Gyurkity Péter

Csetlenek-botlanak az okostelefonozók

Az okostelefonnal rendelkezők közül sokan szenvednek kisebb-nagyobb utcai balesetet.

Egy (hazánkban is jelenlévő) brit biztosítási cég új tanulmányában arra hívja fel a figyelmet, hogy az európai felhasználók rendkívül figyelmetlenek a közlekedés során, amely számos esetben eredményezi az általuk használt készülékek, illetve a tulajdonosok fizikai károsodását. Régiós különbségek ugyan akadnak, ám a trend mindenhol felfelé ível.

A megvizsgált európai államok térképéről ugyan hazánk lemaradt, de néhány szomszédunkat és régiós vetélytársunkat szemügyre vehetjük azon. Rögtön szembetűnik a különbség a déli és a kontinens középső részét elfoglaló országok között, bár a földrajzi elhelyezkedés nem feltétlenül mutat ilyen összefüggéseket. Kiemelendő azonban, hogy míg a görögök esetében az elmúlt 2 évben az okostelefonokat használók 40 százalékának sikerült figyelmetlensége miatt kárt okoznia saját készülékében, addig ez az arány a lengyelek esetében csak 24,3 százalék, a belgáknál pedig 24,9 százalék.


A tanulmány készítői igyekeznek leszögezni, hogy a sétálás és a telefonálás kombinálása önmagában még nem veszélyes, de az okostelefonokon csüngő felhasználók sokszor okoznak kisebb-nagyobb incidenst, mivel figyelmüket szinte teljes mértékben elvonja a készülék kijelzője – a brit felhasználók esetében mindössze 18 százalék volt azok aránya, akik kívülálló félként okoztak balesetet. Sokan botlanak meg az utcán, sétálnak neki egy-egy lámpának vagy falnak, az ilyen figyelmetlenségből fakadó sérülések gyakoriságára pedig az orvosok is felfigyeltek. Utóbbiak kiemelik, hogy mivel egyre több fiatal és idősebb ember jut hozzá ezen készülékekhez, a jövőben még többen kerülnek majd a helyi rendelőkbe, avagy kórházakba az utcai balesetek miatt.

A probléma egy részére megoldást jelenthet az érintést leváltó szóbeli vezérlés, ám egyelőre arra kell számítanunk, hogy fokozott figyelmet kell majd fordítanunk a közlekedésre, legyen szó vezetésről vagy sétálásról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pignoris #8
    Az hagyján hogy felcsavarodhatnának a fára, de a legdurvább az, hogy mást is igen keményen veszélyeztetnek. Tegnap előtt mielőtt még a járdához értem a kedves hölgyemény lekanyarodás előtt pillanatra megnézte magának a kanyart hol is tart, de a teljes kanyarbevételt már emlékezetből intézte, egy kézzel miközben a telefonját bámulta.
  • SirBubu #7
    brit tudósok szerint az okostelefont használók 99%-ánál kimutatható, hogy butábbak, mint a telefonjuk

    (szerk.) pölö 6-ig nem tudnak elszámolni másfelesével :DD
    Utoljára szerkesztette: SirBubu, 2014.11.08. 09:26:22
  • Narxis #6
    ejnye
  • Sippie #5
    meg is érdemlik, ha 24/7-ben azt a szar telefont nyomogatják... azok akik meg vezetés közben NYOMOGATJÁK a telefonjukat igazán felcsavarodhatnának egy fára...
  • culas25hc #4
    OFF téma kicsit, de szerintem ez a hangalapú vezérlés sosem fog megvalósulni. Mivel az arra lenn jó, hogy egy elvégzendő feladattal megbízzam a rendszert, ami gyorsabb mint a képernyőn keresztül. De az emberek 98%-a nem valamilyen céllal nyomogatja a telefonját, hanem csak úgy nyomogatja. Megfigyeltem a vonaton, valaki fél órán át képes csak a facebook üzenőfalát görgetni ide-oda. Ezen kívül van az aki cikket olvas, vagy játszik. De mindegy is, a lényeg hogy nyomogasson egy modern kütyüt. A hangvezérlés célratörő és gyors, tehát semmi értelme.

    Ezzel csak azt akartam mondani, hogy sok balesetre kell még felkészülni, és ezt a hangvezérlés sem fogja mérsékelni.
  • Szefmester #3
    Sajnos nem halálos baleseteket szenvednek... hogy dolgozzon így Darwin?
  • Jani Hun #2
    vagy ha ténylegesen európai statisztikát csinálnak, akkor az összes országot bevonják. nemvagyk nagy nemzetbuzi, de akkoris, azért ez kicsit kellemetlen .
  • AgentKis #1
    Fel kell találni az okos járókelőt! XD