék az alkalmazott biztonsági mechanizmusokat.

A helyi ellenzék azonnal támadta az elképzelést és több mint 100 módosító javaslatot nyújtott be a jogszabályhoz. Az indítványok célja, hogy szigorúbban lehessen ellenőrizni a magánéletet érintő beavatkozásokat és a hatóságok intézkedéseit.

Christian Potter ausztrál igazságügyi miniszter szerint az új törvénnyel biztosítani lehet, hogy a nemzetbiztonsági és rendőri hivatalok megkapják azokat a modern eszközöket, amelyekre szükségük van. A probléma csak az, hogy Ausztrália tagja az Öt Szem nevű szövetségnek, ami azt jelenti, hogy az ország automatikusan megosztja a birtokába került adatokat az Amerikai Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Új-Zélanddal és Kanadával. Az együttműködésben az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), a brit Government Communications Headquarters (GCHQ), az ausztrál DSD, a Communications Security Establishment Canada és az új-zélandi GCSB vesznek részt. Kooperációs partner még Németország, Franciaország, Izrael (fedőnév Ruffle), Svédország (fedőnév Szardínia), Olaszország, Japán, Norvégia, Dél-Korea és Törökország.

A jogszabály nagyon gyorsan hatályba lép, mindezt azzal indokolták, hogy lehetséges terrortámadások történhetnek a közelgő ünnepeken és azokat ki kell védeni. Azok a vállalkozások, amelyek megtagadják az együttműködést, milliós büntetéseket, a munkatársaik pedig akár több éves börtönbüntetést is kaphatnak. Mindez oda vezethet, hogy a fejlesztéssel foglalkozó startupok kimenekülhetnek az országból, míg a szolgáltatók az ajánlataikat nem fogják elérhetővé tenni az államban - erre hívták fel a figyelmet az ausztrál fejlesztői szövetségek is.

Az Apple, a Facebook és a Google máris közösen bírálták a törvényt, mert az veszélyezteti az internet biztonságát, hiszen a kritikus sebezhetőségeket nem csupán az ausztrál hivatalok használhatják ki, hanem akár idegen titkosszolgálatok, hackerek és terroristák is.

Szeptemberben találkoztak az Öt Szem tagországainak belügyminiszterei és azt követelték az IT-társaságoktól, hogy nyújtsanak a jelenleginél több segítséget a lehallgatásokhoz és az információgyűjtésekhez. Az akkor kiadott közlemény alapján a titkosítás "létfontosságú" a digitális gazdaság és egy biztonságos internet számára, de ezek a technikák a gyermekmolesztálókat, a terroristákat és a szervezett bűnözést is védik. A bűnözők és a terroristák ugyanis ezeket a megoldásokat arra használják, hogy akadályozzák a nyomozásokat és a bűnüldözést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • molnibalage83 #10
    Akkor az ő gondolatmenetük mentén minden polgár számára korlátlan hozzáférést kérek minden politikus privát és céges telefonjához és levelezéséhez a transzparencia jegyében... Ezek után meglátom mennyire lennének lelkesek a saját balfasz ötletük iránt...
  • TokraFan #9
    "Egyesek teljesen el vannak szakadva a valóságtól és realitásoktól."

    Jellemzően a politikusok...rajtuk keresztül pedig a szimpatizánsaik is.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.12.11. 16:26:07
  • molnibalage83 #8
    Teljesen nevetséges elképzelés. Egyesek teljesen el vannak szakadva a valóságtól és realitásoktól.
  • Sydra #7
    Vicces lesz ha ez elterjed több országban. Lehet majd monitorozni és szankcionálni az emberek politikai meggyőződését. Lehet bárkiről szivárogtatni kényes infókat, aki keresztbe tett valamelyik hivatalnoknak.
    Az a legszebb az egészben, hogy nem fogod tudni, hogy azért nem kaptál banki hitelt, vagy vállalkozási engedélyt, mert rossz pártra szavaztál, vagy kritizáltad az egyik politikai aktivista csoportot az egyik cikk alatt.
  • arty #6
    Fegyenctelep.

    Vagy megbukna a kormány a google-facebook-alma-stb mentes országban vagy nem.
  • Xsillione #5
    Miért baj?
    Ha egy helyen bevezetik, akkor a többi is majd másolja.
    Ha egy helyen kényszerített kiskapukat kell beépíteni, akkor a többi helyen is ott lesz ezen kiskapuk teljes vagy részleges megoldása, amit a titkorszolgálatokon túl még bárki más is kihasználhat.
    Ha egy helyen bevezetik, és az megosztja (mint itt is) az adatokat, akkor hirtelen nagyon sok helyen vezették be (mint most, érdemben ez a fél világra kiterjed.)
  • apucsabi #4
    Ez a buli akkor lesz fair, ha mindenki mindenhez korlátlan hozzáférést kap:
    - ha játszunk a private-life felszámolásával, akkor játsszuk le rendesen és nyílt kártyákkal.
    Ekkor viszont a demokráciát kormányzók is teljes transzparenciát fognak elszenvedni a választók szeme láttára. Nem lesz több titokban történö korrupció, söt az sem marad titokban ha egy cégvezetö gáncsoskodó és féreg. Mindenhol látó szemek merednek majd mindenkire.
    Ha ez kell...
    Utoljára szerkesztette: apucsabi, 2018.12.11. 11:02:38
  • bdzsana #3
    Az IT óriások helyében én abban a pillanatban állítanám le az összes szolgáltatást az országban, csak hogy érezzék a törődést.
  • Cat #2
    Tökre nem értem miért kommentel valaki az első bekezdés után.
  • zola2000 #1
    "amely világszerte alapjaiban rengetheti meg a felhasználók magánéletét"

    És mi közünk van ahhoz hogy a világ másik oldalán egy akkora ország mint Észak Korea vagy Taiwan (kb 20 milliós) mit enged és mit nem a neten?
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2018.12.11. 08:59:22