Gyurkity Péter

Használat nélkül is megzavarnak az okostelefonok

Az értesítések és a hívások megosztják figyelmünket, így több hibát vétünk munkánk során.

A különböző hordozható megoldások elterjedése már több, mint egy évtizeddel ezelőtt magával hozta a figyelem megosztásával, a fókusz megszakításával kapcsolatos aggodalmakat, amelyek néhány esetben (így például a közlekedésben) új szabályozás megjelenéséhez vezetett. Most egy új tanulmány igazolta, hogy használat nélkül is megzavarhatnak minket ezek a készülékek.

A Florida Állami Egyetem kutatói, Cary Stothart, Ainsley Mitchum, valamint Courtney Yehnert, nemrég tették közzé tanulmányukat, amely egy általuk kiválasztott csoport megfigyelésén, a munka közben elért eredmények összegzésén alapul. A projektbe bevont önkénteseket véletlenszerű hívásokkal és szöveges üzenetekkel zavarták meg, mégpedig többnyire munkaidőben, a koncentrációt és a hibák gyakoriságát mérő teszt végén pedig összevetették a kapott adatokat. A következtetés szerint már pusztán a készülékek jelenléte is zavaró lehet, hiszen a beérkező értesítések anélkül megosztják figyelmünket, hogy kezünkbe vennénk a különböző kütyüket.

A munkavégzés közben beérkező üzenetek és hívások ugyanis tovább foglalkoztatnak minket, így sokszor hiába döntünk azok figyelmen kívül hagyása mellett, agyunk tovább dolgozik a problémán, mi pedig vissza-visszatérünk arra, felvetve magunkban az esetleges tartalommal kapcsolatos kérdéseket. Ez természetesen a produktivitás csökkenéséhez, valamint az elkövetett hibák számának megugrásához vezet, ami jól kimutatható módon jelenik meg a tanulmányban. Azt is megjegyzik, hogy a hívások jóval zavaróbbak, mint a rövid szöveges üzenetek.

Megoldásként merülhet fel a készülékek kikapcsolása, ám az esetleges vészhelyetek esetén ez káros lehet, így az értesítők teljes figyelmen kívül hagyása jöhet szóba, már amennyiben erre valóban képesek vagyunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #6
    Ez a tefajtád módszere, én házi feladatot adnék neki. ;-)
  • Tinman #5
    Ez aztán a nagy megrontás, szerintem gyújtsátok rá a székházat ^^
  • Tetsuo #4
    Egy cikkben undorító minden nyelvtani hiba. Lenne egy-két ötletem, hogy nyelvünk nyilvános megrontóival mit kellene csinálni. ;-)
  • Tinman #3
    Benne van az élő nyelvben, gyakran használt kifejezés, csak éppen nem elegáns.

    Ellenben a nyelvtani nácikkal azért lenne 1-2 ötletem, hogy mit is kéne kezdeni...
  • Amergin #2
    A magyarban a hibát ejtik nem pedig vétik.
    Kérem kapcsojjaki.
  • gforce9 #1
    Hú, micsoda eredmények. A figyelemelterelő események elterelik a figyelmet. Hát vesszek meg ha erre gondoltam volna.